Klimatkampen – ett nyårslöfte att minnas?

I växthusgas räknat går det 74 000 tågresor på en flyg. Det kan man läsa i Kristoffer Bergströms artikel i Aftonbladet idag. I samma artikel en intervju med Maria Wolrath Söderberg, doktor i retorik på Södertörns högskola och som studerar glappet mellan svenskars förståelse för miljön och oförmåga att handla, citat:

– Man har trott att små klimathandlingar har en överspridningseffekt, men vissa studier pekar mot att människor använder den nya vanan, en så kallad lowcost-uppoffring, för att slippa ta tag i highcost-vanorna. Tvärtom är bättre. Har du gjort dig av med bilen så inte fasen slänger du tuggummipappret på gatan, säger hon.

I krig gör vi enorma uppoffringar, vi skickar rentav våra söner till fronten. För mänsklighetens framtid är många ovilliga att avstå semesterresan.

– Vad som har visat sig drivande är grupptryck och i viss mån skamkänslor. Vi agerar inte för barnens skull utan av rädsla för vad grannarna ska tycka. Det är hemskt… men dumt att inte utnyttja, säger Wolrath Söderberg. Slut citat.

Det skrivs mycket om miljön just nu och SvD ger klimatforskaren Stefan Wirsenius,docent vid Chalmers råd om hur människor måste förändra sin livsstil, några punkter här: 

Den genomsnittlige svenskens klimatavtryck i dag ligger på knappt 11 ton koldioxid per år.

En flygresa tur och retur till Thailand ger exempelvis 2,5 ton koldioxidutsläpp per person. Men även inrikes flygresor har en stor påverkan. En person som flyger tur och retur mellan Stockholm och Malmö 15 gånger per år och väljer tåget istället, minskar sina utsläpp med drygt 4 ton.

En person som pendlar till jobbet 20 km enkel väg per dag med en stor bensinbil kan minska sina klimatpåverkande utsläpp med 5,2 ton per år vid byte till en medelstor elbil (eller varför inte ta bussen…)

Fläskkött, kyckling och fisk ger en betydligt mindre klimatpåverkan än nöt- och lammkött. Genom att byta ut en del av köttet mot bönor och grönsaker minskar klimatbelastningen ytterligare. Genom att byta ut 30 kg rött kött (80 g/dag) till kycklingkött minskar utsläppen med 1540 kg/år

Mindre nötkött och minskat flyg- och bilåkande påverkar alltså en individs klimatpåverkan drastiskt, men som avslutning på artikeln säger Stefan Wirsenieus:

Hur viktigt varje enskild persons ansvar än är kan klimatfrågan inte lösas på individnivå:

– Det behövs teknikutveckling i kombination med politisk vilja och kraftiga styrmedel. Det kommer att vara helt avgörande.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Du glömmer dock bort det allra största och viktigaste bidraget till kampen mot den globala uppvärmningen och klimatförändringarna i dess spår som man kan bidra med på individnivå: föd inga barn.

    • Stefan Rådström

      Det finns ingen som helst risk att människosläktet dör ut, ifall det är det du försöker säga. Det är vad vi som individer kan göra för att stoppa den globala uppvärmningen så snart som möjligt.

      Klimatkampen på individnivå handlar om hårda, kalla siffror:
      – Att inte skaffa ett barn motsvarar en besparing av nästan 60 ton koldioxidekvivalenter per år.
      – Att leva bilfritt sparar in nästan 2,5 ton koldioxidekvivalenter per år.
      – Att låta bli att flyga sparar in över 1,5 ton koldioxidekvivalenter per år.
      – Att äta en enbart växtbaserad kost sparar in nära 1 ton koldioxidekvivalenter per år.

      Dessa siffror kan jämföras med att forskare rekommenderar att en individs årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på 2,1 ton år 2050 ifall målet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till högst 2 grader ska uppnås.

      • Britta (inläggsförfattare)

        Jag kan väl också tycka att i dessa dagar är det inte försvarbart att skaffa sig 10-13 barn och därefter vara huvudperson i någon dokusåpa om en storfamilj. Vi har alla ett ansvar – för varandra…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.