Nu är det STOPP Caisa och Kjell!!!

På måndag har vi lärare NU hotats med att att det kommer fyra nya flyktingar. En i åk 7 och tre i åk 8. Ingen av dem har fått någon som helst svenskundervisning före de ska placeras ut i klasser! Situationen har uppstått på grund av att NI inte har tillräckligt med lokaler och resurser för att fixa erat välvilliga åtagande mot Migrationsverket! NI som såg detta som en möjlighet att inbringa pengar till kommunen. Ju fler ju mera pengar! Jo det stämmer kanske de två första åren. Men sen!? Och nu är det ”sen”! Det fanns facit på detta från andra kommuner vilket ni borde ha kollat upp! Underskottet för kommunen 2012 är minst en miljon kronor inom flyktingverksamheten och det kommer att öka!

Nu står ni utan lokaler och resurser och är helt lamslagna! Ni har nu påtryckningar från Migrationsverket och gode män att de nyinkomna ska in i skolan och börja lära sig språket och integreras. Nu fixar ni inte det som det ska göras – först svenskundervisning så att de i alla fall förstår några svenska ord innan integreringen kan börja. Nu ska vi i skolan lösa erat problem. Men vi säger NEJ! Vi har mer än fullt upp som det redan är på grund av er flyktingpolitik!

Vi har ett första uppdrag från Skolverket! Vi ska undervisa elever så att de minst är godkända. Och målet är väl att många ska nå längre än så!? Det är vi utbildade för! Ingen av oss som nu berörs har någon som helst utbildning i hur man lär ut svenska till sådana som inte kan någon svenska alls. Och absolut inte hur man gör det samtidigt som man ger fullvärdig undervisning till någorlunda svensktalande elever. Och glöm det här med ”språkbad” när man står på noll vad språket anbelangar!

INNAN dessa barn/ungdomar nu ska placeras ut KRÄVER vi lärare utbildning i hur man hanterar situationen att både ge de svensktalande den undervisning som de är berättigade till SAMTIDIGT som vi ska integrera och undervisa icke svensktalande. Ni båda, Caisa och Kjell är välkomna att komma och berätta både för vår ledning och för oss lärare hur detta ska utföras. Ni kan även innan ni kommer fundera ut hur det ska fungera för dessa icke svensktalande elever på högstadiet på rasterna! OBSERVERA att detta ska ske INNAN de placeras i skolan! Så glöm att de ska finnas på skolan på måndag! Det finns ingen som kommer att kunna ta hand om dem och visa dem runt och förklara schemat. Nämen så dumt av mig. Det är ju ändå helt bortkastat för de förstår ju ändå inte!!!

Mitt förslag är att NI kommer och tar hand om dem och förklarar för dem hur skolan fungerar, hur de hittar här, i vilken klass de ska vara och hur deras schema ser ut! Alternativt att ni skaffar fram lokaler och resurser så att de får möjlighet att lära sig lite svenska innan de ska börja integreras. Detta SKA ske innan de placeras ut i klasser. Så återigen glöm att de ska vara här på måndag!

Skolan i Sorsele har en längre tid haft betydligt mindre resurser än genomsnittet i Sverige och även ni två, Caisa och Kjell, måste med lite sunt förnuft fatta att detta blir en helt orimlig situation för BUN! Finns ju inga resurser inom den organisationen att sätta in extra personal som hjälper dessa utsatta, vilket de kommer att bli.

OM dessa fyra på måndag finns på skolan så kommer jag personligen att ta kontakt med Skolverket för att få klarhet i mitt uppdrag som ämneslärare!

Detta är av naturliga skäl skrivet i jagform men när ni ändå är här och ska försöka introducera de fyra de nu handlar om så kan vi väl alla träffas – ni två, personal och skolledning så tror jag att ni skulle förstå att alla ser orimligheten ni ställt oss inför!

Vi accepterar i alla fall inte denna form av att lösa ERA ”problem”! Fortsätt inte att blunda för att det är NI som har det yttersta ansvaret för ER kommunala verksamhet!

 

 

13 kommentarer

 1. Elisabeth

  Bra att du sätter ner foten! Hoppas nu att ni inom skolan är helt eniga så att våra beslutsfattare fattar att ni menar allvar.

 2. "har gett upp nu"

  Jättebra skrivet!! Håller med dig till fullo!! Tänk när ”bomben faller,” när vi ser konsekvenserna i vår lilla kommun av det som vi ännu inte pratat om men som finns att härleda till ett alltför stort och ogenomtänkt flyktingmottagande! Vi har tex för små lägenheter att erbjuda de som flyttar in.Ska de inflyttade inte få bo som vi andra svenskar? Vem ansvarar för att sanera och reparera så småningom där det nu visat sig bli fukt och mögel
  i lägenheter där alltför många bor tillsammans och att man därför som en första åtgärd behövt sätta in fläktar/ventilation.
  Näää, jag har då gett upp nu…!

 3. Sorselebon igen

  HEJA!! Äntligen säger någon som det alla tänker, och HUR kan politikerna som faktiskt tagit dessa beslut bara FÅ tiga??? Att sitta på sina arslen och inte ha en aning om vilka konsekvenser DERAS handlingar fått i verkligheten. Jag har ingen lust att ha mina barn i skolan längre, för hur f-n ska de hinna se deras behov när det fylls på med elever som inte kan språket och därför av förklarliga skäl kräver mycket. OM de visste hur less vi är.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Elisabeth (2013-01-31 09:11)
  Hej Elisabeth. Jo vi är eniga inom personalen. Det tror jag inte har någon betydelse mot politikerna för de fattar ändå inte. INGEN av dem har varit ute i skolverksamheten sedan vi började kalla på dem för ca två och ett halvt år sedan. INGEN av dem har försökt att förstå! Det gör de inte om de bara sitter i kommunhuset. Det är så bedrövligt och nonchalant så det borde kunna rubriceras som tjänstefel!

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till ”har gett upp nu” (2013-01-31 09:57)
  Hej. Du tar upp en viktig sak – boendet! Om det är som du beskriver det så är det ju fasansfullt. Jag tror att det är dags att börja intressera media för hur flyktingpolitiken sköts i denna kommun. ”På golvet” görs nog allt som bara går och lite till för att de ska ha det så bra som möjligt. Det är på den politiska nivån allt fallerar. Jag börjar mer och mer tro att det det är en fruktansvärd nonchalans och en total inkompetens på den nivån!

  Skulle media kopplas in på detta så är det ju våra politiker som kommer att få stå till svars. Det är de som har ställt till det och det är de som har det yttersta ansvaret. Kommande måndag kommer att bli avgörande för hur man ska gå vidare.

 6. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Sorselebon igen (2013-01-31 12:39)
  Hej Sorselebon. Jag tror att många har funderingar och är bekymrade. Precis som du skriver. Men agerar man? Kanske att några föräldrar skulle ta kontakt med vårt politiska styre och be dem förklara hur de tänker så att ni som föräldrar som förväntar er att era barn ska få fullvärdig undervisning kan känna er trygga i det.

  Kommunen har tur som har en sådan otroligt kompetent personal inom skolan men någonstans finns det gränser för hur man kan jobba på ett för alla tillfredsställande sätt.

 7. Maria

  Mycket bra du fortsätter att skriva om flykting situationen. Ett tips till alla som läser din blogg, och övriga ortsbor. Gå in på uppdrag gransknings sida på internet, skicka ett mail till kommungranskarna om vad ni tycker är fel och har synpunkter på. Blir vi tillräckligt många som mailar så kanske de kommer hit och granskar. Kan tilläggas att de ev. ska till Vilhelmina där de fått in 7 st tips.
  http://www.svt.se/kommungranskarna/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.