Kommunalskatt till VLL – NEEEEEEEJ

Nu är jag livrädd! Läste lite från dagens chatt med Peter Olofsson på vk.se. Ingen rolig läsningL Jag trodde att det här med förhandlingarna med kommunerna runnit ut i sanden av naturliga skäl. Dorotea verkar tack och lov ha sagt nej tack angående samarbetet med vårdplatserna där. Klokt! Men nu skriver han att de skall till Sorsele och förhandla med kommunen om vårdplatserna här. Och då blir jag livrädd! 

" Peter Olofsson svarar: 
Hej Kerstin Vår målsättning är att köpa två vårdplatser av Sorsele kommun. Vi är övertygade om att en samverkan med kommunen ger bästa lösningen. Både ekonomiskt och för patienten”. 

Vad innebär detta? Ska Sorsele kommun finansiera och VLL ”köper” efter behov? Två platser? Och det ”ger bästa lösningen. Både ekonomiskt och för patienten”?! 

Vi betalar 10,5 % av vår beskattningsbara inkomst till VLL plus att vi betalar patientavgift när vi söker läkarvård. Nu ska de börja ha av vår kommunalskatt också! ALDRIG säger jag! Snälla Sorselepolitiker – släpp inte in dem. Säg bara att det här är deras uppgift att lösa. Ni kan ju även fråga hur avtalet ser ut med Umeå kommunJ 

Klarar de inte av sin uppgift måste de ju gå uppåt och inte neråt. Men det är klart att det är lättare att ”gå neråt” och skaffa finansieringshjälp från små kommuner med S-styre. Vilken Landstingsdirektör vill gå till sin uppdragsgivare och säga att ”jag fixar inte uppdraget. Jag är inte värd mina 120 000:- / månad plus alla andra förmåner jag har. Kan ni hjälpa oss att se över vår verksamhet!” 

Ny fråga:

”Peter Olofsson svarar: 

För oss socialdemokrater är det viktigt att det ska finnas minst en hälsocentral i varje kommun. vad det gäller tryggheten så vill vi hitta lösningar med berörda kommuner i inlandet”. 

Vadå för ”oss socialdemokrater”? Och vadå en hälsocentral? Vad jag förstått av sjukvårdslagen så har ALLA rätt till likvärdig sjukvård. Oavsett vem som sitter i majoritet i VLL. (Det här börjar mer och mer likna när Göran Persson, också S, körde över allt och alla och totalkvaddade skolan! Tänker självklart på kommunaliseringen! Och privatiseringen)! Det står än så länge ingenstans i sjukvårdslagen att ”om man bor eller vistas i glesbygd är det på egen risk”! Även här är Olofsson ute efter att vi med kommunala medel ska hjälpa VLL att klara sitt uppdrag. Som om inte glesbygdskommunerna redan har nog med att klara av sina egna ålägganden. Men oj vad jag önskar att Peter Olofsson åker till Ammarnäs i vår och bryter ett ben en lördag eller söndagJ Det skulle kunna vara mycket värre också men det önskar jag inte. Att bryta benet kan vara lämpligt. Eller en arm. Men med risk för sådana olyckor och andra sjukdomsfall så är jag rädd att turistnäringen kommer att bli drabbad. Och många fler näringar! För det blir långt till närmaste akutvård!

Nu är det dags för våra politiker att börja reagera tillsammans med Dorotea. Det finns ju åtta glesbygdskommuner inom västra Västerbotten (Lappland) som försöker att samarbeta. Här har ni nåt gemensamt att kämpa för och sök er fler kommuner inom andra län/landskap som befinner sig i, eller kommer att hamna i samma situation, och gör en gemensam skrivelse till Socialstyrelsen att nu funkar inte våra Landsting! De utför inte sina uppdrag! Skicka samma skrivelse till Reinfeldt. Det är inte säkert att de kommer att se Uppdrag Granskning med Janne Josefsson som verkar ska sändas onsdag den 29 februari. 

Vi har ju inte så stora påtryckningsmedel uppåt eftersom det inte verkar finnas något större värde i oss i glesbygd och inget nationellt intresse av att satsa på oss. Men jag har dock kommit på ett. Bra eller dåligt vet jag inte. Men om vi alla privata skogsägare – låt oss säga från Dalälven och uppåt (alla kommer att drabbas av detta) – inklusive de utflyttade, skickade en gemensam skrivelse till Reinfeldt att från och med nu kommer vi inte att sälja ett enda träd eller julgran förrän det här med vår sjukvård är fixat. När skogsbolagen tvingats avverka sin egen skog så blir detta kännbart för nationen. Tidsmässigt kanske det handlar om 5-8 år. OBS! ren gissning. 

Till sist: snälla Sorselepolitiker – sätt er inte vid förhandlingsbordet med VLL! Och jag hoppas innerligt att ingen kommun gör något avtal med dem. De måste bara fixa det här själva!!! De vet sitt uppdrag för annars skulle de inte vara så intresserade av att lösa det med kommunernas hjälp! Men stå på er nu!!! 

 

6 kommentarer

 1. Sorsele

  Som jag tyder denne Olofsson angående frågeställningen och tillhörande svar citerat nedan, så behövs omgående dygnet runt bemannade akutbilar på alla orter i inlandet där utryckningstiden är lång som t.ex Ammarnäs eller som backup på även på alla andra platser i inlandet där ambulansen kan tvingas befinna sig på annan ort.. Övrig tid kan personalen öva t.ex operasång som faller in under landstings-verksamheten kultur i denna rad citerad Olfsson: ”Övrig verksamhet är kollektivtrafik, regional utveckling, turism och kultur.” detta verkar helt klart falla in i det han pekar på i sista raden av svaret, eller hur!
  Karln kan väl ändock inte sitta rätt upp och ner och ljuga?

  Citerat från chatten:
  ”Åselebo: Hur kan det vara ekonomiskt försvarbart att förlänga tiden det tar för utryckningsfordon från annan ort att ta sig till den nödställda när man ändå skickar ut ett fordon med ”liknande” kompetens som inte får frakta personen i fråga när det talas om att många behandlingar beror på tiden till behandling startas är så viktig? Kan inte ekonomi men i en lekmans ögon så verkar det stort resursslöseri att skicka 2 bilar 4 personal till samma nödställd. Försämrar ju även servicen på de orter som ambulansen kommer i från när den inte kan vara på flera platser samtidigt. Vad är det som gör att man inte kan ha en ambulans i stället för en avancerad akutbil? Varför kunde ni inte se till att allt var på plats när skiftet skulle ske?
  Peter Olofsson svarar:
  Problemet med ambulansen är att, när den inte är på plats så är inställelsetiden väldigt lång. Därför har vi en lösning med en akutbil som alltid är i kommunen och därmed kan snabbt ge första insats till patienten. Den stora ekonomiska vinsten är att när inte akutbilen används så kan personalen vara verksam i övrig verksamhet.”

 2. Sorsele

  Redan för 2000 år sedan insåg man tydligen det bl.a. landstinget i Västerbotten trots höga löner och påstådd kompetens förbisett..

  ”Vi tränade hårt, men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är att skapa illusionen av framsteg medan det istället åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering.”

/ Gaius Petronius, ämbetsman i Rom – avled 66 e.kr.

 3. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Sorsele (2012-02-23 22:45)
  Nä jag tror inte han ljuger. Vi människor är olika och vi förstår mer eller mindre! Han får väl skylla på att han såg för mycket på barnprogrammet ”Vilse i pannkakan”:)

 4. Ingrid Oscarsson

  Alla i länet har akutvård, sa han också. I Umeå, Lycksele och Skellefteå. Undrar om vi talar samma språk? Vad menar han med AKUTVÅRD?
  Stå på Er i Sorsele! Ockupera och kräv Ni också. Tillsammans är vi starka. Tänk om alla inlandskommunerna kunde visa sin kraft. Tyvärr har Er man i Landstinget svarat i min blogg på VK att han tycker att besparingarna är helt OK. Leta rätt på hans brev till mig och ha med Er. Ställ honom till svars för att han inte vill att Sorsele skall leva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.