Umeå behöver ny skolpolitik!

Måttet är rågat. Umeås skolpolitik har fastnat i startgroparna. Trots satsningen på 120 miljoner i sociala investeringar finns det inte pengar för att uppnå målet på 15-barngrupperna. Umeå behöver ny skolpolitik!

Umeå har kapacitet att bli Sveriges bästa utbildningsstad, med det behövs rätt satsningar.  Fler måste våga satsa på att leva och bo i Umeå även efter studierna på universitetet.
 
Hur ska Umeå lyckas? Folkpartiet går ut och frågar Umeåborna. Alla kommer på olika sätt kunna bidra med sina åsikter. För mer info, håll utkik på bloggen imorgon!
 
Etiketter:

9 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Ja, Umeå behöver en ny skolpolitik!

    I själva verket behöver hela Sverige en ny skolpolitik!

    Resultaten för svenska elever bara sjunker och sjunker i jämförelse med andra länder.

    TYvärr i takt med att friskolorna ökar sjunker resultaten för svenska elever. Och de är inte de hög presterande som tappar. De samt normalpresterande elever håller samma mått som tidigare, utan de är de lågpresterande som står för hela tappet i jämförelser.

    Tyvärr visar statistiken då på att friskolorna utarmar den kommunala skolan på högfungerande elever, vilket innebär att de lågpresterande inte har några förebilder kvar bland kamraterna.

    Så tyvärr visar allt på att friskolorna är grunden till att Sverige bara tappar och tappar.

    Hur löser vi den problematiken?

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Bättre skolpolitik välkomnas säkert av alla. Bättre förskola/dagis/barnomsorg också som för politiker ofta ingår i begreppet skola. Men inte alltid och inte för alla, allmänheten tänker nog skola, dvs grund- och gymnasieskola, mest.

    Så säg samtidigt i rubrikerna att de är bättre skol- och förskolepolitik ifall det är detta som menas. Då får förskolan lika status utåt och dess verksamhet, organisation, mm, blir inte bortglömd.

    F ö, pengarna finns för att minska dagisgrupperna, genom att avbryta Nannabadplanerna och erbjuda grusplanen öppet till intresserade aktörer. Bara det kan ge 100 miljoner kr plus något som passar bättre och lockar mera till centrum.

    Ett Nannabad lär komma att hamna på 400-500 mkr (troligen mer om man ser hur äventyrsbad fördyrats under byggnationstiderna, vanliga bassänger håller budget bättre).

    Bygga på campus vid IKSU, Holmsund (äventyrsdel) och Nydala, kostar mindre genom billigare mark och samverkan med andra bad/fritidsverksamheter samt attraktivare och mer utvecklingsbart, extra viktigt i ett växande Umeå.

    Dessutom, bättre och mer ekonomiska badhus/simhallar gynnar verkligen skolan och barnomsorgen, både i sig och för de familjer som vill bo och bosätta sig i Umeå.

    Tänk också på detta i FP:s satsning på barn och ungdomari Umeå!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-04-03 18:50)
    Kommunal skola kräver naturligtvis kommunalt ledarskap. Att friskolorna lyckas borde rimligtvis inte vara ett problem. Alla elever har rätt till en bra skola – alla elever har rätt att få den hjälp de behöver. Här finns det mycket kvar att göra – även i Umeå.

  4. Jan-Erik Vahlström

    Du har i alla fall humor 🙂
    Har Folkpartiet redan avskaffat rollen som utbildningsminister så att kommunerna redan är helt självständiga ifrån statlig inblandning? DET hade jag missat.

  5. lf

    Ja,nog vet alla att kommunerna skall genomdriva den politik som Björklund m.fl lagt grunden till.Det kanske inte är så lätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.