Dags att ändra könsmaktordning!

Planet ner till Stockholm är som vanligt välfyllt på måndagmorgon. Mest män, män med välbetalda och intressanta jobb. Visst finns det kvinnor –  men betydligt färre. Det är inte på något sätt avundsvärt att åka till Stockholm på måndagmorgon med första planet men det signalerar trots allt den könsmaktsordning som är rådande.

Dagens Nyheter toppar nyheterna med att endast 83 kvinnor av 290 möjliga är kommunstyrelseordförande i Sverige. Kommunalpolitiken är uppenbarligen inte någon jämställd marknad när det gäller toppen. Den kommunala makten är inte jämt fördelad även om det är tämligen jämn könsrepresentation i kommunfullmäktigeförsamlingarna.

Dagens Industri berättar att det endast finns fyra kvinnliga börs-vd:ar (mot fem förra året), resten 242 stycken är män.

Det är en otrolig misshushållning av resurser i synnerhet eftersom vi alla vet att kvinnor är mycket duktiga studenter. Det kan helt enkelt inte saknas kompetens och kvalité. Det som saknas är grabbighet och nätverk med de rätta personerna (männen).

Debatten kring RUT-avdraget har också blivit ett vapen att osynliggöra kvinnor. Att städa är inget jobb och det ska verkligen en småbarnsmamma som kanske dessutom tar ansvar för gamla föräldrar göra. Var och en ska ta hand om sin egen "smuts" annars är det något fel på karaktären. Även den mest jämställda familj dukar under för alla krav.

Tidigare var det ett heltidsjobb att sköta barn, hushåll och frisk man. Idag är barnen på förskolan och föräldrarna på arbetet. Varför inte inse att inget gör sig själv inte ens att städa ett hem. RUT-avdraget behövs om könsmaktsordningen ska förändras. Även kvinnor ska kunna gå vidare i karriären i full förvissning om att det finns ett avdrag som gör det möjligt att få hjälp med hem och barn. Fortfarande bär kvinnorna huvudansvar för familj och hushåll (det finns undantag – jag känner två sådana).

Det är hög tid att det blir en förändring!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.