Ett samhälle där alla kan delta

Idag vid en presskonferens presenterade jag tillsammans med vår partiledare Jan Björklund och statsrådet Erik Ullenhag vår rapport om ett tillgängligt samhälle.

Vi kan inte vänta längre. Det kräves ett politiskt ställningstagande i frågan om att se bristande tillgänglighet som diskriminering. Vi kan inte fortsätta att utestänga människor från delaktighet och möjligheten att röra sig fritt i vårt samhälle.

För oss är det en självklarhet att komma in via entrén till en restaurang,  en biosalong eller butik, det är en självklarhet att vi kan ta del av den informatioin som ges till oss medborgare, att komma in i vallokaler och rösta eller lägga ett brev i brevlådan. Men det är ingen självklarhet för personer med funktionsnedsättning. Varje dag stöter de på hinder  och begränsningar i sin vardag. Riksdagen har tagit FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. detta förpliktigar. Detta är en fråga om mänskliga rättigheter -inget annat! Trots lagstiftning om tillgänglighet i såväl plan och bygglag som i en lag för kollektivtrafik sedan 1979 så efterlevs inte lagen. Det sker ständiga brott mot lagstiftningen.

Alliansregeringen har lagt ner mycket arbete med att förbättra tillgängligheten, genom bl a öppna jämförelser mellan kommuner men Folkpartiet anser att det går alldeles för sakta. Handikapprörelsen har varit tålmodig . Genom att föra in bristande tillgänglighet i lagstiftningen så ger vi också redskap till personer med funktionsnedsättning att driva sin sak.

Det finns bara vinnare med ett tillgängligt samhälle- det är bra för alla- såväl ung som gammal!

Etiketter:

2 kommentarer

 1. lf

  Nej,men nog vet du väl att klyftorna i samhället har ökat.Tillgängligheten har minskat i erat samhälle.
  En person som mist sitt ben i en olycka är fullt arbetsför och har inte något handikapp enligt era regler.
  Det är vackra ord som du för fram,men verkligheten är något annat.
  Men det är ju frågan.Har ni något att säga till om?
  Jag tvivlar.

 2. Maria Lundqvist-Brömster

  Nationella handlingsplanen togs År 2000 under den socialdemmokratiska regeringen. Planen hette från patient till medborgare och vi skulle ta bort enkelt avhjälpta hinder för att personer med funktionsnedsättning skulle kunna vara delaktiga i samhället. År 2006 när alliansregeringen tillträdde hade inte något hänt överhuvudtaget, ett faktum och inget annat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.