Cook and chill

 

 

Jag vet inte om det är cook and chill varianten man inom Sorsele kommun nu tänkt införa i samband med den omstrukturering man tänker göra. Men mycket pekar väl mot det.  

Jag har bloggat lite hur det är inom andra kommuner och Landsting och många har återgått till matlagning på plats. Hoppas att man i kommunens utredning varit i kontakt med andra kommuner för att skaffa sig ett så bra underlag som möjligt i denna känsliga fråga.

Visst har jag hittat exempel där man menar att det blivit en besparing men det ska också ställas mot andra kriterier som hur aptitlig är fraktad uppvärmd mat contra mat som är tillagad på plats.

 

Kommuninvånare protesterar mot cook and chill

 

 

TINGSRYD 2009-11-11 |Uppdaterad 2010-03-11

Nu protesterar kommuninvånare och omsorgsanställda mot beslutet att införa så kallad cook and chill inom Tingsryds kommun.
– Det är en rättighet att få bra mat, säger Yvonne Dalin- Volsing som via Facebook har samlat 151 personer som är emot införandet av metoden.

Cook and chill är en omstridd metod, men trots den kritik som finns mot systemet har Tingsryds kommunfullmäktige beslutat att metoden ska införas i kommunen år 2013. Då ska nämligen det planerade åldringscentret Örnen stå klart, och från dess stora centralkök ska nedkyld mat transporteras ut till förskolor, skolor, servicehus och hemmaboende pensionärer. Nu jäser det dock bland såväl boende som anställda i kommunen. En av dem som har reagerat är Yvonne Dalin-Volsing som startat en Facebook-grupp på internet för att arbeta mot planerna på att införa cook and chill i Tingsryd. 
– Första dygnet fick vi 35 medlemmar, och nu är vi uppe i över 150! Dessutom har 20 av medlemmarna valt att skicka mejl till Tingsryds kommun för att protestera mot planerna. Det är tydligt att detta är något som engagerar folk, säger hon.

 

Anledningen till att politikerna beslutat att införa kylmatssystemet cook and chill är ekonomisk. Tingsryds kommun räknar alltså med en besparing, men flera kommuner som infört metoden har tvärtom fått se en fördyring. Som ett exempel kan nämnas Tibro kommun som har haft cook and chill sedan 1994, men nu väljer att skrota systemet eftersom det blir billigare med tillagningskök ute på de olika enheterna. Även Gällivare kommun räknade med att spara pengar genom att införa metoden, men fick istället se en fördyring.

– Det finns också kommuner som haft planer på att införa cook and chill men som ändrat sig efter kritik, säger Yvonne Dalin-Volsing.
Bland de kommuner som har skrotat planerna på kyld mat finns Gotland och Östersund.
– Nu hoppas vi givetvis att samma sak ska hända i Tingsryd. Att våra politiker ska visa att de inte är sämre än att de kan ändra sig, säger Mona Almqvist.
Men även om det verkligen skulle bli en besparing att införa cook and chill, finns det andra nackdelar med metoden, menar de som nu jobbar emot införandet.
– Många äldre har problem med matlusten, men när man får vanligt tillagad mat istället för nedkyld känner man ju doften, och det stimulerar aptiten, förklarar Ingela Grönevik. 

Inför man cook and chill faller också ett större ansvar på såväl hemtjänst som den enskilde när det gäller sådant som förvaring och upphettning. 
– Hur många har max tre grader hemma i sitt kylskåp? Nu blir det hemtjänsten som får kontrollera att temperaturen inte blir för hög i kylen, förklarar Yvonne Magnusson.
Lika viktigt är det sedan att maten värms upp till en tillräckligt hög temperatur, och att eventuella rester inte värms upp ytterligare en gång. 
– Man lägger ett väldigt stort ansvar på den enskilda pensionären, säger Anna-Karin Engrup och får medhåll av Ingela Grönevik:
– Även om man bara har matdistribution och för övrigt klarar sig själv, är ofta den dagliga kontakten med hemtjänsten en trygghet både för pensionären och för de anhöriga. Ska man nu bara få matleverans var femte dag så försvinner den tryggheten.
Att det skulle vara problem med varmhållningen av maten i dagens system stämmer inte heller, menar Yvonne Magnusson.
– Vi i hemtjänsten kontrollerar temperaturen en gång i veckan och maten håller alltid 62-63 grader.
Vad det gäller näringsvärdet i cook and chill-mat finns det heller inga större studier gjorda, hävdar Yvonne Dalin-Volsing.
– Och vi tycker det är en rättighet för alla, såväl barn som pensionärer, att få bra mat som är tillagad samma dag som den serveras. I tv-programmet Matakuten har de också visat att de ungdomar som får bra och vällagad mat tar till sig kunskap mycket bättre. 

Vi har ju jätteduktiga entreprenörer inom mat i vår kommun. Har de några idéer? Det finns ju redan ett kök. Vet dock inte renoveringsbehov. En för mig intressant tanke vore om man kunde lägga ut matlagningen i Solhem till någon privat aktör. Det skulle väl innebära att man även kommer förbi kommunens upphandlingar och att man kan nyttja lokalproducerat på ett helt annat sätt? Om man tittar över en sådan helhetslösning kanske det totalt sett skulle vara ekonomiskt positivt för kommunen och även positivt för de som skall äta maten. Men jag antar att man redan har kollat upp en sådan lösning.

Finns det andra idéer så tror jag det är viktigt att framföra dem nu.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.