Fyra funderationer

1.

Jag är novis inom sjukvårdsområdet och vill bara få något förtydligande från någon insatt helst utanför ledningsgruppen.

Kommunen och Landstinget har ju kommit överens om ett samarbete som enligt omsorgschefen skall vara ett ”vinna-vinna” koncept. Och det skall enligt honom absolut inte bli en fördyring för kommunen.

Jag tycker att det där låter lite suspekt. Varför skulle VLL söka ett samarbete med kommunen om det inte skulle innebära att kommunen får bära delar av Landstingets kostnader. Samordning är aldrig fel men det känns som att VLL vill ha mera av kommunen!

Vi vet i dag att på de två vårdplatserna som blev kvar av sex stycken vilka Landstinget ansvarar för, så är det en beläggning på 150%. Hur löser man det?

Sedan grubblar jag på det här med leasingen av sjuksköterskor. Vem står för den kostnaden? Jag har för mig att om det handlar om läkare och sjuksköterskor så är det Landstingets ansvar. Undersköterskor till kommunens vård och omsorg är kommunens ansvar. Någon som kan det där?

Nedan utdrag från Omsorgsnämnden 2013.03.13

§ 41 LäkarLeasing Sverige AB – avtal bemanning av legitimerad sjuksköterska vid avrop under veckorna 1/2013 – 52/2013.

 

§ 46 Ärendebeskrivning

Sjuksköterskeorganisationen inom Sorsele kommuns särskilda boenden behöver förstärkas. För att klara uppdrag som finns enligt lagar och förordningar samt att även arbetstidslag och arbetsmiljölag ska kunna hållas krävs en förändring.

För att klara den akuta situationen just nu har ytterligare en sjuksköterska kontrakterats från ett bemanningsföretag under perioden v. 4 – 9. Men det är en ohållbar situation och åtgärder behöver göras för att säkerställa framtida verksamhet.

Inte annat än vad jag förstår så är detta kostnader kommunen tar. Var det så tidigare också? Före samarbetet med VLL alltså.

Tacksam om någon insatt hjälper mig att förstå detta.

2.

Nu jobbas det febrilt med samverkan och samordning kommuner emellan för att hålla nere kostnader. Bra! Men hur fungerar samordning av inköp inom kommunen? Hörde exempel i dag som menade att man i de olika verksamheterna kunde köpa in samma saker men från olika håll. Vissa betalar lite medan andra betalar betydligt mera för samma vara! Är det så?

3.

Fick höra att man nu från alliansens håll vill upprätta någon form av vindkraftspolicy i kommunen. Är det sant att det inte funnits någon sådan? Vad har man då utgått ifrån, förutom Vindkraftsutredningen vilken jag ställer mig tvivlande till att den är objektiv, när man deklarerat till vindkraftsbolagen att man är positiv till uppförande av vindsnurror inom vår kommun?

4.

Mycket bedrövad blir man när man går in på kommunens hemsida och vill läsa några rader om Karin Israelssons bortgång!!! Vår ”största” och mest rikskända politiker får inte en rad på kommunens hemsida!? Och nu har det gått en vecka!!! Hade hon fel politisk bokstav Caisa? Mycket beklämmande!!! Eller finns det ingen policy där heller?

6 kommentarer

 1. Susann Westerberg

  Hej!
  Kommunen har ansvar att ha egna sköterskor i sin organisation. Alltså sjuksköterskor som är kommunalt anställda och avlönas av kommunen. Detta trädde i kraft genom ÄDEL reformen. (Kommunen tog över vård för äldre).
  Läkare, är fortsatt landstingets ansvar, samt sjuksköterskor i landstingets regi. (Landstingsanställda sjuksköterskor som i Sorsele, sköter sjukvård i hemmet, ute på samhället samt den akuta sjukvården och inne på avdelningen (2platser) och mottagningsverksamhet).

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Susann Westerberg (2013-05-03 18:54)
  Hej Susanne och jättetack för den informationen. Då förstår jag. Den här reformen ÄDEL är det den som trädde i kraft nyligen? Alltså att kommunerna helt och hållet skall ta över ansvaret för ”vård och omsorg”?

  Men hur funkar det nu på de två platser som Landstinget ansvarar för? Är det fortfarande 150% beläggning eller har de åtgärdat något?

  Jättetacksam för information om du vill delge dig av den:)

 3. Susann

  Hej igen.

  Nej!
  ÄDEL reformen trädde i kraft under 90-talet. Det har ingenting att göra med det sk. samarbetet mellan kommun och landsting som sker i Sorsele.
  Hur landstinget gör med 150% överbeläggning, får någon annan svara på. Det har jag ingenting med att göra, eftersom jag är kommunanställd ssk.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Susann (2013-05-03 20:02)
  Hej igen på dig själv. Och tack för din info. Nu förstår jag mera. Och hoppas att ni på kommunsidan upplever samarbetet mellan kommunen och VLL lika positivt som omsorgschefen verkar göra.
  Hoppas innerligt att någon från landstingssidan informerar om hur det i dag är med överbeläggningen hos dem.

 5. Miriam

  Hej Carl-Axel!

  Angående samarbetet VLL-Kommunen så besannas dina farhågor enligt mig. Samarbetet innefattar endast att kommunen stärker upp Vll:s organisation. Det nya samarbetet, det som inte fanns innan VLL drog ner sina platser på vårdavdelningen i Sorsele, är som lyder. Kommunen bemannar upp vårdavdelningen med undersköterskor fr o m 16.00-21.00 på vardagskvällar. På helger, åtminstone merparten av helgerna och mellan 07.00-21.00 så stärker även där kommunen upp bemanningen med undersköterskor på vårdavdelningen i Sorsele. Vad kommunen skulle vinna på det ekonomiskt är för mig en gåta. Här ”ger” kommunen arbetskraft till Vll helt utan ekonomisk kompensation.

  Vad gäller köp av tjänst från bemanningsföretag så belastas kommunens budget fullt ut, dvs kommunen får ingen som helst kompensation för det av Vll. Att kommunen behöver köpa tjänst beror på att lokala tjänstemän inom kommunen beslutat att ändra schemat innan nyrekryteringen av ev sjuksköterskor ens startat. Man har slagit sönder ett tidigare fungerande schema och ökat kommunens kostnader genom att köpa in bemanningstjänster för att få det nya schemat att fungera.

  Vad gäller Vll:s 150% beläggning ska man ta i beaktande att det innebär att man har en (1) patient extra. Två(2) patienter innebär full beläggning. Tre (3) patienter låter betydligt mindre dramatiskt än 150% beläggning.

 6. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Miriam (2013-05-04 19:03)
  Hej Miriam och tack för din info. Så du tror också att samarbetet mellan kommunen och VLL innebär att det nu används kommunala skattepengar för att ”stärka” upp Landstinget? Jag är iaf misstänkt på det!

  Även bra info om överbeläggningen på Landstingets sida. Men jag undrar över hur det funkar när det är över 100% överbeläggning. Till exempel en person för mycket vilket då blir 150% beläggning. Är det ofta så? Och hur hanteras det? Sätts det in extra personal från kommunens sida eller blir det bara mindre tid till patienterna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.