Mänskliga rättigheter för HBT-personer måste stärkas!

Bifogar pressmeddelande

Britt-Marie Lövgren (Fp), Umeå kommun, betonade behovet av ett förstärkt arbete mot diskriminering av HBT-personer under frågestund med Europarådets generalsekreterare.

– Jag känner en oro för att vi i flera europeiska länder upplever en ökad diskriminering och ökat hot och våld mot HBT-personer. I olika delar av Ryssland har HBT-personers yttrandefrihet begränsats genom lokal lagstiftning mot information om homosexualitet.

Det sa Britt-Marie Lövgren (Fp), gruppledare i Umeå kommun och ledamot av Europarådets kongress för lokala och regionala organ (CLRAE), under en frågestund med Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland vid CLRAE:s plenarsession den 20-22 mars 2012.

– Alla har rätt till en åsikt samt att ta emot och förmedla information och idéer utan att myndigheter ingriper. I Ryssland har denna rättighet tydligt kränkts. Europarådet bör agera mot denna utveckling, avslutade Britt-Marie Lövgren.

Generalsekreteraren välkomnade Britt-Marie Lövgrens uttalande och uppmanade fler att uppmärksamma frågan om HBT-personers situation i Europa.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Anders Axelsson

    Tack Britt-Marie! Du kanske också vet att det i kyrkorna, framförallt ”frikyrkorna” också pågår en tydlig diskriminering av HBT-personer. Alldeles omkring oss. Här i Umeå och i vårt land. Gör gärna ett uttalande för oss/dem också!Detta framgår tydligast i frågan om vigsel, där flera kyrkor här i Umeå säger nej till vigsel av samkönade personer.

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Anders Axelsson (2012-03-21 14:02)
    Visst förekommer upprörande diskriminering också i Sverige. Ändå måste den mätas – men självfallet inte ursäktas eller förringas – på en helt annan skala än vad som är fallet i diktaturer eller tveksamt demokratiska länder som Ryssland. Europarådets fokus är mänskliga rättigheter – därför var det naturligt för mig att särskilt lyfta frågan om den alarmerande situationen för HBT-personer i Ryssland vid den pågående plenarsessionen i Strasbourg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.