Så vänder vi på bladet…

och vad hittar vi väl då där". – Owe Thörnqvist 

Jo vi hittar en Musikskola, Arena Sorsele, m.m. För det verkar ju finnas pengar i kommunen. Och om det inte skulle räcka till allt så kan ju Landstinget vara med och sponsra! För på sin ”sekundärsida” har de bevisligen pengar. Precis som Rune T. skrivit så är en förhandling att ”ge och ta” – slut citat. Alltså inte BARA att GE!!! 

Så innan ni nu skriver på allt ni ska ”ge”, antar det blir den 28:e, se då till att ni får nåt tillbaka så att ni i er tur kan genomföra Arena Sorsele och Musikskola:) Tror inte att de hitintills öst kulturpengar över er så det bör väl vara ett berättigat krav.

Varför är det så bråttom?

Varför lägga sig på rygg innan Socialstyrelsen sagt sitt?

Varför vilja jobba i ”det tysta” och ha ”arbetsro”?

Varför revidera budget och sedan gå ut med att den inte längre är aktuell?

Varför svika 8-kommungruppen och andra inlandskommuner?

Varför inte fråga oss om vi tycker det är ok att betala vår sjukvård med två skatter emedan Umeå och Skellefteå t.ex. inte kommer att behöva?

Varför är det så tyst från de andra partierna?

Varför…varför…varför…varför…Det kommer nya varför hela tiden så allt får väl ”mogna” och sedan får man väl sammanställa dem. 

Efter det kommer ni politiker att få möjlighet att besvara dem. Så ni kan ju börja grubbla på ovanstående redan nu – S och V. Det blir frågor som kommer att diarieföras och sedan kommer era svar att offentliggöras! Frågor kommer även att gå ut till övriga tysta och medhållande partier så ni kan ju också börja grubbla på hur ni har agerat i denna fråga! Eller rättare sagt – varför ni INTE agerat!

11 kommentarer

  1. Rune T

    Bäste C-A!

    Kommunen har ingen egen sedelpress, saknar Forth Knox och lever i en pressad ekonomisk situation. Stora planer om såväl Arena som Musikskola kan och får inte ha prio ett i kommunens planering.

    I nämnd kategori finns bara utbildning, vård och omsorg samt att i övrigt och i samverkan med andra aktörer skapa och bibehålla en bra och acceptabel grundtrygghet för såväl boende som gäster i kommunen.

    Kommunens demografiska sammansättning innebär med stor säkerhet omprövningar inom all verksamhet. Dagens lösning kanske inte hör morgondagen till… Utbildning, vård och omsorg måste hela tiden uppgraderas för att motsvara de faktiska kraven, behoven och förväntningarna.

    Att ge en arbetsgrupp ett mandat med tillhörande arbetsro, det är för mig en självklarhet. Det vore helt fel att ”peta i” samt ”läcka info” under resans gång. Nu – när det finns ett förslag – då är sanningens ögonblick här och det är nu granskningen ska ske.

    Budgetarbetet för 2013 – 15 är i skrivande stund enbart en plan med ramar och inget annat. I denna plan kan och ska förändringar kunna göras. Detta är inget häpnadsväckande utan något helt naturligt. Låsningen av budget sker senare i vår.

    Om Socialstyrelsen kommer med synpunkter – så är det ingen ko vare sig på bron eller isen. Det blir att göra ”rättning mittåt”, gilla det nya läget och göras vad göras kan…

    Det politiska uppdraget omfattar följande:

    * ange mål och inriktning
    * ange kvantitet och kvalitet
    * utöva kontroll

    samt såväl agera som reagera…

    Agerar gör jag för att få en bättre tingens ordning till stånd…Reagerar – då Du – då är eller har något gått åt den beryktade ”tobakskurvan”…

    Slutligen – det är lätt att blanda form och innehåll!!!

    Rune T

  2. Carl-Axel Otterhall

    Men hej Rune T – politiker:) Höll på att skriva att jag älskar dig – men kände att det skulle kunna misstolkas. Jag är iaf glad att det finns någon politiker i Sorsele som lever i samma tidsanda som samhället i övrigt:) Tänk vad lätt det är att kommunicera. Dessutom gör du det i egna ord och utan manus:)

    Självklart ska en förhandling ske ”bakom lykta dörrar”. Det håller jag fullständigt med om. Frågan är bara hur man förberett denna förhandling? Nu handlar det om en fråga som känns ganska avgörande för vår framtid och den berör hela inlandet – glesbygden. Varför har vi inte i förväg förberetts på detta och kanske tidigare getts möjlighet att komma till tals? Att vi börjar ”gasta och skrika” under förhandlingsperioden anser i alla fall jag inte vara vårt fel.

    Vård, omsorg och skola är det primära för kommunen. Tänk om Göran Persson (S) ändå inte lyckats köra över allt och alla vad det gällde kommunaliseringen av skolan i början av 90-talet. Detta har kostat samhället och kommunerna multum!!! Det var även han som öppnade upp för privatskolorna. Nu kommer en ny Göran Persson alias Peter Olofsson (S) och ska börja kommunalisera landstingets primärvård! Är du med?

    Vi vet alla att det är kämpigt för kommunen att få ihop det ekonomiskt. Därför begriper iaf inte jag att man lägger sig platt direkt Peter Olofsson knackar på dörren och vill ha pengar och flytta över ansvar. Men nu har man ju skaffat sig en samarbetspartner som man vill kalla det – även om det är samarbete på villkor åt bara ett håll. Men det låter ju bra!

    Min tanke är att har man nu en samarbetspartner som har en rätt stor börs vad gäller kulturpengar (vet att det mesta är statens pengar som VLL ska dela ut) så är det väl inte fel att de delar ut lite till Sorsele också? Eller har Sorsele redan fått sitt?

  3. Känner mig lurad.

    Nu kanske jag är ute och cyklar…men jag undrar…har Sorsele kommun två avlönade kommunchefer nu? I så fall undrar man ju varför och hur länge vi ska ha råd med det!!??
    Jag fick för mig det då jag läste en kvällstidning och såg en jämförelse av de löner kommuncheferna i inlandet har.Där stod upptagna två kommunchefer i Sorsele! Har jag fel, eller??

  4. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Känner mig lurad. (2012-03-23 22:39)
    Hej på dig.

    Ja nu är ju inte jag rätt person att svara på det men jag har förstått det likadant:) Jag tror och hoppas att det handlar om en övergångsperiod men skulle inte förvåna mig om avgående kommer att uppbära sin lön ett bra tag framöver. Mitt tips är att du kollar direkt med Sorsele kommun. Bör ju finnas någon där som vet:)

  5. Rune T

    Svar till ”Känner mig lurad”!

    Under denna vår lämnar förre kommunchefen – Göran W – sin anställning pga pension. En ny har rekryterats och han – Jan Ask – är i den beryktade ”selen” som kommunchef sedan början av februari.

    För att få en smidig övergång, så finns Göran W kvar under några månader. Han är under denna korta tid inte kommunchef. Detta är ett normalt förfaringssätt, såväl budgeterat som planerat och inget att förfasa sig över. Vid sidan av överlämnandet slutför Göran utredningar och står – i övrigt – till den nye kommunchefens förfogande.

  6. Känner mig lurad.

    Tack Rune för att du är den som bryr dig och besvarar de frågor vi har. Men det borde ju vara Caisa som informerar!
    Varför är det så viktigt för kommunledningen att man skriver under sina frågor med namn? Caisa och Inger har sagt att det är bara att ringa eller maila! Det låter ju lovande, men det är ju för att de ska se vem som frågar!!Man har faktiskt rätt att vara anonym pga olika anledningar!
    Återigen Rune! tack för att du läser bloggar och att du bryr dig!

  7. annevi

    Till Rune T

    Det handlade inte om att ”peta i ” eller ”läcka”. Ni är folkvalda, och i en sådan situation som denna skulle ni ha kunnat anser jag gå ut med mera information än vad ni överhuvudtaget har gjort. Skyll inte på att arbetsgruppen skulle få ro, det har ni kunnat få ändå. I ett rent spel förstörs inte gemenskapen.
    Tycker du förresten att Caisa har ”läckt” med informationen eller vad då?
    Sedan är denna kommun med flera andra kommuner här i inlandet (observera) ej så stora så att säga, vi är små nålsögon i jämförelse med många andra kommuner ned mot södra Sverige. SÅ DÄRFÖR BEHÖVS VI ALLA! De små kommunerna som också finns runt omkring här uppe behövde er lika mycket som folket här i vår kommun. Vi kan vara tvungna att be andra kommuner om hjälp i något annat svårt sammanhang tror du inte det Rune Tovetjärn.
    Det finns säkert mer som är sårbart i våra kommuner och i vårt inland, inte bara sjukstugan! Ett tips är att ni gemensamt slår era kloka huvuden ihop med andra kommuner och försöker medla med varandra om en lösning. Hur går vi vidare tillsammans? Om foten hade blivit nedstampat gemensamt samma dag som landstinget gick ut med besparingarna så hade inte heller några ockupationer behövt överta sjukstugorna.
    Att välja mellan pest och kolera är säkert ett svårt problem jag håller med. Men med en gemenskap och styrkt kunskap tillsammans med andra kommuner i inlandet hade ni alla kanske kunnat motarbeta landstinget. Nu överlever de på grund av den öppna dörren. Jag kan inte tro att detta är slutet på utarmningen bara för att ni i denna kommun har förhandlat med landstinget bakom lykta dörrar och att vi får behålla det mesta eller?
    Du skriver i kommentaren till Carl-Axel Otterhall.
    ”De politiska uppdraget omfattar följande.
    Ange mål och riktningar.
    Ange kvantitet och kvalitet.
    Utöva kontroll.(Du glömde ordet makt)
    O.S.V.
    Dessa ord skulle ni ha gemensamt med de andra kommunerna använt er av, så att det har blivit ett enda politiskt uppdrag.
    Du skriver att ”det är lätt att blanda form och innehåll”. Var det så lätt frågar jag?

    Du skriver Citat: Nu när det finns ett förslag då är sanningens ögonblick här och det är nu granskningen ska ske. Slut citat.
    Förklara för mig hur granskas det förslaget?

  8. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Rune T (2012-03-24 21:03)
    Hej Rune

    Hade inte tänkt lägga mig i och kommentera vad andra kommunicerar om här. Men nu förstår jag inte riktigt vad du menar med att du inte vill svara på Annevis frågor p.g.a. personangrepp. Har kritiskt läst igenom hennes kommentar till dig och som jag ser det så hittar jag absolut inga personangrepp! Jag tycker definitivt du ska svara på hennes frågor, de är mycket relevanta och bra. Alternativt förklara vad i hennes text du anser vara personangrepp. Kan vara bra för oss som ”skriver” att få veta vart ni anser gränserna går:)

  9. Annevi

    Till Rune T
    Jag väntar svar på frågorna från dig Rune Tovetjärn!

    Sedan så har jag kopierat den kommentaren jag har skrivit till dig här på Carl-Axels blogg, och kommer istället att lägga den på min blogg. Jag tycker att Carl-Axel Otterhall inte ska behöva axla som moderator längre när det gäller disskutionen mellan dig och mig. Så vill du mig något så finns jag på bloggen min eller att du ringer. Mitt telefonnummer finns också, det är inte svårt att hitta, ej heller att komma och hälsa på, vi bor inte så långt ifrån varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.