Fröken Frida har möjliggjort att jag kan fortsätta mitt liv som förut…

Sa Doktorn som bodde på Östermalm i dokumentären på SVT Play från 1999 ”Frida, en trotjänarinna”, citat: ”Den 86-åriga Frida får för första gången en egen bostad. I större delen av sitt liv har hon arbetat som husa hos en doktor på Östermalm och bott i ett litet rum innanför köket.” Filmen tagen 1988, 1993 och slutligen 1998 ger en inblick i herrskap och tjänstefolk. Frida 1988 är 75 år och har sitt rum innanför det lilla köket. Där sover hon, kliver upp och börjar sitt jobb vid sjutiden varje morgon. Hon är ledig varje onsdag efter klockan två och varannan söndag. Det är en dokumentär, tro det eller ej. Hon har på sig kläder som anstår en husa, förkläden och svart eller blå klänning. Hon är stolt mitt i allt, stolt över sitt arbete och att hon inte är någon hoppjerka. Hon brygger morgonkaffet och går in med koppen till doktorn och niger och frågar vad doktorn vill ha till lunch, om wienerkorv och brynt potatis blir bra. Det blir det. Till middag stekt kyckling, sky och grönsaker och glass och bär för doktorn får middagsbesök.

När Frida var tolv år dog hennes mamma och hon blev barnflicka. Sedan fick hon tjänst i ett finare hus där hon stannade i ganska många år och sedan blev det Stockholm och som husa till doktorn med fru. När hon intervjuas 1998 och doktorn har dött (104 år) och hon själv har ett eget hem tycker hon kanske att hon borde haft ett eget hem redan för tjugo år sedan, men så dog ju frun och Doktorn blev ensam, och vem skulle ta hand om honom? På doktorns 100-årskalas, där ett stort antal gäster kommer som är märkvärdigt lika hur man tror att Östermalmsbor ser ut och beter sig har Fröken Frida gjort all mat och serverar, svarar i telefon, öppnar dörren och hinner inte bli intervjuad på eftermiddagen för då är middagen i full gång. En bjällra ringer och hon småspringer till matsalen där några gäster ska stanna kvar för lite ytterligare förplägning. Kan Fröken Frida säga var besticken är så kan jag duka klart, säger en stram dam.

Både Frida och doktorn intervjuas separat vid olika tillfällen. Vid ett tillfälle berättar Frida vad hon brukar göra på sin treveckorssemester varje sommar; det har blivit Italien runt, transsibiriska järnvägen, Moska etc. Hon har rest och sett världen. När Doktorn intervjuas säger han, fritt citerat: Fröken Frida har möjliggjort att jag har kunnat fortsätta mitt liv som förut. Och hon har ju inget eget liv. Det här ÄR hennes liv.

Har ni inte sett dokumentären – gör det! Frida är någonting utöver det vanliga, så stark, så stolt, så bra – så proffsig. Sängen och byrån fick hon ta med sig till sitt eget boende. Allt det andra var ju antikviteter så det såldes på auktion. Matgruppen gick visst till en släkting åt frun.

Herrskap och tjänstefolk…

Om min farmors farfarsmor Brita-Stina Olofsdotter

Mera om Brita-Stina

8 kommentarer

    • Britta (inläggsförfattare)

      Det var den! Det finns många bra dokumentärer på SVT play – en riktig guldgruva:)

  1. Kane

    Jag anser fortfarande att vi lever i ett totalt klassamhälle. Och att folk med ”bättre jobb” fortfarande anser sig bättre än andra och gör allt för att behålla det så, genom att ständigt ta ned, öppet se ned på eller förminska de som tjänar mindre och befinner sig längre ned på samhällsstegen av en eller annan anledning – orsakerna till varför är alltid helt ointressanta. Liksom orsakerna till hur de själva nått dit de är. Inget ifrågasätts.

    • Britta (inläggsförfattare)

      Har vi inte kommit en bit på väg i alla fall? Jag känner inte att vi lever i ett totalt klassamhälle.

  2. Lena Hedin

    Intervjuaren ställde inte de mer kritiska frågor man kanske förväntat sig. Ett bra grepp. På det sättet aslöjades arbetsgivaren och han vänner i sin kallsinnighet och överlägsenhet.
    Man kunde tro det hela utspelades långt tidigare , ex i början på 1900 -talet.

    • Britta (inläggsförfattare)

      Eller hur – det var som en fläkt från gamla tider, som då fortfarande verkar finnas kvar (tyvärr)…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.