Nu gäller det att ropa högst…

Vi verkar bli mer och mer avskärmade från varandra – ju mer vi sitter framför skärmen. Det finns möjligheter att göra sin röst hörd. Det är som när man känner på sig att någonting är fel, hjärnan skannar blixtsnabbt igenom allt man hittills varit med och hört talas om och då finns där en uppfattning. Sedan finns det objektiva fakta om vad som faktiskt har hänt i historien och man drar slutsatser utifrån det. Att medvetet ljuga och överdriva tycks vara grejen idag, allt för att skapa opinion för den egna uppfattningen.

Jag vet inte vilken åldersgrupp som är mest fördomsfull, finns det statistik på det? Jag skulle kunna säga vad jag tror, mig veterligen finns det ingen undersökning som har gjorts om detta. Det verkar som om vi alla har blivit ordningsmän i klassen med pekpinnar hit och dit. Man ska i princip kommentera allt, utan att först använda farstun som lämpligt förmak. Man anser sig ha rätten att kommentera utseende och livsstil och sätta sig till doms över andra människor. Det här är tiden där egot gror – det är jag, jag och åter jag.

Vad beror det på att nu då vi har det som allra bäst (tänk tidigare hungersnöd, barkbröd, utvandringen till Amerika, hög barnadödlighet osv) verkar ha en stor klick missnöjda människor? Vad vill man? Hur kan vi få det bättre? Ja, kanske om vi slutade att experimentera med skolan (efter 70-talet) om man hade gett sjuksköterskorna ordentligt med lön till att börja med, om man inte fallit i händerna på bemanningsföretag och stafettläkare, om man inte sålt ut trygga bitar av Sverige, om man inte sänkt skatten alltför mycket, om man inte varit alltför mycket egoist?

Stabilitet har ändå en trygg inverkan, såvida den är byggd på demokratiska principer och individen har sin frihet. Jag visste exakt hur jag skulle uppfostra barn – innan jag fick barn (och nu är jag ju mormor:-) sedan blev det en annan sak när man själv är där. På avstånd är allt så enkelt. Som om en åtgärd skulle lösa alla problem och att den som ropar högst alltid har rätt. Det är inte så. Det är personliga uppfattningar. En del är grundade på fakta, en del är det inte. En del är grundade på osunda idéer om att det finns olika värden på människor.

Friheten är det bästa jag har…

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.