Tavelsjöborna demonstrerar!

Gårdagens möte i Tavelsjö drog mycket folk. Det var helt utsålt på skolan. Inte en plats ledig. Alla var intresserade av att diskutera äldreomsorg och vårdcentral.

Frågan är om den stora protesten kommer att innebära någon förändring av planerna? Planen att all hemtjänstpersonal som jobbar och bor i Tavelsjö måste åka till Umeå för att starta arbetsdagen. På arbetstid ska de sedan åka till och från Tavelsjö? Detta blir billigare och mer rationellt påstods det.
 
Smart förslag tyckte tjänstemännen men fick inget gehör från deltagarna på mötet. 
 
Bestämt är bestämt och det ska inga protesterande bybor ändra på var min känsla av budskapet. Ur demokratisk synpunkt känns detta inte bra. Dialogen med medborgarna är livsviktig för att samhället ska fungera. Att inte vara lyhörd för vad människor tycker leder inte till något gott.
 
Jag är orolig för framtiden om dialogen med medborgarna numera är inställd. Det  kan aldrig vara oväsentligt att en hel by står på barrikaden.
 
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. LR

    Jag antar och hoppas att det bor brukare på vägen mellan Tavelsjö och Umeå och då är den frågan av ringa betydelse. Vidare måste jag fundera över den demokratiska dialogen som Du efterfrågar. Är det inte politiken som ansvarar över den dialogen med allmänheten i Tavelsjö? Verksamheterna får en plånbok med pengar av politiken och ska utifrån det bedriva sin verksamhet. Om den plånboken är för tunn för att möta allmänhetens krav så är det väl inte ”tjänstemännen” som ska hålla en dialog om det utan den politiska ledningen. Ansvaret gentemot brukarna ligger däremot på tjänstemännen då dessa tillika är kunder i och med konkurrenssituationen. Om kunderna inte är nöjda så byter de utförare. Så jag tycker att det återstår att se om det blir en försämrad kvalitet ute i verksamheten och om kunderna sviker. I och med LOV:en så tycker jag man måste se kommunens hemtjänst som ett företag och då ansvarar tjänstemännen för personalen samt sina kunder medans ansvaret för den demokratiska dialogen till allmänheten ligger på politisk nivå.
    Därför anser jag att det ur verksamhetens synpunkt är oväsentligt att en hel by står på barrikaden, det som är väsentligt är vilka kunder/personal som står där och de har möjligheten att välja bort kommunen som utförare/arbetsgivare. Däri ligger demokratin så som den fria marknaden verkar. Den fria marknaden som FP är med och stödjer.

    Jag röstar höger så det inget påhopp på FP i sig men det jag vill lyfta är frågan kring vem som äger ansvaret för dialogen i en politiskt styrd organisation på en konkurrensutsatt marknad?

    ”en tjänsteman som arbetar med liknande förutsättningar”

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till LR (2011-02-23 12:20)
    Jag tycker inte att det går att bortse ifrån att en hel by visar vad de tycker om ett förslag som berör dem. I hela Europa diskuteras hur demokratin kan fördjupas och människor engageras. Då kan aldrig svaret vara att det är inget som vi bryr oss om.

    Kommunallagen är tydlig på det politiska ansvaret. Det är naturligtvis politiker som ska stå upp för det som är pågång. Inte låtsas att det inte är deras bord.

    Men tjänstemän måste sakligt redovisa på vilket sätt förslaget är bättre och vilka vinster som uppstår. Medborgarna har rätt att få veta vilka avväganden som har gjorts och varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.