Vem snickrar hos snickaren?

Visst är det konstigt att ROT-avdraget som har funnits av och till genom åren och är införda av olika regeringar omhuldas av de flesta debattörer som är emot RUT-avdraget.

Att de som äger sitt boende ska kunnna få hjälp till kostnaden för att betala hantverkare. Det har åtminstone fram till nu ansetts vara ett bra sätt att ge många hantverkare och byggarbetare möjlighet att behålla jobbet och dessutom göra svarta jobb till vita.

Tanken har alltså varit och är att de som har råd att  betala för att få arbeten gjorda av andra än sig själva (och att det dessutom betalas socialaavgifter för det) ska göra det. Alltså ett alternativ för dem som har pengarna och värdesätter att göra andra saker på fritiden än att "snickra" på huset.

Ett rättvist system (kan inte påminna mig något parti som ställde sig utanför ROT-avdragen när de kom till).

Annat är det med RUT. När samma resonemang kan föras på ett arbete som i huvudsak utförs av kvinnor då blir det liv i luckan, Vem städar hos städerskan är en ofta upprepad mantra för att städerskan minnsan inte köper städning,

Frågan om vem snickrar  hos snickaren har väl adrig rests.

Det är underligt hur förändrad argumentationen blir när det handlar om kvinnor och män. ROT och RUT är likvärdiga avdrag fast på olika områden. Men uppenbarligen är det helt ok att få avdrag för ROT men inte RUT.

 

Etiketter: , ,

11 kommentarer

 1. Pelle

  Det är fel väg att gå med både ROT och RUT!”

  Alliansen påstår att det skapats 11 000 jobb med RUT men det är en ”politikerlögn”, det jobbar 11 000 personer med den typen av jobb idag men det var inte 0 när det började.
  En bättre väg att gå än detta skatteavdrag är sänkt moms på byggnationer, städning, bilreperationer och andra tjänster där man misstänker svartjobb, då kan samhället skapa nya jobb och öka intäkterna.

  Gör man som nu med RUT så ÖKAR man risken med fusk vilket redan kommit i dagen, då oseriösa företag som sänt in uppgifter på påstådda utförda tjänster, i en ”fuskbransch”.

 2. Wotan

  Jaha, du har uppenbarligen bestämt att det är en könsfråga och ignorerar det jag och andra skrivit om det i dina tidigare inlägg. Det enda du gjorde var att tillskriva mig en massa åsikter jag inte har.

 3. Alejandro Caviedes

  Sluta låtsas som att motståndet mot pigavdraget skulle vara ett uttryck för ojämställdhet. Rot-avdraget omfattar jobb som inte vem som helst kan göra. Kan du snickra? Good for you, men jag t.ex. kan det inte, och inte heller de flesta som anlitar snickrare. 7% av höginkomsttagare fått pigavdrag, medan bara 0,06% av låginkomsttagare fått det. Pigavdraget är alltså ett sätt att skicka en del av notan till skattebetalarna när överklassen vill slippa städa sina egna dass. Rot-avdraget däremot används inte bara av överklassen.

 4. Alejandro Caviedes

  Det är dessutom en märklig syn på jämställdhet alliansen har när man tycker att den ojämställda fördelningen av hushållsarbetet mellan män och kvinnor löses genom att mannen köper ifrån sig ansvaret genom att överlåta det till en lågavlönad städerska

 5. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Pelle (2010-03-12 11:18)
  Håller med dig om att sänkt moms på tjänster är ett bra förslag. Under tiden till vi kommer dit har kostnaden för vissa tjänster sänkts via skatteavdrag. Visst är det bra att 11 000 nu jobbar vitt med pensionsgrundande inkomst etc.

 6. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Wotan (2010-03-12 12:06)
  Varför emot Rut och inte Rot om det ine handlar om en könsfråga? Varför är det ok att dra av för att måla fönstret omen inte för att tvätta samma fönster?

 7. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-03-12 12:10)
  Varför tror du att det handlas så mycket på byggvarhus typ K-Rata? Varför är Martin Timell så populär? Naturligtvis är vi många som inte köper ROT-tjänster de flesta gör det själv av kostnadsskäl.

  Alla har inte råd att köpa tjänster. Ingressant att du inte tar upp hur hushållsinkomsten ser ut för de personer som utnyttjar ROT-avdraget. Alla kan inte snickra säger du men alla kan uppenbarligen städa?

  Det är ok att inte vilja snickra och istället köpa tjänst men inte ok att inte vilja städa och köpa städning. Var finns logiken i detta?

 8. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-03-12 12:11)
  Din inställning till städerskor känns verkligen kränkande. Utan städerskor stannar samhället. Vaför är det ok att någon städar arbetsplatser, skolor, sjukhus etc ett nödvändigt arbete som måste göras men inte hemma hos?

  Din lösning med den oviliga mannen är uppenbarligen att kvinnan ska sköta hela hushållsarbetet. Hennes lösning blir kanske att jobba deltid för att klara av alla krav.

  Det är så det ser ut idag. Även kvinnor måste kunna välja att jobba heltid och kunna köpa tjänster om det är en förutsättning att livet ska kunna fungera.

 9. Wotan

  ”Alla kan inte snickra säger du men alla kan uppenbarligen städa? ”

  Ja, faktiskt. KAN man inte städa efter sig själv så bör man få hjälp via hemtjänsten. VILL man inte städa efter sig själv så får man för min del väldigt gärna hyra städhjälp, men den ska inte betalas till hälften av andra skattebetalare.

 10. Wotan

  ”Varför emot Rut och inte Rot om det ine handlar om en könsfråga? Varför är det ok att dra av för att måla fönstret omen inte för att tvätta samma fönster?”
  Jag ser det uppenbarligen inte som du: att tvätta fönster är nåt som endast kvinnor gör och måla fönster är nåt som endast män gör. Jag tycker inte det ena är på något sätt mer kvinnligt än det andra.

  Börja fundera på dina egna fördomar och din egen inställning till jämställdhet istället för att försöka förvanska RUT-motståndet till en misogyn rörelse.
  Visste du förresten att Alejandro själv är städare? Nej, det finns bara ”städerskor”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.