Nya frågor till politikerna!

Det händer mycket nu. Tyvärr ingenting officiellt från politiikerhåll!

Fadva ska utvisas, 59 nya flyktingar kommer, akutvård och ambulans läggs ner, Sorselebo AB återgår till kommunen och Karin Israelsson agerar. Och jag har säkert glömt nåt men det räcker så här långt.

1. Om vi börjar med Fadva så har den frågan från politiskt håll officiellt endast engagerat Karin Israelsson som i egen sak (som jag förstått det utifrån media) skickat en skrivelse till Migrationsverket i Boden.

Eftersom inga andra politiker officiellt reagerat, som jag då personligen märkt, så antar jag att ni accepterar utvisningen och detta kanske på grund av att ni aldrig besökt den verksamhet som bedrivs för dessa flyktingar och därför ej heller har någon som helst insikt av effekten av de beslut ni tagit/tar. Om man uttrycker sig på sorselemål så kanske ni fattar vad vi som jobbar med dem menar: ”fy fan för ert ointresse”! Men så kan man ju inte säga officiellt

Är det någon från kommunhuset som kan förklara varför ni inte kommer ut i verksamhete?? 

2. 59 nya flyktingar ska nu in i Sorseles miljö och verksamheter. Eftersom det totalt sett har skrivits avtal om 100 flyktingar så innebär det att när dessa 59 anländer finns endast 41 redan här! Kan detta stämma? Eller hur är avtalet utformat? 100 flyktingar per år? Vilket i teorin skulle innebära 500 flyktingar på 5 år. Hur är det avtalat?

Är det någon från kommunhuset som kan förklara?

3. varför står inga politiker på barrikaden när en sådan drastisk sak som nedskärningar i vår sjukvård är på gång??? Ni kan väl inte sitta på älgpass eller vara på fågeljakt hela er mandatperiod! Även ni måste väl ha fått den informationen! Hur agerar ni?

Är det någon från kommunhuset som kan förklara? Och kom nu inte med att Caisa ska sitta med på tisdag och svara på frågor!!!

4. och så är det Sorselebo AB. För att kommunen skulle få statligt stöd så krävdes det att man skapade ett fristående kommunalt bostadsbolag. Det fick jag till svar på en tidigare fråga till kommunen. Vad händer nu om man återför bolaget in i kommunen? Måste man betala tillbaka till staten då?

Är det någon från kommunhuset som kan förklara?

5. Världsarv!? Karin Israelssons motion och fortfarande inte nåt som kommer från kommunen. Är det bara Karin som är aktiv? Och detta mitt i all turbulens som nu är? Hänger allting ihop?

Nerdragningar inom sjukvård, nerdragningar av gatubelysning, lägga ännu mera död hand över Ammarnäsområdet med hjälp av Lst, m.m.! 

Min fråga till er politiker blir förutom ovanstående: jobbar ni aktivt för att avveckla oss eller finns det någon idé för utveckling av regionen?

10 kommentarer

 1. Per Hansson

  Hej Carl-Axel!

  Jag tycker att Karin Israelssons motion om Världsarv låter intressant. Jag tillhör den växande skara naturintresserade som skulle känna ändå större intresse för Vindelfjällen (och därmed Sorsele kommun) om området blev nationalpark och/eller världsarv.

  Klassiskt naturskydd är bra för bygden! Inte lockas särskilt många till Sorsele för att köra skoter! Nej de stora skarorna söker avkoppling, tysthet, djurupplevelser etc.

  I Umeå Fågelförening har vi nyss fått pengar från Kulturhuvudstadsåret 2014 för att sätta satelitsändare på fåglar som sedan ska kunna följas ut i vida världen – och styra med vilka orter vi kan ha kulturellt utbyte. Vi hoppas kunna sätta någon sändare på en fjällvråk eller bl kärrhök som mycket väl kan ta vägarna till Ammarnäsfjällen. I alla fall jag tycker att det finns få fiffigare sätt att knyta ihop fjällen med kusten och övriga världen. Hoppas ni gillar idén där uppe!

  mvh Per Hansson, Sävar

 2. Rune T

  Bäste C-A!

  Kommande tisdag ( 111101 )ska en del av Dina frågor ( 2-3-4-5 ) behandlas i KS-AU och Du kommer då att få de svar Du efterlyser. Att föregå kommande beslut, med kommentarer det vore helt fel – eller hur?

  Beträffande landstingets nedmontering av sjukvården, så är det ett politiskt ställningstagande av S och Mp i Landstinget. På tisdag får KS information av Peter J.
  Bo Brydsten har nu möjlighet att ”slåss” för kommunen genom att rösta rätt och inte rött i landstingsfullmäktige

  Du efterlyser besök av politiker i det Du kallar ”verksamheten”. Detta sker oftare än vad Du anar. Vi lever ju mitt i den.

  Beträffande Fadva – så går det faktiskt att arbeta på olika sätt…

 3. Carola Persson

  Hej! Vilket BRA blogginlägg!! Jag blir så förbannad så jag tror jag måste börja blogga igen. Kontakta mig gärna så ska du få höra hur det gick till när det beslutades att 59 flyktingar till ska tas emot. Man tror knappt det är sant, men det är det. Ha det bra!!

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Per Hansson (2011-10-28 01:08)
  Hej Per
  Jag tycker också det låter fint med Världsarv. Men vad innebär det i praktiken? Vi som bor här i inlandet tänker på överlevnad och för att kunna överleva här måste det till någon form av utveckling. Och det jag tror är enda möjligheten fram är att göra regionen mera tillgänglig med en fjällväg mellan t.ex. Ammarnäs och Hemavan. Ett Världsarv i Ammarnäsområdet skulle nog göra det än mera omöjligt. Alltså först väg så att regionen blir tillgänglig och sedan världsarv. Det vore kanon:)

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Rune T (2011-10-28 04:52)
  Hej Rune. Roligt att du är på:) Jo man kan jobba på olika sätt men hörs eller syns man inte så finns man ju inte. Hur ska vi som vart fjärde år ska rösta fram personer som ska företräda oss veta vad vi ska rösta på om vi inte märker något engagemang från de som vill vara våra förtroendevalda. En eloge till Karin i det fallet. Hon visar ett engagemang som även vi märker.

 6. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Carola Persson (2011-10-28 07:13)
  Hej Carola. Jag tycker absolut att du ska börja berätta vad du upplever igen. Och berätta gärna hur det gick till när det togs beslut om de nya 59 flyktingarna.

 7. Bo Brydsten

  Jag läser med intresse din blogg, Carl-Axel! När det gäller det förslag på kostnadsreduceringar som landstingsledningen lagt är det inget ärende för Landstingsfullmäktige. Besluten tas i Hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 nov och i Landstingsstyrelsen den 8 nov. Detta är en effektuering av det beslut som fullmäktige tog i budgeten i juni 2011 om att verksamheterna ska reducera kostnaderna med 150 milj kr inför 2012.
  Men jag kan försäkra dig, Carl-Axel, om att socialdemokratiska landstingpolitiker från inlandet gör allt som står i vår makt för att påverka landstingsledningen att hitta andra sparformer än att ta bort ambulanser och akutsjukvårdsplatser.

  Bo Brydsten, Kraddsele

 8. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Bo Brydsten (2011-10-30 15:59)
  Men hej Bo.
  Läste om dig och Malåkillen vad han nu heter. Jag har full förståelse för er situation. Men jag hoppas att ni och andra socialdemokratiska landstingspolitiker från inlandet verkligen gör ALLT för att rädda akutsjukvården här:) Det handlar ju om möjligheten och tryggheten att bo kvar. För att inte tala om att flytta hit. Det här är en fruktansvärt viktig sak för oss! Och det måste finnas mycket annat att spara in på. Organisationen t.ex. Men då drabbar det ju de bestämmande själva och då blir det för känsligt:( Nä enklast är att skära ner ute i periferin då har alla kvar sina poster och allt är frid och fröjd.
  Vi litar på dig/er:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.