Region Västerbotten och Landstinget = ETT?

Jag har börjat titta på hur Region Västerbotten är uppbyggt och man kan verkligen fråga sig vart demokratin finns om man ser det övergripande för länet. Har hitintills hunnit överföra Förbundsfullmäktige och Förbundsstyrelse till excel för att kunna sortera utifrån olika kategorier man är nyfiken på. Det är väldigt tidsödande men intressant måste jag säga. Ska även överföra arbetsutskott, valberedning, kollektivtrafikutskott, kulturberedning samt utbildningsdelegationen så att man överskådligt kan se vilken sammansättning de har. Men det tar lite tid. 

Hur som helst så ser det ut enligt följande (med reservation för ev. fel):

Förbundsfullmäktige består av 75 personer varav en ordförande (Kåge, S, Landstinget), 1:e vice ordf. (Vännäsby, Kd, Landstinget) och 2:e vice ordförande (Skellefteå, V, Landstinget). Övriga är ledamöter. Om man inkluderar dessa tre ordföranden så är Landstinget representerat till 33%, Umeå till 19%, Skellefteå till 12%, Lycksele till 4% och alla övriga kommuner till 2% vardera.

Förbundsstyrelsen består av 25 personer varav en ordförande (Umeå, S, Landstinget) samt en vice ordförande (C, Vindeln). Övriga 23 är ledamöter. Totalt är Landstinget representerat här till 44%, Umeå 16%, Skellefteå respektive Lycksele 8% och övriga kommuner, Vindeln, Dorotea, Nordmaling, Norsjö, Vilhelmina och Vännäs har 2% vardera. 

Så här står det på Region Västerbottens hemsida ”Huvudsyftet med Region Västerbotten är enligt förbundsordningen att i en demokratisk styrd organisation tillvarata länets möjligheter och främja dess utveckling och tillväxt samt att i dessa frågor utöva ett tydligt politiskt regionalt företrädarskap". http://regionvasterbotten.se/politik.html

När man tittar på vilka personer som sitter representerade så har Umeå kommun hela sin politikerelit på plats. Det här är med andra ord bara en förstärkning av Landstingets och Umeås ”makt” i länet! Läser man dessa blogginlägg så får i alla fall jag än mera belägg för min åsikt http://regionvasterbotten.se/pressrum/nyheter/897-blogginlaegg-om-uppmaerksamhet-i-media-om-region-vaesterbotten.html

Ola Nordebo, politisk chefredaktör för VK, har en poäng tycker jag: ” Utgångspunkten måste istället vara: hur bör arbetet organiseras för att på bästa sätt nå de resultat som eftersträvas utifrån ett regionalt helhetsperspektiv?

Därför ska jag skriva till honom och föreslå att VK gör en liten djupdykning i hur Landstingets resurser utanför sjukvården fördelats över Västerbotten innan kultur, utvecklingspengar m.m överfördes till Region Västerbotten, en organisation som nu verkar ska styras just av Landstinget och Umeå kommun! Dessutom måste det rent journalistiskt vara jätteintressant att få veta vad som menas med följande formulering av Region Västerbotten ”att i en politisk styrd organisation ta ett regionalt politiskt ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna och ha ett tydligt politiskt företrädarskap i det regionala tillväxtarbetet”. Frågan bör självklart bli – ”finns det några konkreta exempel på satsningar utanför Umeå”? De har snart haft fem år på sig att visa hur de vill ta sitt politiska ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna!!!

Återkommer i fråganJ

4 kommentarer

  1. Olle

    Visst kan du kritisera över att Umeå har 19% av makten och tycka att det är mycket. Men jämför hur många av länets invånare som bor i Umeå. Då skulle du se att Umeå är underrepresenterat.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Olle (2012-08-29 06:17)
    Hej. Precis. Och landstinget har en än större del av makten. Det innebär ju att i ”demokratisk” anda så styrs ju Region Västerbottens pengar till Umeåregionen! Min fundering är vad övriga länet får ut utav Region Västerbotten!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.