Hellre försörjningsstöd än utbildningslön!

524 personer under 30-år har försörjningsstöd. Vad vill Tamara (V) göra åt det undrade jag just på kommunfullmäktige.

Svaret var att det ska vara höga löner och inget annat. För egen del har jag svårt att förstå att det är bättre att uppbära försörjningsstöd än att lära sig för att få ett jobb. Under 1 år med lägre lön men förhoppningsvis kan det vara början till ett nytt liv med fast jobb (och högre lön).

I mitt Vänsterhem var det självklart att jobb alltid var bättre än bidrag. Något annat fanns inte. Idag är det uppenbarligen bättre med bidrag i väntan på en bra lön.

Tänk vad tiderna kan förändras.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. TC

    Varför kan inte kommunen, tillsammans med Landstinget, anställa alla arbetslösa som lever på socialbidrag, för en avtalsenlig sextimmarslön vore ju inte så mycket dyrare för kommunen/skattebetalarna än att betala ut passiviserande deprimerande försörjningsstöd, men de arbetslösa skulle då automatiskt få en referens som de kan använda i sitt fortsatta sökande efter ett heltidsjobb samtidigt som kommunen kan öka kvaliten på städning och andra verksamheter?

  2. TC

    Istället för att sänka den del av lönen som betalas ut så vore det bättre att denna ”hjälp” finansieras enbart av samhället istället för av de hjälpbehövande själva genom att helt ta bort arbetsgivaravgiften för de som är långtidsarbetslösa!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till TC (2012-04-23 15:21)
    Det är ganska likt Folkpartiets/mitt förslag förutom att tanken är att det ska ingå utbildning också. Håller helt med dig att det är verkligen märkligt att det skulle vara bra för individen att få pengar utan sysselsättning. Ett arbete är också ett sätt att lära sig mer om hur det är att leva med allt som händer på en dag.

  4. Arbetsgivar´n

    Min erfarenhet som arbetsgivare är att väldigt många mottagare av försörjningsstöd tycker det är tillräckligt bra, åtminstone i förhållande till hur mycket de vill jobba.
    Har gjort flera försök med tanke på de ekonomiska incitament som finns att dra mitt strå till stacken, men hindren är många.
    Svårast är att få dem till att komma mer än en dag till jobbet. Få dem till att komma i tid till jobbet. Få dem till att inte vara ”sjuka” flera dagar i veckan.

    Tyvärr, och jag säger det igen tyvärr är alltför många långtidsarbetslösa/långtidssjukskrivna det av en anledning. Och det är INTE brist på arbete, tyvärr igen.

    Konsekvenserna drabbar naturligtvis dem som verkligen vill göra något åt sin situation. En arbetsgivare som blivit bränd några gånger investerar inte den tid och energi som krävs nästa gång en långtidsarbetslös söker anställning vilket tyvärr är jätteskadligt för samhälle och de som verkligen vill göra rätt för sig.

    Nu vore detta inte ett problem om ovanstående erfarenhet bara var min, men tyvärr är den vanligt förekommande bland många företag.

  5. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Arbetsgivar´n (2012-04-23 17:35)
    Tack för ditt långa och insiktsfulla svar. För många behövs det mycket hjälp och stöd för att komma ut på arbetsmarknaden och ett problem är att det många gånger borde gjorts insatser för många år sedan. 15% ramlar ut skolan – vad händer sedan? Den nöten måste knäckas politiskt. Alla barn måste få den hjälp och stöd som de behöver i skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.