God fortsättning på det nya året

Vi har ett nytt år framför oss med diverse utmaningar. En del förväntade och en del helt okända.

15 kommentarer

 1. Thomas Hartman

  Tanken med musikskola på distans är ju lysande och skulle kunna vara ett utmärkt exempel på projekt som någon eller några inlandskommuner skulle kunna driva och utveckla under kommande programperiod. Troligen är idén intressant ur ett europeiskt perspektiv då avstånden i form av restid är stora såväl i glesbygd som i stad.

  I det här perspektivet är Region Västerbottens arbete i att påverka EUs regionala stödsystem avgörande. Ett arbete som just nu aktivt pågår eftersom EUs budget fram till 2020 ännu inte är beslutad. Det har funnits tankar att halvera de regionala fonderna, men ett aktivt lobbyarbete från norra Sverige och många av Europas regioner verkar ha stärkt insikten om betydelsen av att även i fortsättningen ligga kvar på en relativt hög nivå. Troligen fastställs budgeten under våren och då vet vi mer om hur det blir för just Västerbotten under perioden fram till 2020.

  Din tanke att dela lärare på distans finns också exempelvis inom hemspråksundervisningen. På många håll i landet är det svårigheter att uppfylla lagens krav på studiehandledning och modersmålsundervisning. När det är få elever inom ett språk krävs samordning. Ådalsskolan i Kramfors har hittar sin lösning genom att driva hemspråk på distans från Uppsala. För att bland annat stödja detta har man gått över till Ipads i undervisningen. Det är intressant hur Kramfors kommun både lyckats med sin lösning och hur kommunen nu utökar verksamheten till grundskolan.

  Jag tror ditt sätt att resonera är klokt. Det finns stora möjligheter att hjälpas åt och vara delaktiga en utveckling för en levande landsbygd. Ingen annan kommer att göra det åt oss. Därför behöver vi jobba tillsammans i norra Sverige om vi vill skapa en annan framtid.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Thomas Hartman (2013-01-02 08:36)
  Hej igen Thomas. Otroligt roligt att du är så ”alert”. Och god fortsättning på dig.

  Ska vi i första hand behålla barnfamiljer i glesbygden måste vi hitta lösningar så att även barn och ungdomar kan utvecklas – även kulturellt. Än viktigare är detta för att barnfamiljer ska vilja flytta hit. Jag har tidigare nämnt detta för Lars Johansson – rektor för Umeå Musikskola. Antar att han är kvar där ännu. Hur går vi vidare?

 3. Astrid Karlsson

  Lycka till! Jag håller tummarna och hoppas på många flera distansundervisningar. Så god fortaättning.

 4. bojas

  Jag blir mest rädd när man läser dagens tidning, en stor och stark politker som hela tiden sänker inlandet, som en massa som bara lever på bidrag, och inte kan fatta egna beslut. Av dom som bor i denna politikers stad, tror jag många kommer från dessa bidragstagande snyltarekommuner.Solidaritet och jämlighet har nog försvunnit från dennes manus. Att alltid måste säga vad man utnyttjar känns konstigt, sjukvård, osv.. men vad vi bidrar med syns inte. Så tack C-A för allt arbete du gjort. Sluta inte ifrågasätta, många håller med, men få hör av sig….

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till bojas (2013-01-03 17:12)
  Hej
  och tack själv. Du hör ju till några som hör av sig emellanåt:)

  Men visst är det förbaskat tråkig inställning! Och hur påverkar detta de politiker som ser upp till honom? Peter Olofsson t.ex.?

 6. Bojas

  Kan bara säga farligt.. lite som en egen grupp.Verkar som dom är en egen lite familj.
  Försöker följa med i debatten, och tycker när nån får kritik så tar dom det på fel sätt. Slå bakut istället för att tänka efter. Allt har 2 sidor. Man känner sig som en gnällspik om man tycker nåt. Men det är ju lättare kritisera naturligtsvis, men i våran glesbygd brukar vi inte klaga i onöden.Så kanske chocken att nån hörs är svårt att tackla.Att alltid få veta att man är en kostnad för andra är irriterande, men tycker att vissa styrande tappat kontakt med verkligheten.

 7. Nya möjligheter!

  Varför kan inte även vi i inlandet använda oss av kolonisationsmetoder C-A?
  Vi gör så här:) Vi startar ett gruvbolag gemensamt alla inlandsbor genom crowdfunding t.ex.: http://fundedbyme.com/
  Sedan provborrar vi hela stadsplanelagda Umeå, finner vi brytvärda mineraliseringar t.ex Uran. (Obs! officiellt utåt bryter vi förstås t.ex. någon av Eu´s kritiska mineraler, så våra kommunalråd har möjlighet till mål i mun.) Vi flyger in vår duktiga och idoga arbetsledning från inlandet via Hemavan, Arvidsjaur och Vilhelmina t.ex. Då självklart med medhavd matsäck från t.ex. den närliggande skogen, fjället och sjöarnas läckerheter samt mjölk och smör från ett även det ett sk. crowdfunded inlandsmejeri (visst är det egentligen konstigt att mjölken skall lastbilas från inlandet till Umeå och sedan tillbakas) med råvaror från våra lokala bönder samt beläget i det centrala inlandet. Javisst! Gamla folkfavoriten Elopak mjölkförpackningen kan vi köra med!
  Hur var det nu var Norrmejerier i Umeå´s mjölk ”något” dyrare än Coops lågprismjölk transpporterad från mejeriet i Dalarna?
  Arbetarna kan vi ta från öst Europa då de är vana gruvarbetare och billiga.
  Kanske länsstyrelsens pensionsfond kan vara med på en del av kakan, om jag inte mins fel var det Scanmining/Blaiken upplägget?
  Vad kan gå fel? Kan Holmlund och co överklaga? Knappast om han nu inte vill svälta ihjäl..

 8. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Bojas (2013-01-03 19:25)
  Hej igen. Har letat ett inlägg under ”Opinion” som var så himla bra skrivet. Men hittar det baske mig inte nu:( Det var angående L.H. och hans inställning till inlandet och skatteutjämningen. Från Åsele eller Dorotea om jag minns rätt.

  Tror inte att vi ska se oss som ”gnällspikar” för att vi ifrågasätter. Jag tror det är viktigt att vi försöker vara med i de politiska svängarna. Sedan att vi engagerar oss och ställer frågor är kanske våra politiker inte riktigt vana med sedan tidigare. Om jag ser till mig själv (den störste gnällspiken här kanske:) så handlar det ju om att få lite fart i politikerna. Och inte att de hela tiden ska vara så samstämmiga. ”Familjen” du vet. Det är ju själva döden för demokratin! Jag är personligen innerligt bekymrad för innestående val. Vem bryr sig att rösta om det inte finns några alternativ?! Eller visioner hos någon av dem!

 9. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Nya möjligheter! (2013-01-03 23:45)
  Hahahahahahahahahahahahaha:)

  Men för kännedom så är det nog nickelbrytning som ligger närmast till hands. Går ju ett ”stråk” från Bursiljum över Umeå till Finland:) Jag är på:)

  Angående mjölken så är det även mycket märkligt att det kan bära sig att köpa in tunnpannkakor från Belgien och servera det i skolor och annan offentlig verksamhet. Offentliga upphandlingsprincipen? Men det kanske skulle finnas mera lönsamhet i att göra det på plats ifall att mjölken inte skulle cirkulera så mycket runt landet.

  Jag har alltid undrat över varför miljöpartiet inte tagit tag i denna fråga. Och alla andra där råvaror/produkter ska måsta fara omkring som bumeranger innan vi får bruka dem.

 10. Nya möjligheter!

  Som jag ser Miljöpartiet så är det ett renodlat stadsparti som strävar efter allas (även din och min sk.lycka skall infinna sig i stadsmiljö (gärna Umeå´s i.a.f. i första skedet, sekundärt vette gudarna, kollektivtrafik till en Stockholmsförort och sedemera kremering i biokraftvärmeverk som sista anhalt kanske?), bekräftelsen av mina tidigare starka indicier fick jag vid turerna nu kring landstinget samt akutvården.
  Vem vet kanske dessa mpare har en liknande omvärldsanalys aka. Holmlunds, dvs. ringa! Kanske t.o.m. så tror en majoritet i MP att Belgien är en storstadsnära och pitoresk ort med mycket plättlaggar, en plats beläget strax utanför förorten, även dit man skickar askan från biokraftvärmeverken nämnda ovan, då för gödning av stadsparkerna där råvarorna till plättorna växer? 😉

  Angående gruvprojektering, så sitter jag lite trångt till några veckor. Undrar om vi inte kan skjuta lite på de första spadtagen på det projektet en bit in i framtiden, är även bekymrad över fara för annan, bl.a. barnfamiljer i området, hälsorisker, förorenat grundvatten, rivningen av vattentornet samt några saker till.
  Som jag förstått, är även du en person som funderar ödmjukt och väl först, samt söker konkret fakta innan du gräver till med någon guldfärgsmålad spade, så dröjsmålet kanske är helt ok?
  Vad tror du föresten om nickelhalten i Umeå, det borde ju inte behövas mycket där till för att komma upp i samma och tydligen brytvärda halt som i Rönnbäcken i.o.m. den där betecknas som låg?

 11. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Nya möjligheter! (2013-01-04 02:21)
  Ok. Vi avvaktar:) En tanke som slog mig är att detta kanske gett ett uppslag till Landstinget. Eftersom de sysslar med såååå mycket annat så kanske de även kan ge sig in i gruvbranschen! Transport till och från dagbrottet på Mariehemsängarna känns ju rätt trygg med dem som huvudmän! Eller…? Och eftersom infrastrukturen där i princip är klar så ska det väl inte behövas så höga halter för att få lönsamhet. Och med VLL som huvudman så krävs det ju inte heller att få lönsamhet. Man söker väl bara mera statsbidrag? Och tänk vilken härlig organisation de skulle kunna bygga upp. Vi kanske kan döpa den till Botniagruvan.

 12. Bojas

  Nya möjligheter… Väntar på mer från din ”penna”. Humor,ironi och sanning i samma text. Hoppas fler än jag gillade det. tryck gilla 🙂

 13. Thomas Hartman

  För finansieringen behöver vi invänta att beslut tas om vilka pengar som kommer att finnas i nästa programperiod från 2014.

  Men inget hindrar att samla några eldsjälar och sätta igång arbetet med att prata om hur visionen skulle se ut. Jag tror säkert Erik Bergkvist eller Nina Björby skulle vara tycka det vore intressant att finnas med och vara bollplank i en sådan diskussion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.