Folkhälsomyndighetens presskonferenser påminner om 1986…

Olof Palmes mördare – vem var hen? Varje dag följde jag presskonferensen om utredningen av Palmemordet. Hans Holmér talade och svängde runt med en revolver. PKK, en småkriminell, utländska makter, en samhällshatare eller var det någon inom polisen? Till en början litade jag på Hans Holmér. Fick liksom det intrycket att det här skulle klaras upp. Sedan började spåren att växla och hoppet dalade. Det var som om själva presskonferensen var livbojen. Svenskarna behövde hopp och styrkas.

Nu följer jag Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Ja, inte alla, men några har jag sett och hört. De inger mig inte någon trygghet. Om någon bara för en månad sedan sagt: ”Nu tar vi till extraordinära åtgärder och jobbar proaktivt – avråder från stora folksamlingar (hej Mello) råder folk att stanna hemma på sportlovet och inte åka ut i Europa”. Istället har man invaggat folk i en falsk säkerhet. Lite som gör som du vill. Till en början, åk bara inte till Kina och norra Italien. Nu följer svenskar deras råd och åker på charterresor till länder som ännu inte har någon avrådan eller är satta i karantän – men vad är det som säger att det läget inte kommer att ändra sig under en tvåveckorssemesterresa? Ja, man kan ju alltid säga ”Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och i nuläget finns ingen avrådan” – men ska vi inte också tänka själva?

 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Kane

    Det är riktigt dåligt skött av myndigheterna, tycker jag. Inga förebyggande åtgärder alls egentligen. Och då blir ju detta självklart resultatet. Alla som reste tillbaka/in i landet från länder där fall rapporterats, borde direkt satts i obligatorisk karantän till att börja med. De kunde även tagit tempen på samtliga inresenärer på Arlanda. Det kommer nog bara stiga ytterligare, frågan är bara när det vänder. Mina föräldrar tillhör bägge riskgrupper och jag har försökt få dem att gå ut så lite som möjligt.

    Pappa följde och jobbade med det där på 80-talet och trodde polisen skulle lösa fallet ”inom en snar framtid” samma år som det hände…

    • Britta (inläggsförfattare)

      Det var så man trodde, men det blev ju inte så (apropå Palme). När det gäller myndigheter så vill man gärna att de ska ha koll (det har dom förmodligen, mer än vad som framkommer) men jag tycker också att man skulle agerat lite mera i framkant och att säga 500 personer som gränsen för arrangemang od är lite högt – varför inte göra som Norge och sätta alla i karantän i 14 dagar om man varit utomlands? Det krävs mera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.