Legitimation, VAR god och dröj!

Efter åratal av tjat och dunkla besked ser det nu ut som hemtjänsten i Umeå ska kunna legitimera sig när de är ute på jobb. Sjävklart tycker de flesta men i Umeå har det varit politisk strid om detta under åtskilliga år. Varför ska den som kliver in över tröskeln hos gamla människor kunna legitimera sig? Onödigt och dyrt, har varit svaret på motioner från Folkpartiet.

Problemet är kanske egentligen att det inte ska springa okända människor in och ut hela tiden. Det normala borde tvärtom vara att det är välkända personer som kommer regelbundet. Dessvärre har inte heller detta prioriterats i Umeå.

Det är märkligt vad vissa frågor kan generera åratal av diskussioner innan de blir genomförda. Kommunen kan inte direkt påstås vara något väloljat maskineri. Det finns en hel del förbättringsområden.

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Fredrik

    Hej igen, angående ditt dunkla svar om kvalité: jag tolker det som att du inte bryr dig ett skvatt om personalens arbetsmiljö. Du är välkommen att besöka ett hemtjänstlag ute i verkligheten och följa med på en dags jobb. Jag tycker det är toppen att vårdtagarna har rätt att välja hemtjänst, det var inte det jag skrev om. Vi arbetar oerhört hårt i ur och skur varje dag året runt för att säkerställa en god omvårdnad. Men jag tror inte jag delar din syn på hur man bästvisar omsorg sina anställda… P.S, legitimation låter bra.

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Tänk om alla i ett arbetslag, kunde få gå runt till alla som anlitar dom och presentera sig tillsammans med ett papper där alla presenteras med bild och namn som personen sedan kan sätta upp hemma och ta fram nästa gång någon från hemtjänsten kommer dit. Och givetvis, ska dom kunna legitimera sig så alla kan känna sig säkra.

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2009-09-24 13:32)
    Lysande idé. Jag tror det är jätteviktigt att göra omsorgen mer personlig. Fick just ett annat tips när det gäller särskilt boende. Varför inte ha en presentation av hela personalen med fotografier i entrén. Det gör det enklare för anhöriga att få namn och ansikte att stämma.

  4. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Fredrik (2009-09-24 13:04)
    Tack för inbjudan. Självklart har jag redan varit ute med hemtjänstlag samt haft hemtjänst för min gamla pappa i mitt hem under perioder. Träffade fantastiska människor som gjorde overderliga insatser. Det tror jag inte är okänt för någon. Brukaren i centrum måste vara mottot i hemtjänsten både den kommunala och den som ges av annan utförare. Kul med feedback på legitimationen.

  5. Gregon

    Bra att legitimationerna kommer snart, lättare att bli trodd när man kommer som ny till en brukare.
    Något jag tycker är mycket dumt är att vi undersköterskor får ge medicin mellan 7-17 men efter 17 måste en särskild pillerpatrull komma ut och ge medicin. Hos en brukare innebär detta att det kommer 4 olika personer per kväll. Har man dessutom en sjukdom som gör att man mår sämre av att många människor rör sig runt personen är det katastrof. Lex Maria anmälan kanske?

  6. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Gregon (2009-11-26 23:32)
    Bra att du stödjer detta. I alla år har det hävdats att det är onödigt med legitimation. Att det inte går att ordna, att det kostar för mycket pengar. Det har funnits en stor motvilja och det är väl därför det har tagit orimligt lång tid att genomföra. Tacksam för dina rader om ”pillerpatrullen” jag har hört om ”problemet” men uttryckt på ett helt annat sätt. Tar till mig det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.