Sofiehemsskolan och befolkningsstatistik!

Med stigande förvåning läser jag skälet för att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inser slaget om Sofiehemsskolan bevarande, förlorat beror på att de har fått nya och överraskande  befolkningssiffror som inte var kända tidigare.

Helt seriöst försöker de få det att låta som att tjänstemännen på För- och Grundskolenämnden inte har berättat för dem det som alla andra har känt till (tips SCB publicerar befolkningssiffror på sin hemsida, dessutom prenumererar kommunen på kvalificerat befolkningsstatistik). Att något radikalt omvändande hände under december månad som förändrade läget helt radikalt.

Prognossiffrorna för Sofiehemsområdet är i det närmaste identiska mellan 2009 och 2010. Alla barn som ska gå i skolan de närmaste 6 åren är dessutom redan födda (tillkommer ut och inflyttning).

Däremot kommer det säkert att byggas mer på Tavleliden.

Politik är som sagt det möjligas konst. Att nybyggnation också betyder fler barn som önskar både för- och grundskola är inga nyheter. Märkligast av allt i den här affären är trots allt att För- och Grundskolenämnden inte känner till fakta som är kända för alla andra. Bra att ha i minnet nästa gång det kommer nedläggningsförslag.

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Maria Lindvall (Fp)

    Du har så rätt i detta, Britt-Marie. Överraskning är överraskande. Verkligen uppfinningsrikt att tolka om statistiken som lämnats så till sin egen fördel. Något som an jag kan säga som sitter med i nämnden, men vill man inte lyssna inledningsvis så gör man inte det heller.

  2. En mamma

    Kan tänka mig att siffrorna efter skolvalet också var en bidragande orsak till vändningen, förutom då valet och att frågan var lyft i fullmäktige. De preliminära siffrorna pekade på att bara 8/31 elever från Sofiehem valt Nya Ålidhemsskolan till förskoleklass. Detta hade inneburit att Nya skolan förlorat stora delar av de barn som annars kommit från Sofiehem till 6:an. Man kan inte gå i kamp med föräldrar och ignorera protester!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till En mamma (2010-02-24 12:13)
    En mycket intressant kommentar. Det är ju faktiskt det enda nya som har framkommit. Att föräldrar har möjlighet att göra val för sina barn och också gör det. Att en nedläggning av Sofiehemsskolan kan innebära att många ser sig om efter andra alternativ. Makten har därmed flyttats från några få politiker till många föräldrar och elever./Tack för ditt inlägg/bm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.