Det är fult att ljuga!

Men inte om man är politiker eller befinner sig lite högre upp i hierarkin. Då är man utbildad i det. Inte konstigt att även andra i samhället har svårt för att hålla sig till sanningen. Och det börjar i tidiga år. Men det är väl helt okej då. Varför ska vi i skolan försöka lära barnen att det är fult och fel att ljuga. Det har jag seriöst grubblat på. Jag misstänker att de som sitter längst upp i hierarkin ljuger mest. Har dock ingen statistik på detta:) Så det är en ren gissning då.

Men nu syftar jag på vårt kommunalråd och Inger Sundin. Deras uttalanden på sorsele.se bekymrar mig. Caisa hävdar envist att det inte kommer att kosta kommunen något. Det här avtalet har åtminstone kostat kommunen fyra akutvårdsplatser och två som gjorts om till vad jag förmodar – palliativa platser! Sedan vet jag inte om det kommer att bli några uppsägningar men det förmodar jag eftersom verksamheten verkar krympa. Nu tror jag Caisa blundar för det och menar att det som blir kvar kommer inte att kosta kommunen något i rena skattepengar. Det tror jag inte på! Varför skulle man annars säga att de kostnader som kommer att uppstå ska rymmas inom Omsorgsnämndens budget? Alla andra nämnder har fått nedskärningar men inte omsorgen! 

 Det här är jättebra för både medborgarna och sjukstugan då vi kan ha kvar samma service som tidigare. Det känns också bra att inleda ett samarbete med kommunen som på sikt kan utökas och utvecklas, säger Inger Sundin, verksamhetschef för sjukstugan i Sorsele”.

Sånt här behöver bara inte kommenteras – det är så urbota dumt sagt att det inte är sant! Vadå ha kvar samma service som tidigare? Och ett samarbete med kommunen som på sikt kan utökas och utvecklas! Nu är detta inte i en tidning så det går inte att skylla på att media vinklat något. Detta står på sorsele.se och jag har faktiskt gått och väntat på en korrigering. Men inte, så nu antar jag att hon står för varje ord. Hur som helst så bävar jag för det utökade samarbetet med VLL. Det vet vi alla åt vilket håll det bär. 

Rastad vill fördjupa samarbetet med kommunerna?! 

Landstingets ekonomi har nog varit misskött under många år och nu står man inför fakta att något måste göras. Då väljer Jonas Rastad orden ”Landstinget vill fördjupa samarbetet med alla kommuner för att behålla och utveckla servicen i glesbygden”. Vad har han att erbjuda i ett sådant samarbete? Varför siktar han in sig på just glesbygden? Jag tror att jag inte är ensam att fatta att detta samarbete från VLL:s sida handlar om nedläggningar och att föra över kostnader och arbetsuppgifter från VLL till kommunerna! Och därför är han väldigt positiv till ”samarbetet” med Sorsele kommun! Vilket också kommer att ”utvecklas”!!! Fast jag är ganska övertygad om att det inte är S och V – varken från Landstinget eller Sorsele kommun – som ska förhandla om fyra år. Tyvärr så kommer våra förhandlare att ha ett omöjligt utgångsläge! 

Här är förresten länken till KS senaste protokoll:

http://www.sorsele.se/default.asp?oewCmd=10&pageid=44464&path=29333&file=1221%5C1239%5C1240%5C1603%5Cks120502%2Epdf

 

 Där står att:

– Caisa (S) förhandlar med VLL

– kommunen har tagit fram ett förslag som innebär att VLL köper två akutvårdsplatser och fyra korttidsplatser.

– VLL betalar 2.650.000 kronor/år till kommunen för köp av två ”akutvårdsplatser”  och fyra korttidsplatser

– Avtal mellan kommunen och VLL tecknas för fyra år och indexuppräknas

– Avtalet träder i kraft den 1 september 2012

– Det noteras till protokollet att ovanstående är beslutat i koncensus”.

– VLL ansvarar för all akutvård. Benämningen akutvårdsplatser är därför inte korrekt i förhandlingsunderlaget, men då man ännu inte hittat något annat och bättre ord används det fortfarande”. 

Observera att det är kommunen som tagit fram detta förslag! Landstingets sex akutvårdsplatser blev två vårdplatser av något slag. Man får inte kalla dem för akutvårdsplatser i förhandlingarna, för då blir det landstingets ansvar, och då antar jag att det inte står akutplatser i avtalet heller. Tydligen har kommunen fått förslag att kalla dem palliativa platser men det har man inte godtagit. Varför inte då? Det är ju ändå det som det kommer att bli. Sådana platser behöver väl också sjuksköterskor dygnet runt?! Och läser man på dorotea.se så nämns det där att landstinget från och med detta år är skyldiga att tillhandahålla palliativ vård! Så ni politiker kan ju kalla dessa två ynkliga platser vad ni vill men jag tror att landstinget har full koll på vad de nu gör! Prova med intermediära platser om det känns bättre:)

2,6 miljoner för att ”köpa” två palliativa platser och fyra korttidsplatser. Vad är det som VLL köper? Och vilka kostnader hade VLL tidigare? Och vilka kostnader tillkommer nu för kommunen? Syftar inte på förlorade intäkter nu. Sånt kommer vi medborgare aldrig att få veta. Det vet Caisa och det är väl därför hon vågar uttala sig som hon gör. Vi får hoppas på revisorerna nu. Och eftersom jag känner till en av dem så ska jag be att han tittar lite extra på just det här.

Avtalet sträcker sig över fyra år och vad händer sen? Då kan VLL komma och säga att vi har absolut inte en krona att fördjupa samarbetet med. 

I protokollet står det att ”Det noteras till protokollet att ovanstående är beslutat i koncensus”. Alla är alltså överens om att det är en bra lösning att använda våra kommunala skattemedel till att ta över landstingets verksamhet. Det är ju orimligt att alla som närvarade och tog detta beslut hade samma värdelösa mattelärare. Om den matteläraren funnits kvar i dag så skulle han/hon definitivt inte ha haft fortsatt förtroende att jobba kvar! Och jag är så spyless på den här ”familjära situationen” som finns inom kommunhuset. Tycker alla verkligen lika? Finns det ingen som kan/vågar säga emot. Visserligen protesterade C tidigare i denna fråga men nu helt plötsligt så är man tydligen överens? Och likaså KD? Vore så underbart för oss väljare om någon av alla politiker vågade stå upp för sin egen mening. En sådan politiker skulle vinna många röster på det! Och jag kan bara inte tro att alla som röstade, innerst inne var för detta förslag. Det skulle väl ändå gått igenom eftersom S och V har majoritet. Finns det någon opposition i Sorsele? Minns att KD tyckte också att det var lite dåligt på den fronten. Men prata ihop er och VÅGA tycka annorlunda. Så måste det väl vara i alla frågor!? Det här är ju politik! Inte "svågerpolitik" hoppas jag. I politik får man ha olika uppfattningar! Vid röstning vinner den som fått flest röster. Det kallas för demokrati. Det krävs absolut inte att alla röstar lika!

Någon gång i november, kommer jag att kräva en redovisning exakt hur mina kommunala skattepengar används! Och det ska jämföras med motsvarande period föregående år! 

Jag stödjer Doroteaockuppanterna och Lapplandsupproret till fullo och önskar att våra politiker hade fått möjligheten att ha samma mattelärare som politikerna i Åsele, Vilhelmina och Dorotea. De verkar ha fått sådan grundläggande utbildning att de förstått Landstingets lurendrejeri med ”fördjupat samarbete”. 

Även om nu Sorsele sitter fast i ett avtal med VLL så hoppas jag innerligt att många Sorselebor skriver på för Lapplandsupproret i solidaritet med den övriga glesbygden. Namninsamlingen börjar i morgon – måndag den 4 juni! Antar att listor kommer att börja ligga ute så småningom. 

Varför är det så svårt att skriva kort – men ha det gottJ

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Lisbet Olofsson (2012-06-04 10:25)
    Hej Lisbet. Håller fullständigt med dig och ibland kan man undra vilken är skillnaden:) Och vart går gränsen dem emellan? I detta fallet anser jag att det är uppenbart ”ljug”. Eftersom det i några protokoll nämnts att det kommer att uppstå kostnader. Det är väl då bara oklokt att försöka dölja detta i media? Förr eller senare kommer det fram att det blir någon form av kostnad som man försökt förneka och hur blir det med trovärdigheten då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.