Nu är jag lite konfunderad.

Jag minns i början av mitt ”politiska” bloggande att jag, och det fanns även fler då från skolan, som offentligt frågade efter politiker, frågade efter information, frågade efter utbildning och så vidare. Det var alltså i samband med att man från politiskt håll bestämt det stora flyktingmottagandet i kommunen och lite senare att bland annat någon tjänsteman självsvådligt tagit beslut att vi skulle ta emot många fler flyktingar än vad våra politiker bestämt! Det var för cirka två år sedan. I samband med tronskiftet i kommunhuset.

Vad fick vi för svar då? Jo att vi bara skulle vara tysta och i bokstavlig mening belades vi med munkavle. Vilket ju var helidiotiskt, kränkande och inte fungerade det heller. Men inga politiker intresserade sig för skolan då eller att vi skulle få någon information eller utbildning! Ej heller blev det några konsekvenser för denne någon tjänsteman vilken verkade ha fortsatt fullt förtroende från våra politiker. Som tur är verkar ju ryssatsningen vara avblåst:) Men den hann väl kosta en del den också? Jag har skrivit det många gånger tidigare att det känns inte bra med den här familjära atmosfären vi har i kommunhuset. Man kan vara vänner ändå! Var finns den kraftfulla politiska ledningen?

NU, två år senare, kommer vårat kommunalråd till skolan och är helt plötsligt jätteintresserad av vår verksamhet. Vill bara inflika att Caisa hörde inte till dem som belade mig med munkavle. Det var andra ”höga” politiker som kallade in mig! När jag hörde att hon skulle komma till skolan trodde jag att hon var intresserad av att gå ut i verksamheten och kanske bekanta sig med vad skolan är i dag och hur fungerar integrationen. Men det ligger tydligen sist på hennes ”skollista”. Skulle inte förvåna mig om det inte blir av. Men vi får väl se:) Nä hon var ”intresserad” av hur vi som personal hade det och hur informationen ner till oss fungerar.

Vad jag reagerar över är varför detta intresse för skolan uppstår i samband med budgetarbetet och nedskärningar. Och i samma tid som SKL redovisar följande siffror för kommunsatsningar:

                        Sorsele        Likn. kommuner     Nationellt snitt

Förskoleklass    35 600            47 500                     48 400

Fritids               16 800             38 700                    34 500

Grundskola        64 000          100 300                    88 000

Gymnasieskola  34 100            66 000                     47 800

Grundsärskola  206 000          384 500                   376 600

 

 

Om man jämför hur kommunen satsat på skolan contra omsorgen så är det ordentligt åt andra hållet vad det gäller omsorgen.

 

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har jämfört äldreomsorgen i Sverige för 2011. Då låg Sorseles kostnad för en person i särskilt boende på 918 545 kronor. Detta att jämföra med Malå där motsvarande siffra var på 287 475 kronor.
Snittet ligger runt 600 000 kronor i landet. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har jämfört äldreomsorgen i Sverige för 2011. Då låg Sorseles kostnad för en person i särskilt boende på 918 545 kronor. Detta att jämföra med Malå där motsvarande siffra var på 287 475 kronor. Snittet ligger runt 600 000 kronor i landet”. VK 6 november 2012

Som det verkar så blir det nu en kraftigare nedskärning för omsorgen men man kan ju fråga sig hur det kommer sig att man inom det som tidigare hette socialförvaltningen lyckats skapa en så stor budget? Vem var socialchef innan det blev omsorg? Var inte det densamme som någon tjänsteman? Jag förstår bara inte hur man som politiker kan godkänna en budget som ligger så skyhögt över andra kommuners motsvarande budget!? Lika lite förstår jag att man som politiker lyckats pressa ner skolbudgeten till en nivå som ligger så långt under andra kommuners motsvarande budget. Och vad jag förstått så inkluderar skolbudgeten även alla våra flyktingar inom skolan där vi ligger i topp per capita nationellt sett!

Kan det vara så att man från politikerhåll nu fått krav på sig från BUN att kostnad per elev i Sorsele måste upp i paritet med övriga kommuner. Inte minst på grund av det stora antal flyktingelever vi också ska undervisa i samma klassrum som våra svenska elever?

Det är inte lätt när verkligheten kommer ifatt och tidigare familjära misstag måste repareras. Och finns det lite resurser för att göra det så blir det väldigt kärvt! Hur löser man det då? Jo ett sätt är att gå ut i verksamheten – skolan i det här fallet – och försöka få ett underlag för att ”antasta” den som ställer krav! Och då tänker jag på BUN-chefen. Vilkens totala kunskaper och kompetenser vida överstiger våra politikers. Och förmodligen även alla vi andra inom denna kommun. Honom anser jag att vi ska vara rädda om men kan tänka mig politiker som kan tycka att han är ”jobbig/farlig” i sådana här sammanhang.

Nu är detta återigen helt och hållet mina personliga funderingar och jag vill poängtera att jag kan ha jättefel. Men det skulle kunna vara ett scenario. ”Men gud förbjude” som man ibland brukar säga.

Nu förväntar jag mig reaktioner mot det jag skrivit! Jag skulle vilja veta hur andra tänker över detta plötsliga intresse för skolan som nu uppstått från kommunalrådets sida. Eller representerar hon hela familjen? Eller bara S? Eller…? 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.