Operaflytt en utmaning!

Den eventuella operaflytten är den hetaste diskussionen i Umeå just nu. Jag tycker verkligen att det är en fantastisk tanke. Men som jag sa i tidningen i dag känns det inte särskilt realistiskt att flytta all verksamhet i hela huset till "’Staden mellan broarna". Prislappen verkar väldigt hög.

Min uppfattning (liksom Ågren i sin blogg) är dock att det inte finns någon anledning att stänga alla dörrar.

Diskussionerna går höga om en möjlig bytesaffär: att KFUM får operan och Baltic får Vasaskolan samtidigt som operan tar kajen. En praktisk lösning men frågan är vad prislappen för alltihopa till slut blir.

Mycket driftpengar blir det i alla fall och den stora betalaren är Umeå Kommun. Det är för mig okänt om rockadlösningen har någon förankring i den så kallade verkligheten.

Skulle det vara möjligt att bygga Umeås svar på Drottningsholmsteatern (som alltså spelar opera). Något nytt kreativt som läggs på kajen tillsammans med saluhall och servering. Något som utvändigt liknar "Akerbrygge" i Oslo.

För att diskutera detta och mycket mer har Folkpartiet sitt gruppmöte förlagt till Norrlandsoperan den 7 juni kl. 19.00. Allt för att diskutera med operachefen av Kjell Englund.

Fortsättning följer det är jag helt säker på!

 

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Prislappen, det viktigaste när i planeringen och avgörande när det ska finansieras. Men då måste konkreta förslag finnas att beräknas, annars blir det illusioner som kan gå upp i rök. Som illusionen om äventyrs- och 50:a-planerna på Nanna, de finns varken framritade eller beräknade så att det går att avgöra driftsbidraget från kommunen.

    I Sundsvall har äventyrsbadet fördyrats från 200 mkr till drygt 400 mkr, dvs fördubbling, utan bassänger. Fördubblas det i Umeå kanske bidraget måste höjas. Klarar inte de privata aktörerna priskraven, faller avtalet och kommunen kan måsta ta över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.