Affärsidé i Sorsele

 Det blev som två diskussioner under VK:s artikel om att Sorsele numera är beroende av ensamkommande asylsökande barn – en som handlar om Sorseles mottagande av flyktingar som affärsidé och en som handlar om nationell invandrarpolitik. Den tråden håller nog på att ”dö ut” så jag skriver ner mina tankar här i stället. 

Jag tror inte att vi kan påverka den nationella flyktingmottagningen speciellt mycket när/om vi inte kan påverka våra egna politiker! Och ni som pratar om att skicka pengar till närmiljö tänker ni då att man ska lägga sedelbuntar utanför flyktingläger eller vad har ni för idéer. Det behövs organisationer (finns en hel del redan) men hur stor del av våra biståndspengar kommer i "rätta" händer? Det finns ingen statistik på det för det vet vi inte. Vi vet bara att svinnet är stort!!! Om inte annat så ska organisationen i sig finansieras. Samma sak gäller för den statistik någon presenterat som visar vad svensk invandrarpolitik på annat sätt skulle kunna hjälpa behövande. En ren pappersprodukt utan verklighetsförankring. Förmodligen är det bara siffror utan kostnader för genomförande! Och något svinn tror jag absolut inte är inräknat.

 

”Pengar till internationellt bistånd (UU2)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag i budgetpropositionen om att biståndsramen för 2012 ska vara 35,8 miljarder kronor. Det motsvarar 1 procent av den beräknade bruttonationalinkomsten (BNI). Utgiftsområdet Internationellt bistånd får drygt 30 miljarder kronor under 2012. Mest pengar går till biståndsverksamhet (27,9 miljarder) och reformsamarbete i Östeuropa (1,3 miljarder). Riksdagen anser i likhet med regeringen att de tre tematiska prioriteringarna för utvecklingssamarbetet under mandatperioden bör kvarstå och preciseras. Prioriteringarna är demokrati och mänskliga rättigheter, miljö och klimat respektive främjande av jämställdhet och kvinnors roll i utveckling. (Källa: Betänkande 2011/12:UU2)”

Personligen tycker jag det är mera intressant med de flyktingar vi har här – oavsett om de kommer från flyktingläger, oroliga delar eller bara kommer för att "Sverige är bra". Vem är "riktig" flykting och vem är inte? Vi har inte den kompetensen att utreda det så iaf när jag jobbar med dem så utgår jag från att de är "riktiga". I vissa fall vet jag faktiskt det! Större delen av de ensamkommande asylsökande skickas tillbaka. Det är helt rätt, men det innebär inte per automatik att de inte flytt från något ”elände”. Jfr med Reinfeldts uttalande när han säger att svenskarna är friskare i dag än tidigare. Han utgår från FK:s statistik och det vet vi ju alla hur man bedömer där!!! Allting är en mänsklig bedömningsfråga och har vi inte läst om jättegamla och sjuka som absolut ska skickas tillbaka till sitt hemland där det inte finns någon som kan ta hand om dem eller ge dem den vård de behöver. Har de som beslutar om utvisningar eller inte all riktig information om de personer de utvisar? Den diskussionen är väldigt abstrakt. 

Varför kommer det fler flyktingpojkar än flickor till Sverige? Grubbla på det ni som tror att de åker charter hit. Tar bilen. Eller taxi. Eller med människosmugglare. Någon nämnde en siffra att det kostar ca 100 000 SEK att skicka ett barn med människosmugglare?! Ange gärna källa tack! 

Dock anser även jag att det finns gränser på hur många man kan ta emot. Man måste ju försäkra sig om att man verkligen har möjlighet och resurser att hjälpa dem som kommer samt ta hänsyn till hur samhällsstrukturen blir. Det är sådant jag är rädd att man missar om man ser denna verksamhet som en ”affärsidé”!

 

Några frågor till Sorsele kommuns politiker: 

1. Om det här nu är en så bra affärsidé så att det skapas många jobb – vilket ju iofs är bra – och dessutom ger ett överskott så skulle det vara intressant att veta hur det överskottet används? Kanske det annonseras efter en kommunal musiklärare nu! Eller tvåJ  Tänk vad bra om våra egna barn får nytta av att kommunen ”tjänar” pengar på andra barnJ 

2. Dessutom skulle det vara jätteintressant att veta hur det gick till när beslutet togs att det i Sorsele helt plötsligt fanns ca 130 kvotflyktingar vid årsskiftet när det bestämda taket är 100?!?! Det är väl inte så att det körs "solorace" inom kommunhuset? Eller var ni överens? 

3. Sedan finns det ju faktiskt kvar en del flyktingar som inte längre genererar intäkter utan börjar kosta! Hur många är de och hur mycket kostar de nu? Det kan bli fler!!! Är de inräknade i er ”vinst? 

4. Och frågan om Sorselebo AB kvarstår. Hur kan man med i princip full uthyrning inte gå runt ekonomiskt? Fick ett svar om EN anställd och en lönekostnad på 743 000 SEK. Denna kostnad inkluderar ju alla sociala avgifter men det är ju en hyfsad lön iaf:) Men det måste väl ha funnits med i kalkylerna?! Får det bara inte att gå ihop! 

5. Sist men inte minstJ Finns det några andra visioner för utveckling av kommunen hos er som nu styr Sorsele kommun? 

Tacksam om någon politiker från kommunhuset kunde svara på dessa funderingar så att jag /vi som valt er och som funderar i dessa banor får ett bra och tydligt svar:) 

7 kommentarer

 1. Aemon

  ”Och ni som pratar om att skicka pengar till närmiljö tänker ni då att man ska lägga sedelbuntar utanför flyktingläger eller vad har ni för idéer.”

  FN har (via UNHCR) redan ordnat det för oss så allt vi behöver göra är i princip att styra om pengarna till UNHCR istället. Sedan kan man naturligtvis göra andra direktinsatser – poängen är dock att organisationen är på plats redan.

  ”Vem är ”riktig” flykting och vem är inte?”

  Flykting – de dryga 1900 som med FNs försorg kommer hit varje år.
  Asylsökande – de flesta av de ca 100.000 som kommer hit varje år.
  Ekonomisk migrant – någon som flyttar för att få ett bättre liv (fattigdom är inte en giltig asylorsak).

  ”Har de som beslutar om utvisningar eller inte all riktig information om de personer de utvisar?”

  Jag rekommenderar starkt ett besök på Merit Wagers blogg (fd Medborgarnas flyktingombudsman). Där har du en massa information direkt från migrationsverkets anställda.

  ”Varför kommer det fler flyktingpojkar än flickor till Sverige?”

  För att de är sk ”ankarbarn” (fö är termen ”asylsökanden” inte ”flyktingar”). Googla ankarbarn för mer info.

  ”Någon nämnde en siffra att det kostar ca 100 000 SEK att skicka ett barn med människosmugglare”

  http://svt.se/2.22620/1.1828966/manniskosmuggling_en_lukrativ_bransch
  citat: ”Enligt Rikskriminalpolisens information får man betala mellan 100.000 och 200.000 kronor för att bli smugglad till Sverige”

  ”Dock anser även jag att det finns gränser på hur många man kan ta emot.”

  Vart ligger den gränsen då tycker du? 100.000/år? 200.000? 500.000? Eller kanske 30 miljoner som Mp, C mfl vill?

  ”Man måste ju försäkra sig om att man verkligen har möjlighet och resurser att hjälpa dem som kommer samt ta hänsyn till hur samhällsstrukturen blir.”

  Om man måste dra ner på skolorna, äldrevården, sjukvården o i princip allt annat som tillhör den sk ”välfärden” varje år för att man inte har råd, så har man väl vare sig möjligheter eller resurser att hjälpa resten av världen samtidigt?

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Aemon (2012-02-21 11:03)
  Jag tycker du har en poäng i de som kommer av enbart ekonomiska skäl och det tror jag de flesta instämmer i. Men anser du att vi ska stänga landets gränser för ensamkommande flyktingbarn och kvotflyktingar?

 3. Aemon

  Tänkte ge några synpunkter till:

  1. Det skapas arbeten betalda av skattepengar, dvs det kostar staten utan att tillföra (bättre om det varit privata arbeten alltså). Kommunen ”tjänar” inget på detta. Dels är det som sagt 100% skattefinansierat o dels kommer kostnaden att slå tillbaka efter några år när stödet dras in (finns gott om exempel i andra kommuner).

  2. Varje kommuns politiker har bedyrat ett visst antal asylsökanden o i slutändan fått mer än man bad om (återigen det finns fullt av info om detta).

  3. Det vet du väl – invandringspolitiken kostar inte, den smakar bara! Det har ju Ullenhag bevisat för oss (enda haken är att vi inte får veta några siffror men vi litar väl på våra politiker, eller hur?).

  4. Får det bara inte att gå ihop! (inte jag heller ,-) ).

  5. Kort svar: Nej. Visioner verkar saknas hos dagens politiker.

 4. Aemon

  ”Men anser du att vi ska stänga landets gränser för ensamkommande flyktingbarn och kvotflyktingar?”

  Kvotflyktingar är ju de vi bryr oss om – dessa ÄR det synd om, detta är människor som VERKLIGEN behöver vår hjälp o de ska absolut få stanna. Inget snack om saken.

  Gällande de sk ”ensamkommande flyktingbarnen” så har det visats (i bl a Norge, Danmark o Finland) att:

  – Merparten ljuger om sin ålder (vissa är över 30 tom).
  – I princip inga av dem har asylskäl (endast deras påstådda ålder).
  – Så gott som alla är de ”ankarbarn”, dvs när de fått uppehållstillstånd så ”hittas” helt plötsligt de anhöriga, som då naturligtvis ska återförenas i Sverige (hemma vill de inte återförenas tydligen).

  Att detta stämmer kan bekräftas av artiklar i tidningarna, information hos kommun- landsting och stat o från flera av varandra oberoende källor (ex Merit Wager som jag nämnde innan).

  Fundera på hur man kommer till Sverige från Irak t ex – tror du att man tar bilen? Nej man flyger så långt man kan, dumpar sen passet o tar sig sista biten via tåg, båt, bil.
  Jag har arbetat på Kastrup o kan berätta för dig att många plan blivit försenade pga långa toalettömningar – man fick helt enkelt rensa tanken från alla pass som slängts i. Detta är mycket vanligt förekommande.

  Men ta inte mig på orden – undersök själv ,-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.