Så har det då hänt

Ett dödsfall i Åsele vilket kanske kunnat undvikas om de haft kvar sin ambulans. Känns inte så bra att skriva om ett sådant här konkret fall men vi kan inte bara vara tysta heller. Jag vill först och främst beklaga sorgen till den bortgångnes nära och kära. 

Alltså huruvida denne mans liv gått att rädda om ambulansen funnits kvar lönar det sig inte att spekulera i. Det är utopiskt. Vad vi vet är att det blev en onödigt lång väntan. Över en timme tog det för ambulansen att ta sig från Vilhelmina till Åsele och skjutsa mannen de 200 meter det verkar vara frågan om. Att man inte handlade på annat sätt – t.ex. bar mannen på en bår dessa 200 m eller kunde transportera dit honom på annat sätt – det framgår inte av artikeln. Men det är också irrelevant tycker jag. Hela denna tragiska händelse visar på hur utlämnade vi nu i inlandet är när det handlar om liv eller död. 

Nu kan man ju inte se detta som ett olycksfall utan detta har skett med ”berått mod” av våra inhumana och inkompetenta chefer på Landstinget. Vem bär då ansvaret för denna tragiska händelse?  Om man jämför med en arbetsplatsolycka så utreds ju en sådan och någon skall ju helst stå som ansvarig i slutändan. När golvet brast på Norrlandsoperan under en rockkonsert blev det ju operachefen som fick stå som ansvarig om jag inte missminner mig. 

Varför jag menar att detta handlar om ”berått mod” är att här har det begåtts ett jättestort fel i själva genomförandet av experimentet. Innan man säkrat upp med ett ”fungerande” alternativ till ambulansen så säljer man den!? Tror att det var i februari någon gång den såldes. Den 25 april var den nya akutbilen – det tredje försöket – på plats! Dödsfallet skedde tydligen mellan dessa datum. Jag vet faktiskt inte vad som skulle hända om det hänt efter den 25 april. Tycker det verkar vara oerhört oklart med den där akutbilen. Den får väl inte transportera prio 1 fall vilket det här väl borde ha varit så hur stor skulle skillnaden då vara? Rätta mig om jag har fel. 

Hur som helst så bör ju någon bära ansvaret för att Åsele saknat både ambulans och akutbil (fungerande iaf) i cirka två månader. Även om man är chef inom offentliga sektorn. Visst är det fler än jag som läst massor av spaltmeter i media om hur viktigt det är att även cheferna inom den offentliga sektorn ska ha sinneslöst höga löner och andra förmåner för det är ju ett sådant stort ansvar. Det ska bli väldigt intressant att se om någon av de högavlönade cheferna i Landstinget nu kommer att få ta ansvar för den situation man skapat? Jag hoppas innerligt på en polisanmälan och en utredning av detta! Då får vi se vad ”ansvar” betyder inom den offentliga sektorn. 

Sedan förstår jag inte Landstingsfullmäktige. Har de, med Nina Laughlin som ordförande, missat vad det är som pågår. Landstingsfullmäktige är väl det högsta organet inom Landstinget och har det yttersta ”ansvaret”. Hmm…! Sammankalla till ett extra fullmäktige och avskeda dessa inkompetenta chefer innan det är riktigt försent? 

Jag har grubblat på en annan sak också. Hur ser EU och FN på det som nu sker? Är inte det här en diskriminering av vår ursprungsbefolkning? Tänker på våra samer. Även om vi som i dag inte räknas till samer så härstammar nog väldigt många av oss därifrån. Rätt eller fel tanke vet jag inte – det är bara en tanke som slagit mig. 

Skulle kännas bra om den här 8-kommungruppen som Caisa åberopar kunde enas om att INTE förhandla med VLL i dagsläget. Någon som vet om Socialstyrelsen fått in risk- och konsekvensanalys? Har något svar från dem i så fall redogjorts? 

Mitt tips till de kommuner – inklusive Sorsele – som för närvarande förhandlar med Landstinget: LÄGG NER! Det här om något visar väl hur ogenomtänkt Landstingets spariver verkligen är! 

Tack för i dag – slut för i dagJ

5 kommentarer

 1. Sjobbik

  Skrev en enkel kommentar under ovan nämnda artikel om likheterna i mitt tycke mellan det som nu händer och den forne Dr Joseph Mengele´s agerande, för även denne utförde hänsynslösa och för medicinvetenskapen tvivelaktiga experiment på etniska minoriteter, då på 1940-talet dvs ett 20 tal år efter Svenska Riksdagens beslut 1921 om att inrätta RBI i Uppsala.

  Att nu Rastad, Vinroth och Olofsson och co. likt kvarlevor från en som jag hoppades svunnen era experimenterar på samma hänsynslösa och med människoliv och på samma premisser dvs. på etniska minoriteter är en mycket djup tragedi..

  Det var just detta som fick mig ur minnet att dra dessa paralleller, tyvärr fick de för mig tydliga liknelser bevisligen lida strecket av VK´s röda censur penna..

  Vad sker härnäst? Av dammas även rasbiologiska institutets verksamhet från maktens uttalade träda, då för ett offentligt återträdande ur det nu av Rastad och co. störda tunna dammet, eller fortgår detta smygandes under o-insynen av det så kallade landstings-täckets kalla byråkrati?

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Sjobbik (2012-05-04 19:39)
  Jaa du Sjobbik:) Tydliga likheter finns.

  Jag ser det som nu sker som ett experiment som får utföras av totalt inkompetenta personer med Landstingsfullmäktiges ”goda ögon” någonstans där motståndet är minst. Men de misstog sig visst där om man betänker Doroteaborna. I övrigt är det väl ganska tyst! Precis som de hade förväntat sig. Det finns ju t.o.m. kommuner som idiotiskt nog vill förhandla med dem? Nämner dock inte vilka:)

  Det kan även vara på ett direkt uppdrag av S och Mp i Landstinget att gå hårt åt glesbygden för där är motståndet minst. Så resonerar ju även vindkraftbolagen! Även om man inte får ut den mesta effekten där! Samma gäller ju för båda!

  Skillnaden från 40-talet när Mengele fick experimentera fritt med den minoriteten är bara att i dag finns helt andra möjligheter att skapa opinion mot vad som håller på att ske. Och vi måste hjälpas åt att göra våra röster offentligt hörda. Och skulle de nuvarande samerna börja protestera så kommer VLL att få tänka om. Det är jag helt övertygad om.

 3. Sjobbik

  Nog tror jag sena 30-talets minoriteter försökte skapa opinion när de anade vart hän det barkade, visst till slut vaknade omvärlden, men först när de själva upplevde det konkreta hotet.
  Dessutom är människan i dessa våra trakter sedan lång tid tillbakas överkörda och duperade totalt av maktnära exploaterande monetära intressen, vilket gör det mycket svårt att få till något annat än handgripligheter i det sista utarmade skedet till verket!

  Tänker t.ex på några av mångfallen över tid, på de enstaka kor eller spottstyver som av skogsbolag enkelt byttes mot stora hemman, avvittringar, husbränningar, Lundvalleri, Skellefteåkrafts Blaikenvind, Lappskatteland, Vattenfall Same vs. Lapp byastugor på renflyttningsleder, angiveri, avund, ytterligare förmynderi etc., etc och kortfattat.

  Sedan angående kraftfull opinion och de i de områden som skriker högst hur det bör vara, så:
  På skyddadskog.se kan du se skillnaden mellan dylika opinionens boningar och pleti, samt vart opinionsbildningen i detta land sker.. Kort sagt människan i detta land lever inte som man lär!
  Klarar någon att få till det rejäla upplopp som tydligen behövs, möjligen då börjar en ny era..
  Förslaget om Lapplands län, en bra början, why not! Tystnaden blev total! Om något som gemensamt och enigt mellan kommunerna skulle vara prioritet nummer 1 larm, ingen samordning och inga eniga ”sambulerande” krafter mellan inlandets kommuner? Hur kan vi egentligen själva klandra ett perifiert landsting?

  Sedan har de renägande samerna och tillhörande helikopterpiloter har fått särskilda medel av Vll för utbildning angående kunskapen att utföra ett första omhändertagande, tydligen man därifrån helt nöjda med detta?

  Övriga de vanliga lapparna verkar ligga sämre till för att få tillgången till denna vitala kunskap..
  Här är vi kanske nöjda med Åseles avlagda silverfärgade akut golf till syvende och sist!

  Trevlig helg C-A, du gör ett gott jobb och skänker hopp!
  Lite (nalta) rörigt, hoppas på överseende, Zzz Sjobbik =)

 4. Undrande

  Har lapplandsupproret egen hemsida? Vilka/vem är representant/-er för de olika kommunerna? Tänk om de vore mer tydliga när de ändå ställer upp?

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Undrande (2012-05-26 12:24)
  Hej. Jag har ingen aning. Vet bara att Annevi var med på träffen i A-jaur. För oss i Sorsele är det ju kört men jag tycker vi ska stötta de andra glesbygdskommunerna. Listor kommer nog ut i Sorsele också:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.