Nu behövs vi alla:)

Ni har också säkert märkt vilka positiva saker vi fått veta om Sorsele de senaste dagarna.

På hemsidan av den tyska tidningen Der Spiegel publicerades i slutet av december en artikel om de tio bästa platserna för turister som söker äventyr och ”det annorlunda” i Sverige.

Sorsele är med på listan som ett riktigt ”fiskeparadis”. (VK 16 jan 2013)

Dagen efter (i går) fick vi veta att de som bland annat driver Sorsele River Hotel tecknat ett femårskontrakt med Mercedes. Med allt positivt som det innebär!

Gott folk det är precis sådant här vi behöver! POSITIVSM:) Det finns mycket mera av den varan också. Vision Sorsele till exempel presenterar nu Lappland Bonus Card! Vilken idé:) Och våra fantastiska företagare ställer upp. Hos dem finns det en otrolig kraft och framtidstro! Annars skulle de ju inte satsa som de gör.

Vår kommun är ju väldigt avlång – avståndet från fjällen (norska gränsen) ner till kommungränsen mot Malå och Lycksele är ju massvis med mil. Jag hoppas innerligt att Vision Sorsele lyckas med att nå ut till alla och att alla känner ”gemenskap”. Att man som företagare får känslan av det här med ”vinna – vinna”. Oavsett om man finns längst i väst eller längst i öst.

Det är otroligt lätt att bli hemmablind! Man ser inte det unika när man alltid har funnits i det. Men vi ska alla ta till oss av det som skrivits i Der Spiegel – att Sorsele är ett riktigt fiskeparadis! Jag antar att det framför allt handlar om Ammarnäs med de duktiga och driftiga entreprenörer som finns där. Vill ge en jätteeloge till de företagarna som verkligen jobbat för detta. Och där har byggts upp ett utbud med hästar och massvis med andra upplevelser. Och hotellet är i gång igen:) Det visar på värdet av att ha duktiga och driftiga entreprenörer!

Vi har dessutom haft en del större fisketävlingar längre nedströms såsom EM och VM (tror jag) i flugfiske. Det finns driftigt folk bakom sådant också. Känner inte till dem men Magnus Bidner är väl en av dem.

Själv sitter jag i den sydostligaste delen av kommunen och här nere har vi den bästa laxfiskesträckan i hela Vindelälven. Harrfisket här är också väldigt bra. Tyvärr har vi i dagsläget inga entreprenörer som driver sådana företag. Dock marknadsförs detta av vårt FVO vilka gör en ypperlig insats utifrån deras perspektiv. Däremot finns det företagare som sommartid jobbar med gäddfiske och har mellan/sydeuropéer här. Och det verkar vara välbesökt. Det säger ju lite om att man lätt blir hemmablind och att det finns andra som högt värderar det vi ratar. Vintertid finns det hundspann och sådant där företagarna också verkar ha bra beläggning. Det är jätteskoj:) Och bra!

Tänk er vilken fantastisk miljö vi befinner oss i. Vi är många som härstammar från nybyggarna som lever tillsammans med verksamma samer och deras kultur, vi har många från mellaneuropa bosatta här och till detta kommer alla nysvenskar! Alla tillsammans i vår bevisligen fantastiska natur. Till detta skall också läggas att vi har väldigt goda förutsättningar vad gäller internet. Fast där kan vi bli mycket bättre i och för sig:) Kan väl berätta att jag blivit kontaktad av kommunen angående musikskola på distans. Det var också mycket positivt. Vad det blir av det vet jag inte men vi får väl se.

Hur som helst så tror jag att väldigt många bär på idéer – stora som små. Saker som kanske skulle kunna förverkligas om någon annan fick höra dem. Vi är inte alla entreprenörer men för att ha idéer behöver man inte vara det. Det viktiga är att man förmedlar sin idé ifall att man inte själv tänker förverkliga den.

Där kommer Vision Sorsele in i bilden. Ett forum som vår fantastiske Paul Keller skapat! Varje första torsdag varje månad 18.00 träffas man på River Hotel och där kan man berätta vad man har för idéer. Ett mycket bra forum! Ska själv dit på nästa träff (tredje gången gillt) och berätta om en liten idé jag bär på som jag inte kan ro i land på egen hand. Jag behöver bland annat någon som är duktig i foto, film och digitalt skapande. Behöver inte vara samma person! Och bollplank framför allt!

Turistnäringen i Sorsele kommun omsatte föregående år nästan 72 miljoner och inbringade nästan 7 miljoner i skatteintäkter. Sysselsatte ungefär 60 helårsanställda. Dessutom är turistnäringen den näring som ökar snabbast och mest! ”I min värld” är vi bara i början. Tänk den dagen när Nalovardo kommer att exploateras ordentligt! Tänk den dagen fjällvägen mellan Tärnaby och Ammarnäs blir till! Och den dagen måste bara komma! Tänk den dagen när vi ”ser” allt vi kan marknadsföra!

Dock står vi inför ett val – eller det är väl våra politiker som gör det! Vindsnurror eller turism! Jag har svårt för att se och förstå kombinationen!

 

4 kommentarer

 1. Sven.

  Det är ju konstigt att vindkraften ska byggas ut här uppe, och sen transportera Elen till syd!
  Det är många år sedan transporten av vattenkraften förlorade lika mycket som ett kärnkraftverk kunde producera.
  Och sen verkar det vara skattebetalarna i vindkraftkommunerna som ska bekosta skrotningen när de är uttjänta?
  Är det någon som känner till hur stor överföringsförlusten är?

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Sven. (2013-01-19 01:29)
  Javisst är det konstigt att snurrorna ska placeras här uppe. Men det var ju någon från något energiföretag som sa att det var enklast att bygga här uppe för motståndet var minst!

  Vem som ska städa upp vet vi ju inte. Vi har ingen aning om vem som står som ägare för Blaiken Vind t.ex. om 20 år. Något Seychelliskt företag kanske?

  Jag kan inte siffrorna:)

 3. En annan C-A

  Sorsele ÄR fantastiskt och nu talar jag om hela kommunen!
  Tänk om våra politiker skulle ta och engagera sig så att det syns i media?!
  Jag tror säkert att Kajsa & Co. jobbar järnet med att få skutan på rätt kurs men…tala gärna om det för oss ute i förskingringen!

  Tack för din blogg C-A, den är bitvis munter och lika dyster men den är!

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till En annan C-A (2013-01-19 07:21)
  Du har så rätt:) Vi har både fjäll och skogsland i samma kommun. Både samisk och nybyggarkultur. Nu är det väl inte politikerna som ska vara de verksamma men jag tycker det borde finnas mera engagemang för sådant som händer. Man borde t.ex. någon gång närvara när Vision Sorsele har sina träffar för att få en känsla för vad som händer. De borde vara ute i sina verksamheter! Detta för att kunna ge alla verksamma så bra förutsättningar som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.