Jag grunnar på en sak.

Det här med vindkraft…är det bra eller inte? Har försökt läsa Vindkraftsprojektet för Sorsele och Storuman http://www.sorsele.se/vindkraft för att kunna bilda mig en uppfattning. Men jag blir som inte så mycket klokare. Man kan nog för liteJ. 

De genererar energi mellan 3-25 m/s. Bästa verkningsgrad verkar vara någonstans i mitten. De vinduppgifter som anges i projektbeskrivningen är medelvind per år. Men hur mycket blåser det i de tänkta områdena när elen behövs som mest? Den går ju inte att ackumulera. Hur mycket blåste det nu under november månad? Någon som vet? 

Om det nu är bra och det ska göras s.k. vindparker vad har då kommunen för ekonomiska förhandlingsmöjligheter? Vad jag förstår så är de tänkta platserna inom naturreservatet och det ”ägs” väl av Länsstyrelsen? Staten är väl markägare? Hur blir det? 

Hur som helst…om det är så att kommunen har förhandlingsmöjligheter så kanske en idé är att förhandla så att alla som bor inom kommunen får sänkt eltaxa med t.ex. 50%! Det är väl ett ganska bra argument för att bo kvar här och framför allt kanske locka hit inflyttare! Eller…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.