Till Lennart Holmlund

Jag vet att du är bra på att provocera men ibland vet man baske mig inte om det är provokation eller inkompetens. Har plockat ut några meningar ur två av dina bloggar där du visar upp hela ditt register på professionellt politikersvammel!

Här är länkarna till bloggarna som gör mig både bekymrad och upprörd.

http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2012/06/12/demokratin-hotas-om-man-folkomrostar-om-813219

http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2012/06/13/inlandskommunerna-skulle-do-utan-andras-815361

Citat från din blogg är i kursiv stil.

”Demokratin hotas om man folkomröstar om smått. Alliansen backar upp en folkomröstning om en liten, liten detalj om en budget på flera miljarder. Dessutom är en budget en helhet och då det i stort sett inte sker några kostnadsminskningar alls i inlandet och massor av platser försvinner Umeå, Skellefteå och Lycksele”.

Som du resonerar här är ju DU hotet mot demokratin! Och man är så less att så fort ni politiker ska yttra er så försöker ni hitta vinklingar att föra över fokus på era ”motståndare”. SKÄRPNING!!! Det är S och MP som skapat denna situation och ni bör väl inse att när folk reagerar som vi i glesbygden nu gör så har ni verkligen ställt till det. Vi brukar minsann inte protestera i första taget så inse att nu är nåt riktigt på tok. Peter Olofsson kan inte backa bandet och börja om för jag är ganska övertygad om att du kör rätt hårt med honom nu. Det framgår ju med stor tydlighet vad du vill göra med glesbygden för att få loss mera pengar till Umeå! Och så vill du att vi ska flytta till er så att Umeå ska växa snabbt!. Ni som inte ens duger till att ha ett riktigt hockey- eller fotbollslag. Nä Skellefteå eller söderut blir det då för min del den dagen jag måste packa ihop. Hört fler som börjar resonera så.

Du skriver att: ” det i stort sett inte sker några kostnadsminskningar alls i inlandet och massor av platser försvinner Umeå, Skellefteå och Lycksele”. 

Självklart handlar det om småpengar här i glesbygden men konsekvensen är ju ödesdiger här till skillnad från Umeå, Skellefteå och Lycksele. Detta skulle visat sig i en risk- och konsekvensanalys. Tyvärr verkar det inte finnas kompetens att göra en sådan och det är beklagligt. Socialstyrelsen har ju också efterlyst en sådan. Vet du om de har fått in någon ännu? 

Du skriver själv att det är en budget på flera miljarder. Ska så inkompetenta personer verkligen få handskas och styra över så mycket pengar. Men det är inget nytt Lennart. Så har det varit i VLL i årtionden! Nu verkar man ha kommit till någon sorts ”vägens ände” och nu måste man bara börja att reparera. Hur många decennier har S styrt VLL? Men det är nog över nuJ 

”Proportionerligt görs lika stora besparingar i hela länet (10% av vårdplatserna) trots att vissa delar minskar och andra ökar i befolkning”.

Tänk att politiker obekymrat kan ljuga hur som helst. Jag tror att Doroteaborna också undrar hur ”politikermatematiken” fungerar. I Sorsele fanns sex akutvårdsplatser. Av dessa blev det två palliativa platser där VLL går in med 2,65 miljoner. Om man lägger på 10% så skall VLL göra en besparing på 291 500 SEK i Sorsele? Jag tror inte ett dugg på det där med 10% proportionerligt! Dessutom tar man som sagt var ej heller någon hänsyn till konsekvensen för oss av det lilla ni verkar spara.

”Då blir den borgerliga modellen aktuell: den som har råd kan köpa sin vård övriga blir utan. Den dagen vill jag inte vara med om och stödjer därför landstingets arbete med att få en budget i balans även om vissa åtgärder känns besvärliga. Det känns fel att använda pengar till en folkomrösting för att vi inte ska ha lika vård i länet”.

Nu kastas det sten i glashus igen bara för att försöka överföra skuld på andra. Käre Lennart nu är det så här! SOCIALDEMOKRATERNA och Mp i Västerbotten anser att vissa som bor i glesbygden ska få betala sin vård via kommunalskatt själva om de vill ha den kvar.

Hur går förhandlingarna mellan VLL och Umeå kommun? Kommer delar av umebornas kommunalskatt också att börja användas för att hjälpa landstinget att klara av den primära vården?

"Inlandskommunerna skulle dö utan andras bidrag. Vi har ett inkomst och ett kostnadsutjämninssystem och vi har vad vi får in i skatt av kommuninvånarna som man ska bedriva verksamhet för Jag har jämfört hur det ser ut i Umeå, Dorotea och Åsele”.

Om du någon gång tog dig tid att ta din egen bil och komma och köra genom allt det vackra och fantastiska som Västerbotten/Lappland har att erbjuda så skulle du kanske börja förstå lite. Till exempel att det var underbart att bo här! Jag rekommenderar dig dock att inte koppla husvagnen. Till att börja med så behövs det inga fartbegränsningar här. Det sköter vägarna själva! Sedan skulle du börja grubbla på varför det kör så fruktansvärt många timmerbilar. Snabbt räknar du ut att de kraftigt bidrar till de dåliga vägarna. När du tittar dig omkring så ser du varför de är så många. Skövling! Sedan börjar du tänka – oj vad mycket pengar som transporteras härifrån. Men vart skattas det Lennart? Inte där råvaran hämtas i alla fall! Ja en mycket liten del utav de som är skrivna här. Men vart skattar bolagen och utflyttarna? Så om råvaran beskattas därifrån den tas så skulle vi komma i ett helt annat läge! 

En annan poäng med din resa vore nog att du skulle börja förstå avstånden här. Ta med dig Peter O!

”Umeå finanserar sin egen verksamhet till 95 % av egen pengar via kommunalskatt och dessutom äger vi delar av Stornorrfors som också är en egen intäkt. Varför vi ligger strax under 100 beror på att vi har många studenter som tjänar lite”.

Det är ju jättebra! Då har ni råd att bekosta er kultur, lokaltrafik, era tunnlar, Botniabana, ringleder, rondeller, badhus, o.s.v. själva så kanske VLL skulle ha råd med sin primärvård och staten skulle få över någon krona till våra vägar i glesbygden!!! 

”Man måste dock ställa sig frågan om kommuner som har så låga egna intäkter kan fortsätta vara egna kommuner. Det blir för dyr verksamhet och för mycket pengar går till byråkrati då alla kommuner ändå har samma uppgift”.

"Jag upprepar att det måste bli större kommuner så mera pengar går åt till att bedriva främst vård omsorg och utbildning som är runt 85 % av en kommuns kostnader”. 

Trams säger jag! Samarbeten är påbörjade för att gemensamt kunna rationalisera lite. Vård, omsorg och skola SKA skötas av staten och glöm inte SOCIALDEMOKRATEN Göran Persson! Jo jag erkänner att S har byggt upp Sverige på ett väldigt bra sätt. Raseringen började i början av 1990-talet när han började rasera. Alltså även innan han var statsminister. Då började kommunalisering och privatisering! Nä bort med Landstinget och den idiotiska kommunaliseringen av skolan. Fattar du vilka enorma summor som skulle frigöras då! 

Till sist så förstår jag inte att inte samerna har börjat engagera sig i frågan. Jag har i alla fall inte märkt något. De som bedriver rennäring och som måste vistas långt västerut ena halvan av året förlorar ju också en trygghet nu när det blir betydligt längre till vård när de akut behöver den. De räknas som ursprungs och minoritetsbefolkning. Dem har du/ni skyldighet att värna. Kolla med EU och FN vad de tycker om den situation ni även försätter dem i! 

Lennart! Du personligen och ditt parti bidrar nu aktivt till påskyndandet av att glesbygden ska dö ut. En sak är säker: du är ingen Landshövdingskandidat! 

 

Bifogar även här låten som tillägnas S och V i VLL inkl. Lennart Holmlund.

http://www.youtube.com/watch?v=POHsVhPx0O0&feature=youtu.be

 

2 kommentarer

 1. Tant Grå

  Det var det bästa inlägg jag läst på länge!!

  Läste Holmlunds blogg förra veckan, det inlägg du kommenterar sist om skatteutjämningssystemet och blev förbannad. En annan Sorselbo, Annevi Linder, skrev också och reagerade på Holmlunds div uttalanden.

  Det gjorde att jag började kolla upp hur saker egenligen ser ut. Visst, vi kan inte neka att vii inlandskommunerna tar emot en hel del rena kontanter ur skatteutjämningssystemet, men visst är det väl den fördelningen och gemensamma rättvisan som är hela idén bakom S ideologiska politik? Hade jag inte vetat vem Holmlund va och bara såg hans uttalanden hade jag placerat honom till höger om SD på den politiska skalan.

  Men om vi nu ska prata konkreta siffror, lite googlande visar att Umeå har ca 11 500 – 12 000 statligt finansierade jobb (NUS, Universitetet, Länsstyrelsen, stora avdelningar för försäkingskassan och arbetsförmedlingen och dessutom hela Region Västerbottens verksamhet). Vad är detta om inte statliga pengar direkt ner i Umeås kommunala kassakista eftersom de som har dessa jobb betalar skatt i Umeå? Vad är egentligen skillnaden mellan detta och och att ta emot pengar från skatteväxlingssystemet?

  Skulle de här 12 000 jobben fördelas proportionerligt i länets alla kommuner skulle det innebära för oss kommuner kring 3000-strecket ca 300 nya arbetstillfällen!!!!! Minskad arbetslöshet, minskad utflyttning, kvalificerade arbetstillfällen och ”egna” skatteintäkter som minskar beroendet av skatteväxlingen.

  Så för att svara på din inledande fundering tror jag nog att hans uttalanden beror på 1) Inkompetens 2) Storhetsvansinne
  Dessutom verkar det finns en inbygd ovilja att veta sanningen eller så är han lika fast i prestigen som Peter Olofsson.

  Tack för mig!

 2. Carl-Axel Otterhall

  Hej. Bra att någon börjar kolla siffror. Det är inte ”min grej”. Jag tycker man kommer långt med sunt förnuft vilket alltför många av våra politiker verkar ha tappat:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.