Vem är kommunist?

Ja, inte är det Jan Björklund, i alla fall.

Lennart Holmlund kallar Björklund för kommunist. Av uttalandet att döma är ”kommunist” ett skällsord i Holmlunds mun. Intressant, med tanke på regeringskamraterna.
Holmlund far helt medvetet med osanning när han säger att Björklund lägger sig i löneförhandlingarna. Holmlund vet att 75% av lägstalön inte är en fix summa – den beror på lägstalönens storlek. Vilket är en fråga för parterna. Vilket Holmlund vet.
I VF den 13 mars är ledarrubriken ”Fp föreslår sänkta löner”. Ledarredaktören Lena Sandlin vet att detta är klart vilseledande (jag tror nämligen att Lena kan läsa).
Att under en begränsad tid få ett introduktionsjobb, med handledning, för 75% av lägstalön och därmed få ett klart förbättrat CV, det tycker Holmlund och Sandlin är fel. Det tyckte inte deras nuvarande partiledare var fel, när samma system introducerades i det fackförbund där han tidigare var ordförande.
Hur kan 75% av en lön vara mindre än ingen lön alls? Sandlins retorik säger ju just detta.
Det vore ytterst intressant att höra Holmlunds och Sandlins förslag till åtgärder för de 460 ungdomar i Umeå som lever på försörjningsstöd. Klaga går ju, men inte blir det fler jobb för unga – ofta unga utan utbildning – av att kritisera regeringen. Kom igen, kom med förslag på vad kommunen kan göra! Jag lovar att lyssna.
Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Okej, du lovar att lyssna. Så här är ett förslag.

    Ge unga 75% av avtalad lön under ett års tid. Det ger ungdomarna en chans att komma in på arbetsmarknaden och ger även arbetsgivaren en chans att testa en ungdom. Detta ska vara ett helt vanligt tillsvidareanställningsavtal (är det ens ett ord, men du fattar varjefall. Efter ett år ska lönen per automatik öka till 100% samt efter ett år ska innestående lön betalas ut. Alltså resterande 25%. I en klumpsumma.

    Vad är då vinsten av detta?
    Jo, arbetsgivaren riskerar ingenting, eftersom lönen de första året blir lägre. Under en inskolningsperiod jobbar man lite sämre och det tar ett tag att lära sig jobbet. Arbetsgivaren lägger ner kraft och möda på att lära upp ungdomen ordentligt, för arbetsgivaren vet att efter ett år kommer denna anställning gå över till en helt vanlig anställning.
    Ska anställningen sägas upp efter ett år när den går över till full lön måste uppsägningen följa avtalen.

    Arbetsgivaren betalar även ut de 25% som ungdomen har fått mindre som en fin gest att du jobbar på bra, vi gillar dig och vill satsa på dig.

    Ungdomen vet att dom har ett år på sig att lära sig jobbet fullt ut, och att belöningen blir ett jobb med full betalning samt moroten av att få lönen man egentligen hade rätt till som en klumpsumma.

    Arbetsgivaren betalar ut lite mindre under inskolningsperioden där det tar ett tag att lära sig jobbet.

    Vinsten för arbetsgivaren blir att ungdomen engagerar sig full ut, eftersom ett riktigt jobb garanterat väntar.

    Och arbetsgivaren engagerar sig fullt ut, eftersom arbetsgivaren vet att ungdomen kämpar och vill ha ett riktigt jobb.

    Det är ett mycket bra förslag som jag vet att Folkpartiet kommer stödja!

    Alla vinner, ungdomar, arbetsgivare och det är även bra för Sverige.

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-03-15 07:15)
    Självklart ska så många som möjligt anställas efter introduktions- och utbildningsåret. Dock är de ungdomsjobb som Umeå kommun har idag (6 månader) och Folkpartiets förslag (1 år) baserat på att fortsatt jobb måste sökas i konkurrens med andra arbetssökande. Fp förslaget är ett sätt att skaffa yrkeserfarenhet för att över huvudtaget ha en chans. Det finns många som tvingas leva på försörjningsstöd.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Jag tycker att Du och Lennart Holmlund skall ta en gemensam semesterresa och reda ut begreppen ”kommunist och illojal. Just nu är han ju själv i Thailand, men det finns ju andra länder att åka till. Ring Elisabet Björnsdotter för tips om fina semesterorter. För att få mer fakta om illojalitet så kan ni ju ringa Maud Olofsson.

  4. Åsiktsmaskinen

    Presic, det är många som tvingas till försörjningsstöd.

    För att avhjälpa det ska arbetsgivare kunna anställa en ungdom till 75% av lönen under första året. Efter årets slut ska löneavdraget på 25% betalas ut. Inte som en klumpsumma, utan utspritt över säg 24 månader.

    Det man vinner då är att arbetsgivarna inte betalar full lön under en utbildningstid. Slutar ungdomen på jobbet avslutas naturligvis utbetalningen av 25%-avdraget.

    Det man vinner är att arbetstagaren vill vara lojal mot företaget, och företaget slipper en stor lönekostnad utan att veta om ungdomen klarar jobbet.

    Vill arbetsgivaren under tiden ”75%lönejobbet” pågår ska uppsägningen naturligvis följa gängse avtal.

    Detta för att skydda ungdomarna från oseriösa företag som annars kan sätta i system att bara anställa 75%-jobbare.

    Det kommer stärka företag, ungdomar, arbetstagare och arbetsgivare
    Men framförallt är mitt förslag bra för Sverige!

    Kom igen nu Britt-Marie, du vet att mitt förslag är mycket bra!
    Jag tillåter både dig och Folkpartiet att kopiera det i sin helhet.

  5. Micke

    Ok. Kan inte förstå att du fortsätter trycka på denna idé… Vad skulle den lösa förutom att förskjuta arbetslösheten uppåt i åldrarna, samt skapa ett länge där lönenivåerna sjunker.
    Ett onödigt förslag, från ett onödigt parti…

  6. Åsiktsmaskinen

    Mitt förslag innehåller allt det ni påstår er vilja SAMT även ett skydd för arbetsgivarna (även arbetstagarna får ett bättre skydd i mitt förslag, men det är inte det primära alla).

    Alltså är mitt förslag bättre för arbetsgivarna.

    Det är även bättre för arbetstagarna. Och även bättre för Sverige.

    När nu alla dessa fördelar finns med mitt förslag vet jag att ni kommer stödja det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.