Praktikplatser och övertalighet angående flyktingar m.m.

Jag har ett förslag vad gäller praktikplatser för våra flyktingar. Några av dem kan väl få praktisera med våra inlandspolitiker som sitter med i Landstinget. Speciellt de från S och Mp. Då får de också lära sig vad svensk demokrati numera innebär! ”Tyck vad du vill men rösta som vi i högsätet bestämmer och så är ni tysta mot media”. Så det blir ju inget svårt jobb heller för dem. Bara att sitta och nicka med jämna mellanrum och när sedan beslut ska tas så ropar man som alla andra: JAAA! Eller sträcker upp armen. På köpet får man ju också ett ”språkbad”. De kanske till och med kan ersätta våra politiker i Landstinget! I alla fall inom S och MpJ.

Angående övertaligheten som redan är, och nu ska det hit än flera, så finns inget att säga egentligen. Bara suck!!! Att våra politiker och kanske någon tjänsteman inte har förstått det här med övertalighet tidigare övergår mitt förstånd. Men så blir det när man inte engagerar sig utan bara sitter i papper och siffror och inte är ute i verksamheten och informerar sig. Nu får man stå till svars för den ogenomtänkta överenskommelse man gjort med Migrationsverket när man bara såg PENGAR! Jag vill minnas att det var några som ”ropade” på politikerna redan förra året i bloggar och kommentarer och ville ha ut politikerna i verkligheten. Den enda responsen som gavs var att det skulle inte tyckas nåt utan bara jobba och vara tysta. Munkavle var det som gällde – vilket iofs inte funkade/funkar! Kommunen har inte nått lika långt som Landstinget – ännu! 

Nu hoppar jag lite hit och dit men skriver bara rakt ur hjärtat. Uppdrag Granskning med Janne Josefson & co kom jag att tänka på nu. Landstingets förfarande att genomföra besparingar som strider mot deras uppdrag och samtidigt lägger man locket på – både inom sjukvård och i självaste landstingshuset – genom att införa foto = mediaförbud, känns inte bra. Vi har nog förstått det politiska spelet bakom beslutet, men vad är det man vill dölja? Och vart vill man komma? Jag har kontaktat Uppdrag Granskning och önskar så att de kommer och rotar lite. Om många fler kontaktar dem så kanske de förstår att här kan det vara nåt intressant. Så ni som tror som jag, skriv några rader till dem och berätta vad ni tycker är konstigt i denna process. Adressen är [email protected] Tveka inte! Får vi dem att intressera sig för ”fallet” så får vi ju ett svar – antingen har allt gått rätt till eller så inteJ  

Tillbaka till kommunens flyktingverksamhet nu. Nu måste det till mera personal, mera lokaler, mera resurser och så vidare. Hoppas innerligt att det blir plus rent ekonomiskt för oss i slutändan. Och då menar jag att våra inkommande flyktingar verkligen ska ges möjligheter att både trivas här, känna sig välkomna och vad utbildning gäller så i första hand lära sig svenska så att det går att kommunicera med dem både i klassrum och på praktikplatser! Räcker pengarna till det? Problemet för våra politiker är väl bara hur man ska få dem härifrån efter två år. Bidragen räcker väl bara 24 månader?

Vill bara avslutningsvis säga att det är underbart roligt att få umgås med, lära känna och utveckla våra flyktingar. Men som lärare ska man även hinna med att utifrån Skolverkets krav fixa att ALLA elever hinner få sitt för att bli åtminstone godkända i betyg. Det här är ett dilemma! För även de icke svensktalande – jag menar de som bara pratar/förstår lite eller ingen svenska – de ska vi under samma tid jobba med så att även de blir godkända. Att de inte förstår vårt språk eller vår kultur är det ingen som tar hänsyn till. Det ska bara göras! 

Caisa & co kan ni inte komma och vara med nån flyktingelev som är nybörjare i svenska under en dag och som är klassplacerad och efter det ge oss tips om hur vi ska jobba för att alla i klassen ska bli godkända – minst. Vi ska ju även inom samma tid ha tid och möjlighet att stimulera de som behöver ”extrauppgifter” för att de ska känna nån mening med skolan! Eller frånsäger ni er just det ansvaret och bara skjuter över det till BoU? Det är i så fall jättefegt för det skrevs att ni alla politiker var så överens (visserligen av Caisas företrädare men tror inte det är någon större skillnad i dag) – ni var som en stor familj om jag inte missminner mig. Ta hela ”familjen” med dig och sprid ut den en dag bland våra flyktingelever. Då kan ni ju följa varsin elev och kanske utifrån det börja föra en värdig flyktingpolitik! 

Politiker!TÄNK OM – OCH DET FORT!!! Och börja tänka framåt! Utveckling!! Hemavans flygplats börjar verka vara intressant! Det är inte långt över därifrån till Ammarnäs!!! Ha det i åtanke när ni ska ta beslut om Världsarv runt Ammarnäs. Mera om det kommer kanske i min nästa blogg:) För nu orkar ni inte läsa mera.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Lena

    Alltså vad jag är glad att du sätter saker och ting på pränt. Den här bloggen är mitt i prick och kanonbra skriven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.