När kommer männens #metoo?

Jag fick tårar i ögonen när jag läste Erik Granqvists ord om vad han blev utsatt för i hockeyns omklädningsrum vid en så kallad inkilning. Händelsen som satte spår i honom för livet och han säger, fritt citerat, att han efter det blev en annan människa och han grät hela natten efteråt. I Expressen skriver Adam Johansson om kissbombning, fasthållning etc, och citat:

”Det som skiljer ishockeyn från många andra idrotter är dess ideal och de värden som är knutna till traditionell manlighet. När du väl bestämmer dig för att göra sporten till din signeras i samma stund ett kontrakt mellan utövare och ishockeyn. I det kontraktet förväntas du upprätthålla vissa könskoder, stereotyper och strukturer.

Annars är risken stor att du lämnas utanför.

Dessa mönster går att urskönja i flera delar av samhället och kulturproblemet som sådant är inte isolerat till enbart ishockeyn, men att inte adressera det som ett problem är i förlängningen skadligt. Både för enskilda individer och sporten i sig.” Slut citat.

Man kan väl sammanfatta det med att manlighet är något helt annat än machokulturens – det är vara en hjälte i vardagen. En person man kan lita på. Någon som säger ifrån när något blir fel. Någon som är modig. Stark. Självständig. Den fina vännen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.