Uppdatera riksdagsordningen så slipper vi budgetkaos

Vi har ett litet problem i riksdagen. Riksdagen kunde inte enas om någon budget av de förslag som hade en total skillnad på mindre än 0.5% av BNP.  HÄR kan du se en grafik om hur de olika budgetarna skiljer sig från varandra. Det är givet mer än siffror som skiljer dem åt men som en reporter från ett annat lands media sa i tv igår  -Ja det skiljer ändå så lite mellan de olika blockens politik att omvärlden inte är så intresserad av vilken av dem som vinner direkt men att de inte kan enas är en nyhet.

Ja nu kan vi välja att kasta skit åt olika håll och tycka ditt och datt om vems fel det är att allt gick åt pipan, det har många tyckare tyckt om redan och vi kommer få en lång valrörelse där olika mantra kommer att upprepas till leda vilket redan har börjat. Det intressanta, tycker jag med precis som den utländska reportern, är att det verkar inte gå att enas om ett förslag i riksdagen med en minoritetsregering längre. Hur går det göra möjligt?  Det verkade ju så omöjligt igår.

 

Förändra riksdagsordningen

Nu är jag ingen expert på ämnet men jag har läst en intressant artikel där en som verkar kunna saker om praxis och ordningen i riksdagen har en lösning på problemet med röstning kring budget vid en minoritetsregering vid makten. Per Molander, generaldirektör för inspektionen för socialförsäkringen,  uttalar sig i Sveriges radio såhär:

”– Man skulle helt enkelt kunna låta riksdagsmännen rösta om alla förslag samtidigt. Varje ledamot har en röst, och endast en röst, sedan vinner det förslag som får flest röster, säger Per Molander till Ekot.”

 

Jahapp. Inte direkt så det känns odemokratiskt känns mer som rätt okej. Den budget som får flest röster vinner. Bam. Artikeln fortsätter såhär:

Det är så det är tänkt att riksdagen ska fungera idag. Ett parti röstar på sitt eget förslag. Förlorar det lägger man sedan ner sina röster och deltar inte i omröstningen om andra partiers förslag.

Men denna praxis finns inte inskriven i den grundlag som styr riksdagens arbete, riksdagsordningen. Därför var det tillåtet att göra det som Sverigedemokraterna gjorde; att först rösta för sitt eget budgetförslag och sedan i en andra omgång rösta på alliansens budget och därmed fälla regeringen, det som nu lett till nyval.

– Då hade det varit en fördel om man stadfäst denna praxis i riksdagsordningen så det inte varit möjligt att rösta mer än en gång.”

 

Artikeln tar även upp att arbetssättet att ta beslut om budgeten i en klump istället för som idag att rösta dels om ramar och skattefrågor och sedan om varje utgiftsområde var och en har varit uppe till diskussion i riksdagen.

”Syftet är att göra det enklare för en regering att driva sin egen politik. Frågan diskuterades grundligt i riksdagen för 20 år sedan, men riksdagsmännen sade nej och det handlade om makt.

– Man ville helt enkelt inte avstå så mycket handlingsfrihet till regeringen som paketbeslutsmodellen innebär.

Per Molander erkänner att det finns olika sätt som kan fungera när det gäller omröstningar och budgetar. Det viktiga är, betonar han, att göra något.

– Det viktiga är att man bestämmer hur man vill ha det. Otydligheten är det som skapar problem.”

 

SD-väljare har extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder

Vi kan ha hur många omval som helst, risken är ändå att vi möblerar om rätt sparsamt bland väljarnas lojaliteter och vi står där varje halvår och tjorvar. Det är dags för att se över de lite mossiga reglerna i riksdagsordningen så landet kan få en regering även ifall det råkar vara ett parti som SD hatar som är med. Dessutom är det även dags att lägga ner tanken på att det är ett allmänt missnöjde med politikerna som drivit väljare till SD. I DN debatt publicerades en text av två forskare som gjort en undersökning av väljare och deras åsikter kring att ha en muslim som granne, vårdgivare och familjemedlem. Resultaten visade att SD:s väljare var extrema i jämförelse med de andra partiernas väljare i detta avseende.

”Stödet för SD är knappast alls förknippat med individernas missnöje med det politiska etablissemanget. Däremot finns det ett mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD. Värt att notera är att dessa figurer baseras på statistiska modeller som samtidigt kontrollerar för individers ålder, kön, utbildningsnivå och yrke.

Vår studie uppmärksammar således två viktiga förhållanden: (1) Det som är utmärkande för SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder och (2) att SD-väljarna inte skiljer sig nämnvärt från övriga väljare vad gäller missnöje med det politiska etablissemanget.”

 

Vad kan vi göra – två val igen.

Så om vi inte klarar att ha en rejäl förändring av värdegrund och ökad tolerans mot andra typer av religioner, kulturer osv bland 13% av landets befolkning så har vi ett läge där andelen främlingsfientliga i riket är så många och har ett parti att rösta på som klarat av att ta sig till riksdagen och inte bangar att rösta som deras ideologi tar dem… dvs mot budgetar som har en migrationspolitik värd namnet.

Ja så då har vi två val åter igen. Förändra riksdagsordningen eller sitta i knät på ett vågmästarparti mellan blocken.

4 kommentarer

  1. €dor

    Hej! Jag tycker om det varit något kurage i alliansen hade de lagt ned sina röster efter SD:s besked. Alla förstod ju då hur det skulle gå. Syftet från alliansen var ju just att fälla regeringen och sedan ge Löfven skulden. Går vi lite längre tillbaka som rör invandringsfrågan med det antal som nu förväntas inkomma ligger den uppgörelsen bakåt i tiden under alliansregeringen när man ”kuppade” Miljöpartiet att rösta just på det beslutet. SD klev då åt sedan, tillfälligt, sedan och även före har de varit alliansens kramare och vice versa. Då, nu när S-Mp regeringen tillträder begär plötsligt SD de ska förändra invandringspolitiken. Hur tror du det blivit om så blivit fallet? Då hade den regeringen blivit kallade rasister och deras politiska saga hade med säkerhet varit ute ur tiden för lång tid. Löfven gjorde rätt. SD och nuvarande allians är närmast lika goda kålsupare, i alla fall moderaterna. Usch!

    • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

      Grejen är att alla partier gjorde sitt jobb utifrån de ramar som fanns och som de gått till val på och om de gjort annorlunda hade de blivit brända på mediabål. Alliansen gör allt de kan för att visa sig regeringsdugliga och att s och mp inte är det, uppdrag utfört. SD vill visa sin styrka som vågmästare och visa sina väljare att deras röster inte var förgäves, uppdrag utfört. S och MP ville göra en regering och budget baserad på sina ideologier, uppdrag utfört, dock utan att lyckas få stöd för den i riksdagen och då fick S antingen dumpa sin samarbetspartner som SD begärt eller gå till omval.

      Det jag saknar är det du med saknar, lite mer j&%#¤” anamma i dagens politik. Alla är så mediatränade sedan ungdomsförbunden att ingen säger något. Ingen av de partier som är gamla i gemet sticker ut och ingen vågar ta sig från praxis, regler och turordning osv. Nu tex dras det fram gamla artiklar i aftonbladet där MP vägrar stödja M:s regering för 8 år sedan och alliansen säger haha nu gör vi likadant mot er för ni gjorde ju så mot oss. Ja det var puckat kan tyckas i dagens ljus men varför är alliansen lika puckade då nu?

      Jag vet inte vem jag är mest less på, om det är alliansen som tjurigt surade över att S tog med sin regeringspartner i pensionsgruppen eller på S och MP som så lätt spelade alliansen i händerna och gav dem ett tjurartillfälle. Kunde det inte ha lösts lite snyggare av båda? Eller är det en mediastrategi att leta reda på allt smått och gott och blåsa upp det bara för att få rubriker och skita i hur det uppfattas av väljarna som får ett allt större och omfattande politikerförakt då de inte klarar att samlas i ett konferansrum utan att gnälla om vem som ska få sitta var?

      Jag var besviken då Mp hängde med S i valrörelsen med Mona för jag vill inte ha blockpolitik, jag ville att MP skulle ha den roll som SD nu har fast som ett grönt vågmästarparti. Nu är den rollen bortspelad. Då är det nästan bättre att bara ha två partier som i USA som antingen vinner eller förlorar. Det är ju dit vi är på väg hur som helst.

      I höstens val röstade jag på tre olika partier i de tre nivåerna, MP + C + V blev mitt val utifrån flera olika aspekter beroende på person, ideologi och hjärtefrågor. Jag har ett ganska fast rättesnöre som dirigerar vad jag anser är rätt och bra för mig, orten och landet och det kan ibland pendla beroende på situation och boendeplats eller hur samhällsutvecklingen ser ut. Dessutom anser jag att en regering bör bytas ut då och då för att undvika arrogans och slentrian i besluten. Det gäller för alla nivåer.

      För mig är det det inte kris och panik vilken regeringskonstellation det blir utan mer kris och panik över att vi inte har en regering alls – skit samma vem som bär skulden. Nu är jag rädd att alla partier kör repris på höstens valmantra och alla står i var sitt hörn och skriker -DU ÄR DUM!
      Väljarna rycker på axlarna och röstar som i höstas och vi sitter i samma båt igen – eller att de flesta inte röstar alls och bara de med glödheta åsikter tar sig till valurnan och röstar och vi missar mittenväljarna helt som ledsnat.

      • €dor

        Ja det går ju inte ha 20 partier precis som i en hönsbur, systemet är inte gjort för det. Det hänger helt enkelt inte med, det har du rätt i. Sedan är jag ingen politiker i den meningen att jag är beredd ta några större risker, jag tycker det är mer eller mindre ”roligt” följa med och ha åsikter. Ibland gillas det och ibland inte. Jag har inte heller för avsikt lägga mig bland några där min tyckande skulle gillas skyhögt. För mig är det viktigare stå på de ”svagas” sida, det känns bättre då samvetsmässigt. Jag tror inte heller jag ensam kan vända trenden, det måste bli inom partiapparaten vilket är mitt syfte. Jag tänker närmast också på hur framtiden blir, ska samhället spåra ur rejält? Arbetsmarknaden, skolan och vården är släppt vind för våg, det är det allvarligaste. Vem rår för det och som tycker annorlunda, att just det blivit bättre? The Amerikan way? Hur ser det ut där om hundra år?
        Tack för konversationen!

  2. €dor

    Det blev några felstavningar ”The american way” kanske det skulle stå. Min stavning i engelska har legat i träda i många år.
    Bra för mig nu tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.