Till alla Sorselepolitiker

Jag har lagt till länk till Socialstyrelsens utlåtande längst ner!

Ni som i koncensus har accepterat samarbetet med Landstinget. Jag tänkte bara att nu när Socialstyrelsen börjar rikta kritik mot VLL:s nedskärningar här i glesbygden – riskanalyserna är visst inte riktigt tydligt utformade – så kanske det börjar ringa någon klocka hos någon av er i alla fall. 

Kopierat ur KS protokoll från 120502: 

”Internt i kommunen har en arbetsgrupp bildats, bestående av kommunchefen, omsorgschefen och verksamhetsansvarig för hemtjänsten för att förhandla med landstinget. Diskussion har där förts om en samverkanslösning när det gäller akutvårdsplatserna”.  

I samma protokoll står det i början: 

”Kommunstyrelsens ordförande förhandlar med Västerbottens läns landsting (VLL) utifrån följande förutsättningar;

· VLL betalar 2.650.000 kronor/år till kommunen för köp av två

”akutvårdsplatser” och fyra korttidsplatser

· Avtal mellan kommunen och VLL tecknas för fyra år och indexuppräknas

· Avtalet träder i kraft den 1 september 2012” 

Har ni klart för er själva vem som förhandlat med VLL eller har det förhandlats lite kors och tvärs? 

Jag har till min fasa fått svar från någon politiker som fortfarande tror att man endast röstat för en utredning. Förvirrande och skrämmande! 

Vem av er är det som egentligen har förhandlat? Och det går kalla kårar genom kroppen när jag läser att kommunchefen är med i arbetsgruppen! För jag förmodar att det är den avgående. Den nye har jag ingen som helst uppfattning om. 

Nu vill jag och många fler med mig få ta del av den arbetsgruppens egen riskanalys och konsekvensbeskrivning! Den måste ju ligga till grund för ERT gemensamma beslut. 

Ni sitter nu på ett avtal som slutits angående samverkanslösningar för akutvårdsplatser. Det blir ingen större skillnad eller hur det nu uttrycks i media, men de får inte heta akutvårdsplatser? Ni har sagt ifrån att ni inte vill kalla dem för palliativa platser. Vad kommer ni att kalla dem för då? Och där sitter ni förmodligen fast även om Dorotea genom sin kamp skulle kunna få tillbaka sina akutvårdsplatser. Oavsett Socialstyrelsens slutgiltiga bedömning – om nu Holmlund, Olofsson & co överhuvudtaget bryr sig om den – så har ni nu lyckats förhandla till er ett avtal för oss i Sorsele kommun som väcker oro. Jag antar att det var ni (läs Caisa) som drev processen eftersom det var så bråttom att komma fram till ett uppgör. 

Följande är jätteviktigt att ni svarar på. Vem som helst i ”familjen” får svara för ni är ju alla eniga och alla har samma insikt i avtalets utformning! 

 1. vem har förhandlat med VLL – arbetsgruppen eller Caisa?
 2. hur ser Sorseles egen risk- och konsekvensanalys ut?
 3. hur ser sjukvården ut i Sorsele efter den 1 september 2012? Alltså konkret information krävs omgående för att folk ska veta vad som händer om till exempel:

     någon får vinterkräksjukan och måste få läkarvård efter 17.00

     någon får en stroke 13.00 respektive 23.00 en måndag

     någon måste få hjälp för att ett barn får ett astmaanfall 23.30

     någon blir involverad i en bilolycka med personskador en lördag

     Peter Olofsson bryter benet en söndag i Ammarnäsbacken?

     under vilka tider finns det tillgång till läkare?

     sist men inte minst: varför var det så bråttom att få skriva ett avtal? 

Sådan information måste ut omgående. För folk undrar ju självklart. Jätteviktigt! Även om ni försöker beskriva det som att det i princip är som förr så fattar folk mera än så. Ju fortare ni kan ge oss information desto bättre. Det kanske kan lugna någon barnfamilj eller annan som håller på att söka arbete och boende på annan ort! Inte minst undertecknad. 

Ni börjar ju känna mig vid det här laget och jag vet att ingen av er bryr sig om att svara på frågor här så jag får nog ta och skriftligen lämna in dem till er och kräva svar med jättekort varsel. Dessutom kan ni svara på ovanstående frågor i SorseleAktuellt vid nästa utgivning! Då går det ut till alla. 

INFORMATION ÄR A och O!!! 

Till sist måste jag bara ge en eloge till Caisa som lyckats ena alla partier till att backa upp avtalet! Jag fattar inte hur du har burit dig åt!? 

När kommer du igång med din blogg Caisa så att du kan informera och berätta vilka planer du har på utveckling av kommunen? Annars så har du ju tillgång till sorsele.se och SorseleAktuellt!

Länk till Socialstyrelsens uttlåtande:  http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/109/12450.pdf  

6 kommentarer

 1. Kent Svanlund

  De måste vara slut med dessa politiker som tror sig, i och med att man fått en plats vid senaste val, får agera som man vill. Vi har fått ett vapen i våra händer som vi ska använda mera mot sådana envåldshärskare, nämligen folkinitiativet. Titta på Robertsfors som startar en namninsamling för att kommunen planerat att stänga en skola. Som jag ser det är det möjligt för er i Sorsele att göra detsamma. Politiker som kör över befolkningen som i Sorsele lyssnar inte till kommun befolkningen och ska få stå till svar för de det gjort.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Kent Svanlund (2012-06-19 06:32)
  Hej Kent. Ja det är väldigt tråkigt att politiker verka ha så svårt att lyssna och framför allt att kommunicera med sina ”uppdragsgivare”. Nu har jag ingen som helst insikt i Robertsfors och den skola som man tänker lägga ner där men generellt bör ju politiker föra en dialog med sina uppdragsgivare och båda sidor får möjlighet att presentera en ”konsekvensanalys”.

  För oss i Sorsele är det kört vad det gäller sjukvården tack vare en tung partipiska och svaga lokala politiker! Vad vi nu kan göra är att backa upp Lapplandsupproret. Jag kan bara inte tänka mig att alla politiker tycker att det här har blivit en bra lösning! Jag hoppas innerligt att politikerna i Dorotea och Åsele nu vågar fortsätta att stå emot åtminstone till dess att Socialstyrelsen har sagt något slutgiltigt. Det borde man även i Sorsele ha inväntat!

 3. Kent Svanlund

  Det som vi i Dorotea länge har väntat på kom i morse i P4 Västerbotten. Kommunalrådet går ut och påstår att han frågat vilken fråga vi samlar in namnen för. Det är så man kan gråta. Men herrarna i Umeå har väl tryckt på och istället för att så på ortbefolkningens sida så väljer han att vika sig för piskan. Men sista ordet är inte sagt i denna fråga. Vi har fått ett verktyg som vi just nu använder mot landstinget och som också går att använda mot kommunen.
  Detta är vad vi samlar in namnen för:

  Syfte och förslag
  Folkinitiativets syfte är att Västerbottens län ska leva genom säkerställande av trygghet och service, öka inlandets tillväxt och ge hela länet en positiv utveckling.
  För att åstadkomma detta föreslås en folkomröstning kring en ny förordning i landstinget som inkluderar ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla
  vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans.

  Är det något oklart med detta? Jag anser att det är helt tydligt vad saken gäller.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Kent Svanlund (2012-06-19 07:45)
  Jag beklagar innerligt. Jag trodde kanske att era politiker skulle vara starkare än våra. Finns det någon av era politiker, i oppositionen, som offentligt vågar ta ställning emot detta?

 5. kent svanlund

  Vi har i Dorotea ett lokalt parti, Dorotea Kommunlista, som öppet tagit ställning för vår kamp. Så även de allianspartier som finns. Men en viss oro finns för att det sker hemliga överläggningar även i denna kommun. Men vi är beredd att ta till det lagliga vapen som finns om det kommer fram sådana rykten. VI GER OSS ALDRIG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.