Aprilskämt? SMS-betalningar uppmuntrar till fusk!

Hur är det möjligt att inköpa system för bussbetalning som inte är kvalitetssäkrat? På vilket sätt har levenrantören försäkrat att systemet inte går att fuska med? Det känns nästan som ett aprilskämt. Någon har uppenbarligen grundlurat Länstrafiken vid införandet av SMS betalningar.

Det tycks ju fungera på andra ställen i Sverige och världen men just det system som finns i Umeå är "superenkelt" att fuska med.

Jag har ställt frågan gång efter annan i Umeå Kommuns koncernstyrelse. Varför fungerar det på andra ställen än Umeå? Eller är det så att det i verkligheten inte fungerar någonstans.

Frågorna måste onekligen få ett svar. System som inte fungerar ska reklameras och lämnas tillbaks. Testperioden är över nu – till beslut!

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Jonas Sandström

    Angående instabiliteten som tas upp i artikeln:Sådant är oacceptabelt men inte helt oväntat heller.

    Angående systemens säkerhet:
    Systemen fungerar precis som de ska. Problemet ligger i behandlingen av systemet och troligtvis i att busschaufförerna inte bryr sig.

    ”Fusket” går ut på att man skickar en gammal bussbiljett men med modifierat datum till sig själv och döper sig till 72322 i sin telefonbok.

    Biljetten ser nästan riktig ut, men inte den unika koden. Busschaufförerna kollar däremot aldrig på koden utan bara på datum.

    För mer info finns min kontaktinfo på http://jonassandstrom.com

  2. Jonas Sandström

    Sedan har jag märkt att det verkar finnas brister i den unika kod man får också, men detta är inget fusk som är enkelt att reproducera för gemene man. Det kan hända att jag skriver en artikel om det i framtiden.

    Det som upprör mig mer vad gäller sms-betalning är snarare hur vi ska förväntas vara kulturhuvudstad med ett buss-system som ingen icke-svensk kan förstå (och knappt svenskar heller för den delen..)

    Mvh,
    Jonas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.