Lite bekymrad blir man

Tack Caisa för den information du/ni nu ger i SorseleAktuellt. Den är värdefullJ Jag efterfrågade i min förra blogg info om hur ni tänker inom kommunhuset ang. nedskärningarna inom vården. Den informationen fick vi redan nu. Du förekom migJ Bra! Eller så var jag sen p.g.a. att jag inte läste den förrän i dag. 

Att det är sex platser det handlar om är nytt för mig. Hade för mig att det var två (till att börja med). Det som oroar mig när jag läser din förhoppning är att ”vi ska kunna få tillstånd dessa sex platser och att vi ska genomföra detta i samarbete med Landstinget”. Nu måste jag bara få citera en färgstark och känd Sorselepolitiker – ”skilj mellan äpplen och päron”J. Vilket är Landstingets uppdrag?! Det är helt och hållet deras uppgift att se till att vi har en fungerande vård även i glesbygden. Dorotea verkar ha tackat nej till ett samarbete med Landstinget angående deras akutvårdsplatser! Men det kanske inte behöver innebära att de kommer att förlora dem över lite tid sett. De ”kämpar emot” Landstingets glesbygdspolitik!!! Varför gör man inte det i Sorsele? Det kan inte finnas något kommunalt ekonomiskt utrymme att även börja bära Landstingets kostnader! Och om det finns så skall de pengarna användas på annat sätt!!! 

Nu tittar Landstinget på möjligheten att införskaffa en ännu större akutbil än den Golf combi som man nu har i Åsele. En bil som ger möjlighet att ta in en sjuk eller skadad person och som man kan ge en adekvat hjälp. Då är man ju uppe i ambulansstorlek! Om man sedan ger den bilen utryckningstillstånd så att den även kan transportera personen så är man väl tillbaka på ruta noll! Hur mycket pengar har man hitintills då sparat? 

Ni har tillsatt en tjänstemannagrupp som ska föra talan mot Landstinget?! Caisa … jag förstår inte! Varför gör inte ni POLITIKER det??? Du har ju samma politiska beteckning som Peter Olofsson. DU kan väl ”ta honom i örat”! 

Och återigen så får man höra att alla partier är så eniga. ”Vi är som en enda stor familj” som förre kommunalrådet uttryckte det. Behövs det då flera partier i Sorseles kommunalpolitik? Var finns dynamiken och utvecklingspotentialen om alla tycker lika? 

Jag förstår inte varför ni inte inom 8-kommungruppen gemensamt agerar kraftfullt uppåt nu? Alltså mot Landstingets uppdragsgivare. Ni har nu i Sorsele tillsatt en arbetsgrupp som ska föra talan mot Landstinget? Även om de gör ett bra jobb så känns det inte speciellt starkt mot VLL! Varför kan inte sådana arbetsgrupper i alla åtta kommuner tillsammans med den lokala sjukvården ta fram en konsekvensanalys av VLL:s besparingspolitik och ni POLITIKER gemensamt för fram detta till Socialstyrelsen och regeringen? 

Har ni fått svar på hur hela deras organisation ska slimmas utifrån besparingskraven? Peter Olofsson har sagt vid något tillfälle att några chefer ska avvecklas. Men det måste finnas mycket mera att göra inom organisationen! Det tycker jag att den tillsatta arbetsgruppen också ska ha med på något sätt! 

Om vi har riktigt tur så kommer deras inkompetenta besparingsbeslut att innebära att man uppifrån äntligen börjar titta över det här med Landstingens vara eller icke vara. Nationalekonomiskt måste det finnas mycket bättre alternativ! 

Caisa & Kjell – det här är kanske den största och viktigaste frågan ni har att knäcka under er mandatperiod. Tillsammans med de övriga glesbygdskommunerna då. Kämpa liksom Åsele och Dorotea!!! Lägg er inte!!! Vi har inte råd med det!

 

 

 

 

 

  

5 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.