Lärarna måste undervisa!

Jan Björklund skrev på DN Debatt för några dagar sedan om hur dagens flumskola uppstått efter skolreformerna på 70-talet. Plötsligt skulle läraren inte undervisa utan eleverna skulle hitta ”rätt” kunskap själva. Lärarnas roll var att handleda eleverna i att hitta kunskap.

Dessvärre var exprimentet inte särskilt lycket!

Det är ju självklart att i en sådan skola är det elever som har svårast att lära som blir mest lidande. Det låter enkelt att själv söka kunskap men det kräver stor kunskap och mycket drivkraft om det ska bli bra. Den som saknar egen drivkraft blir ohjälpligt efter. Utan lärarledning är det inte konstigt att klyftorna ökar i dagens svenska skolor.
 
Lärarna måste hitta tillbaka till läraryrket. Att undervisa och lära ut. Den så förkättrade katederundervisningen måste få en ny roll. Alla ska ha möjlighet att lyckas i den svenska skolan!
 
 Ser med stor glädje fram emot den nya skollagen som börjar gäll i juni. Den kommer hjälpa lärarna att få vara lärare igen.
Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Något annat är fel också. Det måste bero på de lärare som utbildats under senare tid. Om man tittar på TV programmet klass 9A så är det ju lätt att både se och höra att lärarna inte har fått lära sig i sin tur, hur det ska gå till. Jag vet att det är en öm punkt att trycka på, men jag är fast i min övertygelse att det är så. Något är fel i lärarutbildningen.

  2. Eric

    Jag är ledsen men det här är så svårt att ta på allvar. Eller, jag vill inte ta det på allvar men ditt förakt för en hel yrkeskår är så avgrundsdjupt och bygger på en sådan galopperande okunskap att det måste bemötas. FP och populister som du är livsfarliga och har etablerat en sanning om skolan som är ovetenskaplig, fylld av lögner och utan någon som helst hänsyn till elevernas bästa. För det ska ni skämmas.

    Skolan du beskriver har i generella drag inte funnits i Sverige. Den har i och med friskolornas intåg på marknaden mer och mer börjat dyka upp, men detta är ingalunda en produkt av någon vänsterflumskola från sjuttiotalet. Det är en marknadsprodukt som bäst representeras av flinka entreprenörer som Kunskapsskolan. Du vet, sådant som ni älskar att prisa som en fantastisk framgång?

    Istället för att rapa upp vad den store ledaren Björklund säger kanske du skulle pröva att läsa på lite om pedagogik och sätta dig in i forskningen innan du följer världens minst vetenskapligt belagda skolpolitik och medverkar till förstörelsen av skolan i Sverige?

    I skolan i Sverige idag jobbar man på flera olika sätt dagligen för att möta alla elevers behov. Olika redovisningsformer blandas liksom sätten man inhämtar information. Hör och häpna: nästan hälften av mina lektioner i åk 9 står jag och föreläser från katedern!

    Det är intressant att just FP valt att bli det parti som KONSEKVENT spottar och trampar på lärarna samt tävlar inbördes med vem som kan lägga fram det förslag som mest suddar ut individens roll i klassrummet. Ni vill ha en väg, ett sätt, att hämta kunskap på. Det sättet har forskningen sedan länge skrattat ut och lämnat bakom sig men ni trampar glatt på i populismens träsk helt obrydda om individerna som inte kommer att klara er nya skola och de lärare ni trampar allt djupare ner i dyn.

    Skämmes!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Eric (2011-03-17 08:59)
    Hur förklarar du att klyftorna ökar i svensk skola och att den klassresa som tidigare var möjlig genom en bra skola verkar vara mer och mer avlägsen?

    Själv lärarutbildad för 10 år sedan och kan intyga att katederundervisning var det värsta skällsordet som fanns på hur en lärare inte fick agera.

    Eget arbete har varit på modet och fått en särställning som inte är motiverad av pedagogiska skäl. Att påstå att det är friskolorna som är bäst i den klassen kan du väl knappast tro på själv.

    Tydligare direktiv måste väl välkomnas även av dig?

  4. lf

    Men menar du på allvar att ni inte kunnat ändra på det ni tyckte var fel tidigare.Nu måste det väl ända vara nog med kritik på det förgångna.Ni klarar inte av det längre.Ni försöker med friskolor göra att de besuttna ska få det övertag som fanns på 40och 50-talet.DE kommunala skolorna utarmas och privata skolföretag gör millionvinster och suger ut medel från skattebetalarna och gör att ojämnligheten i samhället blir större.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.