Testcenter?!

 

Testcenter för vindkraft! På Blaiken!!! Gott folk…vad är detta? Det är ju sagt att vindkraft ska fungera även i kyla för man hade ju löst problemet med nedisningen. Nu vill man sätta upp ett testcenter för att lösa det här med nedisningen?! Hur trovärdigt är detta fiasko egentligen? Även ni som är för måste väl reagera! 

Personligen trodde jag att problemet vid kyla nu enbart var att det blåser ju så lite så de producerar som lite då (också). Men sånt framgår inte? Plus tappet på den långa väg som elen ska transporteras. Det skulle vara oerhört intressant att få veta hur mycket varje vindsnurra i verkligheten på till exempel Blaiken kommer att gå med nettovinstJ. Och det utifrån dagens priser på el! Då skall statliga bidrag (våra pengar) samt alla planerings- och anläggningskostnader även räknas in. Utslaget på 20 år. 

Som av en slump står just nu fyra kärnreaktorer stilla!? Nu när kylan kommit. Jag tror inte att det är en slump! Det ger anledning att höja priset och visa på behovet av komplement! 

I artikeln jag läste står det ” De områden som är mest intressanta är hav och fjäll där kraftbolagen möter mindre motstånd från boende. Problemet med att bygga i kallt klimat är att rotorbladen riskerar nedisning. Det kan i värsta fall orsaka haveri”.

Länk till artikeln http://www.vk.se/569567/testcenter-for-vindkraft-planeras-i-inlandet 

Som jag tolkar det så är inte den nationella effektiviteten det viktigaste utan bara att man får upp dem. Varför då???! Jag tror jag vet! Och givetvis är det enkelt att etablera här uppe. Det räcker väl med att man bjuder kommunpolitikerna på en lunch och visar på vad alla dessa sponsrade institut kommit fram till så är saken klar. Som politiker ser man bara det positiva som t.ex. alla arbetstillfällen som ”utlovas”. Det finns något som heter ”Egen reflektion”. Men våra politiker kanske är befriade från såntJ  Någon som vet hur många sorselebor som f.n. försörjer sig på bygget i Blaiken. Kan tänka mig att några inom transport kan finnas där men vet absolut inte. Men det är ju under uppbyggnadsskedet som jobben finns! Och under rivningsarbetet! Undrar hur den delen ska bekostas? Och allt återställningsarbete! Risk finns för att kommunen får börja planera för det. 

Eftersom våra politiker inte ger ett ljud ifrån sig så vet vi ju inte heller hur mycket mera som är på gång. Tänk om vi ända varit fransmän…. Då jäsiken! Då skulle det bli fight om vindsnurror i kommunen! Och Peter Olofsson (läs Jonas Rastad) skulle nog också få stå till svars. Det som i det tysta – iaf här ifrån Sorsele – händer med stora delar av sjukvården verkar ju vara att kommunerna tar över en stor del av kostnaden från Landstinget! Och det fattar jag inte – det är ju Landstingets uppdrag!

Om jag nu vore en sorselepolitiker med engagemang och egen tankeverksamhet så skulle jag definitivt kontakta alla andra drabbade kommuner – för detta drabbar nu alla – och gemensamt gå ”uppåt” och kräva att Landstingen läggs ner! Detta för att frigöra pengar till nationell sjukvård och inte till ett otal organisationer!!! Det måste finnas andra alternativ till Landsting! 

Ja nu blev det som två saker men det var dom där ”fransmännen” som ställde till detJ

 

 

4 kommentarer

 1. Urban Brännlund

  JasGripen utvärderas ff. Bilar utvecklas under flera år, även om de kommer ut i produktion succesivt. För att inte tala om kärnkraften. Denna GRATIS-ENERGI!? Räkna in alla skattepengar som hittills lagts ut för dessa kollosser som inte allt för sällan står stilla då det är vinter. OCH räkna in kostnaden för att montera ned dom. OCH avfallet, som INGEN ännu har börjat långtidsförvara!! Hur mycket skattepengar har man plöjt ner till SKB? I snart femtio år?
  All ”ny” verksmahet (i Sverige) måste få ha sina utvecklingskostnader. Vindkraften är ju iaf helt ren, även för kommande generationer. Idag producerar alla färdiga snurror lika mycket energi som ett kärnkraftverk!
  Ett testcentra skulle ge kvalificerade tjänster. Förhoppningsvis finns det några sådana personer i vår kommun. Eller inflyttare?
  Jag tycker att vi ska vara positiva till denna eventuella lilla jackpot!
  /No hard feelings 🙂

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Urban Brännlund (2012-02-06 20:48)
  Hej Urban:)
  Oj vad glad jag blir att du tog dig tid och kommenterade. Hade hoppats bli överöst med kommentarer:) Men inte. Kan ju vara intressant med en diskussion. Vem som har rätt eller fel vet man ju inte förrän man har fakta på bordet. Och det lär dröja.

  Du har rätt ang. JAS och kärnkraften. Men det är två helt skilda saker. Att få JAS att bli konkurrenskraftig på den internationella marknaden är ju jätteviktigt men har vi kvar den kompetensen i Sverige?. Det finns stark konkurrens! Kärnkraften å andra sidan används ju numera som ett påtryckningsmedel mot våra politiker att subventionera ”ny” energi som t.ex. dyr och ineffektiv vindkraft där det finns ännu mera pengar för de agerande företagen att tjäna när de äntligen finns på plats. Inte att förglömma de tillverkande. Dessutom så är det ju läge för att höja priserna!!!

  Att jag personligen inte tror på vindkraftverk här uppe vilka ska försörja Mälardalen, södra Sverige och kanske även delar av övriga Europa tror jag har framgått:) De SKA stå i Sthlm skärgård:)

  Ett argument varför man skulle etablera vindkraftsparker här uppe har ju varit att man löst nedisningsproblemen!? Har man ljugit för oss eller…?

  Är inte själv säker på att alla de vindsnurror som nu är uppställda i vårt land motsvarar ett befintligt kärnkraftverk … men kanske du har rätt.

  Då har jag bara en liten undran:) Hur stor yta av vårt land upptar de? Med säkerhetszoner och allt! Och ska vi tänka här uppe i ”Europas sista vildmark” där vi har många turistföretag som lockar hit turister utifrån, som verkligen vill uppleva vildmark så bör de väl slippa se vindsnurror?! Hur långt kommer Blaikensnurrorna att synas? Och de på Sandberget? Och det finns fler planerade platser vilka jag inte kommer ihåg just nu. Kommer det att överhuvudtaget gå att göra ”Vildmarksrutter” inom Sorsele utan att allt förstörs av att man passerar eller i horisonten ser dessa vindsnurror?

  JAG ser inte detta som en ”jackpot” Urban. Sorry:)
  /och no bad feelings:)

 3. Urban Brännlund

  Jag tycker att 100 snurror på Blaikfjället mer än väl motsvarar Sorsele del av utbyggnaden av Vindkraft i Sverige. Och jag tycker inte att man borde bygga ytterligare i vår kommun. OM inte pengarna för den sålda energin gick direkt till den kommunala kassan. Men så kommer det ju aldrig att bli.
  Däremot, om övriga, INKL STORSTÄDERNA, också drar sitt strå till stacken så tror jag att vi kommer att kunna vänja oss med att leva med dessa nya horisontlinjer. Därmed också producera ren energi. Och det är förhållandevis enkelt att montera ned dessa, med relativt små skador på lång sikt.

  PS. Du är GULD för kommunens barn som tycker om musik. Vi diggar dig!DS

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Urban Brännlund (2012-02-08 18:08)
  Hej igen:)
  Ja snurrorna på Blaiken kan vi inte göra så mycket åt. Men hur är det med de områden som är planerade men inte riktigt påbörjade ännu? Har kommunen ”skrivit fast sig” så att dessa inte går att stoppa? Vet du hur det är med den saken? För en saker är väl glasklar. Om man nu ska göra testcenter här uppe så tror jag inte det är för att utveckla snurror som ska stå söderöver. Nä det planeras självklart för att det är här uppe de ska placeras för här är motståndet minst!? ”De områden som är mest intressanta är hav och fjäll där kraftbolagen möter mindre motstånd från boende”. Så stod det ju i artikeln jag skickade länk till. Hur kommer det att se ut här uppe om 10-20 år bara? Kommunen tjänar inget på dem, få lokala arbetstillfällen blir det, ”Europas sista vildmark” utplånas men det kanske det är värt bara för att vi är så miljömedvetna här!? Vi har ju kvar vår rena luft:) Eller…???

  Men jättetack för uppskattningen vad det gäller barn/ungdomar och musik. Tyvärr räcker man inte ensam till och kan göra allt som borde göras för dem. Intresset bland dem är jättestort. VI BEHÖVER EN MUSIKSKOLA!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.