Slänga mat?

Är det verligen sant att var fjärde matkasse slängs i Sverige? Jag tvivlar starkt på alla alarmistiska påståenden i den vägen.

Vad är det som mäts? Allt som slängs i soptunnan är inte mat. Det finns många saker i ett hem som kan hamna i soptunnan. Mycket av de inköpta kilona från mataffären är förpackningar mm (och bärs iväg till särskild insamling).

Räknas the- och kaffesump som bortslängd mat? Räknas potatisskal, apelsinskal, melonskal som bortslängd mat? Fiskrens går att göra buljong på, vilket jag normalt sett inte gör. Är det då någon som räknar fiskrens som bortslängd mat. Den grillade kycklingen ger rester i form av kycklingben mm. Är det oansvarigt att inte tugga upp benen också? Allt det som ovannämns slängs givetvis i den bruna komposttunnan.

Att det slängs mat från affärerna är jag fullständigt övertygad om för ingen vill t.ex köpa dålig frukt, fisk, kött etc. Men att det skulle vara ett giggantiskt problem att det normalt kastas en massa fullt ätlig mat från hushållen? Jag tvivlar starkt på den uppgiften.

Det finns alltid en "vet bättre maffia" som minsann kan berätta att dagens hushåll är riktiga slarvrar. Vi är många som fortfarande kommer ihåg Socialstyrelsens 6 – 8 brödskivor om dagen. Ett råd som ingen skulle ställa sig bakom i dag.

Etiketter:

En kommentar

  1. Fru Karlsson

    Affärer slänger en massa fullgod och ätlig mat istället för att sälja den till reducerat pris. Grossister kastar en mängd frukt och annat som det finns ”för mycket av” detta för att trissa upp priset. Men att hushållen kastar en massa mat, det tvivlar jag på, fast det finns ju en och annan som är slav under ”sista förbrukningsdag” istället för att se och lukta sig till om det är ätligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.