Det finns visst hopp

Man blir verkligen positivt överraskad när man läser att Fp i Skellefteå lagt in en motion där man vill att Skellefteås inflytande ska öka i Region Västerbotten. Annars drar man sig ur och då faller Region Västerbotten! Det är en bra markering mot Umeådominansen och jag hoppas att det på något sätt smittar av sig till småkommunerna.

Jag antar att Lennart Holmlund & co i sin snäva värld anser att Region Västerbotten är ”Region Umeå” och att alla Västerbottens kommuner är med för att hjälpa Umeå att växa. Och det på de andra kommunernas bekostnad. Om jag inte missminner mig så skrev han i någon av sina ”fantastiska” bloggar att andra kommuner borde vara med och betala för Umeås infrastruktur.  Nåt åt det hållet iaf. Och att glesbygden bara är en ”kostnad”. Om det nu inte blivit något ”syftningsfel”J från hans sida!

Hur som helst så är det jättebra att man i Skellefteå nu börjar agera mot den centralisering av allt som man försöker styra till Umeå. Hur ser det ut på de ledande posterna i Landstinget och i Region Västerbotten? Vilka har dem och varifrån kommer de?

Precis samma sak som Skellefteå gör tycker jag att alla kommuner borde göra! Cajsa kan väl föreslå det till åtta-kommungruppen! Alltså att man från inlandskommunerna vill ha större inflytande i Region Västerbotten. Annars är det inte intressant att vara med!!!

Och så tycker jag att sossar och miljöpartister runt om i länet ska ställa KRAV på sina inkompetenta partikamrater som sitter i ledningen för Landstinget! Tyvärr verkar även de bara ha Umeå i fokus! Och inte sjukvård då utan ”utveckling” av staden!!! De har ingen framtid om NI slutar att backa upp dem. Oavsett vad de hotar med. Eller hur de nu får er att rösta med dem! Synd att ”partipiskan” ska gå före sunt förnuft! Just det visar på en anledning att partipolitik inte är bra! Oavsett vilket parti det handlar om!?

För att utveckla hela länet, inklusive glesbygden, tror jag att det krävs mycket mera ”skinn på näsan” än vad man som glesbygdspolitiker hitintills visat upp. Umeå har egentligen inget turistiskt att locka med. Varför tror ni att de febrilt jobbar med olika idéer som äventyrsbad, kajområdet, saker och ting ute i vattnet eller vad det nu kan vara. Jo därför att de måste skapa någon mera attraktion än Gammlia och campingen vid Nydala. Nu verkar de ju få IKEA. Ännu ett ”köpcenter” som ska öka besök, kanske inflyttning, samt dra in pengar från bland annat oss inlandsbor.

Jag fattar inte varför man inte som umeåpolitiker/tjänsteman – oavsett vilken funktion man har i kommunen, Länsstyrelsen, Landstinget eller Region Västerbotten inte fattar att det finns redan naturliga besöksmål i länet. Ett fantastiskt län från kust till fjäll och med övergång till Norge med allt vad de har. Känns väldigt futtigt att stirra sig blind på Umeå då. Jag förstår att Norrbotten, Västernorrland, Jämtland och Härjedalen – eller hur det nu var tänkt – INTE vill skapa en storregion med Lennar…………….sorry, med Umeå……sorry, med Västerbotten!

”I have a dream” – och det är att alla berörda politiker och höga tjänstemän i ovan nämnda organisationer började försöka se en helhet med vårt län. Och försöker hitta vägar fram för att utnyttja de möjligheter som redan finns. Det tror jag skulle bli ett vinna/vinna spel. Rätt paketerat så skulle Umeå kunna bli en verklig vinnare! Men då behövs det andra i ledning än till exempel Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå (S), Peter Olofsson, landstingsråd (S) och Erik Bergkvist, ordförande i Region Västerbotten (S)!   

4 kommentarer

 1. Ljumma, klara höstdagar, färgsprakande ända till horisonten

  Holmlund var ute i dag på sin blogg i sedvanligt maner och förordade anslag till bärighetsförbättringar på vägar i länet då för ett påstått gynnade av en av detta lands ekonomiska ryggrader, skogsnäringen..
  Vi som varit med ett tag har sett vart det brukar barka när dylika som Holmlund plötsligt ser hela länets behov.. i förlängningen innebär detta: som en resurs för att nå kapital för att kunna bygga vidare på sin egen skeva utopi!
  Hur mycket av länets anslagna medel har egentligen hamnat där det egentligen från början var tänkt..
  En vägverkets direktör som en gång blev ifrågasatt varför i stort sett de huvudsakligt avsatta medlen till länets infrastruktur i slutändan hamnade i Umeå med omnejd.
  Denne gav svaret: Du får vara glad att du får åka på fina vägar när du besöker Umeå…
  Detta var 25 år sedan och fortfarande och tydligt eskalerar detta förfarande dag för dag väl beskrivet i t.ex. Umeås lokaltidning a.k.a. VK.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Ljumma, klara höstdagar, färgsprakande ända till horisonten (2012-08-23 23:48)
  Hej:) Och min kommentar till honom löd så här:

  ”Och så har vi ju nu en omlastningscentral i Storuman där man kan lasta över virket till järnvägstransport från den västra delen av länet!

  Men du har helt rätt i att infrastrukturen måste hålla sådan kvalitet att vägarna är körbara. Gäller inte bara de som transporterar bort skog härifrån. Gäller även oss som ska till och från jobben, akutfordon, semesterfolket, varutransporter, m.fl. Vi är fortfarande många som nyttjar vägarna här uppe! Det kommer att ta tid för dig och Landstinget att tömma inlandet lovar jag!

  Och det har ju ofta lovats förbättringar av våra inlandsvägar men det händer alltför ofta att inget blir av. Kan det vara så att de pengar man tänkt avsätta till oss i stället hamnar i Umeåområdet?

  Nu antar jag att du inte publicerar denna kommentar heller eftersom den inte är enbart positiv för dig och Umeå! Kanske därför man får se så få kommentarer på din blogg:)

 3. stefan jonsson

  du lever verkligen i din lilla värld!
  Umeå är inte bara navet i västerbotten utan i hela norrland.
  Umeås fortsatta utveckling är beviset på hur en stad växer och drar till sig nya expansiva verksamheter som hela norrland kan ha nytta av’
  Din inställning till Umeå och dess politiker visar bara på att du lever i din lilla lilla värld!
  Skulle hemskt gärna vilja ha din syn på hur Umeå skall utvecklas i framtiden?

 4. CA Otterhall

  Hej Stefan. Vet inte om det är nåt krångel med bloggverktyget men det gick inte att svara direkt på din fråga så det får bli så här.
  Jag tror att du missförstått mig. Jag har inget emot att Umeå växer. Fattar även att det gynnar fler än just bara de som finns i Umeå. Det jag reagerar mot är Lennart Holmlunds syn på oss i glesbygden. Som han uttrycker sig så verkar vi inte ha något berättigande att finnas här. Han ser oss som en kostnad och inte gillar han heller att vi protesterar kraftfullt mot Landstingets nedskärningar här.

  Jag skulle tvärtom vilja att man såg en helhet och jobbade för att hela länet utvecklades. Inte bara Umeå! Hur mycket av kulturpengar, kollektivtrafikpengar, Botniabanapengar, o.s.v. får glesbygden/inlandet av Landstinget. Nu kommer mycket av dessa pengar att ligga hos Region Västerbotten. Tror du att det blir en bättre spridning av pengarna då eller kommer de fortsättningsvis också att satsas i Umeå?

  Hur Umeå ska utvecklas i framtiden? Se till att kulturen utvecklas, NUS utvecklas, universitetet utvecklas, att Volvo finns kvar och fixa så att Umeå får topplag i både ishockey och fotboll. Borde vara en självklarhet i en sådan förhållandevis ”stor” stad! Vad är felet där?

  Motfråga från mig:) Hur tycker du att inlandet/glesbygden ska utvecklas i framtiden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.