En gång är jag bara stoft…

Det är lätt att halka in i det värdsliga. Det är där vi befinner oss varje dag. Men jag vet – en dag är min kropp enbart stoft. Det skänker mig en slags tröst, diverse fysiska tillkortakommanden kommer inte längre att spela nån roll, för inför döden är vi alla lika. Det borde vi vara i livet också. När man befunnit sig vid dödsbäddar och sett liv släckas ut, så ser man att kroppen bara är ett skal. Allt en människa är inuti försvinner. Kanske har det med min kristliga barndomstro att göra, att människan är kropp, själ och ande.

När jag var barn skrämdes jag av berättelserna om att en dag skulle jorden gå under. Ni vet, Noa och arken. Allt flöt på, man roade sig och mådde gott. Ingen visste något förutom Noa när han på förhand byggde sin ark, typ båt, och tog ombord djuren, en hane och hona från varje djurart, med instruktioner från Gud, Sedan kom översvämningen som kallades syndafloden. Ingen klarade sig förutom Noa, familjen och djuren.

En liknande historia finns när Moses leder sitt folk bort från Egypten och citat Wikipedia: Enligt Andra Moseboken höll Mose upp sin stav, och Gud delade sedan upp havet. Mose och övriga israeliter skall sedan ha kunnat gå på havsbotten, fri från vatten, ut ur Egypten. När Egyptens armé följde efter dem reste Mose åter sin stav, och vattnet kom tillbaka och de egyptiska soldaterna drunknade.”

Sedan kom Jesus och sa att så kommer det att bli vid hans återkomst en dag. Människor kommer att roa sig med det ena och det andra, oförberedda och ogudaktiga (fritt citerat). Men det finns en väg ut – erkänna Jesus som frälsaren. Då får du evigt liv..

Jag tvekar hela tiden mellan det värdsliga och det gudomliga. Har liksom en fot i båda och vet inte hur jag ska bete mig. Har alltid sett Jesus som en förebild, men inte agerat därefter. Kan man älska alla? Öppnar jag mitt hem för tiggare? Dömer jag inte? Ger jag de fattiga mat? Är jag osjälvisk? Många av frågorna får nej.

Alla kanske inte har läst Bibeln, men enligt mig är något av det mest centrala, citat Matteus 25:31-46, Levande Bibeln:

”Jesus fortsatte: ”När jag, Människosonen, kommer i kunglig makt tillsammans med alla mina änglar, då ska jag sätta mig på min tron för att regera. Alla folk ska samlas inför mig, och jag ska dela människorna i två grupper, som när en herde skiljer fåren från getterna. Fåren ska jag ställa på min högra sida och getterna på min vänstra. Sedan ska jag, kungen, säga till dem som står på min högra sida: ’Kom alla ni som min Far har räddat för evigt. Gå in i den nya värld som ända från jordens skapelse har gjorts i ordning åt er. Jag var hungrig, och ni gav mig mat. Jag var törstig, och ni gav mig vatten. Jag var en främling, och ni öppnade era hem för mig. Jag var naken, och ni gav mig kläder. Jag var sjuk, och ni tog hand om mig. Jag var i fängelse, och ni besökte mig.’

Vem kan säga check på allt det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.