Oj vad jag tycks ha försökt…

…att få igång någon form av debatt, dialog eller vad man ska kalla det i detta media. Men det går bara inte! Jag förstår inte varför inte intresset är större för att ge uttryck för vad man personligen tycker och tänker. Finns inga tankar och idéer bland Sorseleborna eller orkar man inte engagera sig? Ett litet fåtal kommer emellanåt med kommentarer eller information och sådant är väldigt uppskattat. Men de är så få!

Det är två saker som bekymrar mig storligen i vår kommun:

 1. INGEN politiker ger sig till känna offentligt. Skulle vara intressant att veta hur många kommuner i Sverige som inte har en endaste politiker med egen blogg. Personligen känner jag bara till en kommun!

   

 2. Det finns för närvarande endast fyra (4) personer i kommunen som använder VK-bloggen för att kommunicera utåt. Jag vet att andra bloggar men varför inte lägga ut sina bloggar på vk.se också? Där finns många läsare!

Om drygt ett år ska vi gå till val! Är vi verkligen nöjda med den kommunalpolitik som förs i det tysta i dagens kommunikationssamhälle? Vilka signaler ger DU till våra politiker?

Nu är jag less och har för ambition att lägga ner mitt offentliga ”engagemang” i vår lokala politik! Hoppas att många andra tar vid på något sätt. Annars får vi nog vackert stå där under älgjaktsveckan och ta emot samma valfloskler som vid förra valet!

Så min förmodligen sista offentliga fundering angående politiken är om man nu snabbt jobbar för att anta en genomtänkt vindkraftspolicy för kommunen vilken tidigare inte verkar ha funnits och om man från de olika partierna har några visioner framåt för kommunen förutom de krav som kommer från SKL?

Avslutningsvis vill jag gratulera till Sorseles nya privata förskola:) Gör ett bra jobb och ni kommer att vara en bidragande orsak till att man som barnfamilj väljer att stanna i Sorsele! Jag anar dock att ni från kommunhuset kommer att ha en massa ögon på er. På ett helt annat sätt än den koll man har på sin egen verksamhet! Jag kan till och med tänka mig att endast ni kommer att få besök av både politiker och tjänstemän! Men grattis Linda och Carola. Och lycka till:) 

 

8 kommentarer

 1. Lena

  Jag tror att vi inte orkar. Det verkar lönlöst för här körs vi över så det bara brakar om det! 2 politiker har klivit av och jag kan tänka mig att det blir fler som inte ställer upp på denna uppifrån-styrning.
  Små kommuner skulle inte få drivas av politiska partier utan det skulle vara ett ”för-hela Sorsele-kommuns-bästa” där alla kunde samsas.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Lena (2013-05-22 12:11)
  Hej Lena. Ja du kanske har rätt. Tyvärr. Bort med partipolitiken i dessa småkommuner anser även jag.

  Men om vi nu inte orkar engagera oss så står vi där om drygt ett år på precis samma fläck som vid förra valet! Alla partier lovar att satsa på vård, omsorg och skola! I dagens tidning läser vi om att kommunen har eventuellt ett vite att vänta om man inte åtgärdar situationen inom äldreboendet! Och ”botten” är inte nådd ännu!

 3. Lena

  Precis som jag så förstår säkert alla att vi måste göra något, men jag känner närapå skräck att hamna i den politikerförsamling som vi har här!
  Jag ska helhjärtat stötta den som orkar (och törs) dra igång ett ärligt menat alternativ.

 4. Lilian Holloway

  Skämmes kan jag och skämmes gör jag. Det pågår så mycket nu som kräver kommunikation med våra folkvalda. Att jag inte har en egen blogg kan jag bara backa bandet till Bo Brydstens försök förra valperioden när alliansen var i majoritet. Han fick ta emot en hel del, som jag hoppas har lämnat dagens verklighet. Jag har för mig att det kallas feghet i folkmun, MEN så feg tror jag inte att jag är.

  Det du säger om vår nya barnomsorg är så sant, så sant.
  Lena hade en intressant kommentar. Det här med att låta partipolitik stå tillbaka för en samordnande politik där kommunens väl och ve går före partierna.

  Rent praktiskt är det en krånglig väg – vi i alliansen har tittat på detta. Det som är mycket enklare och mer sant mot väljarna kan vara att man mellan partierna börjar se över sina partners åsikter och värderingar, och vad man i en bredare majoritet kan åstadkomma till gagn för befolkningen. Det vi har idag är en form av ”envälde” där litet utrymme ges för breda lösningar. Vi från borgerligheten har i verkligheten inget att komma med, utan förslag som kommer är redan ok från majoritetens sida. Lyckas vi någon gång med ett genomslag, så är frågan totalt oviktig, dvs spelar ingen roll. Då får vi ”glänsa”. Vi kan gärna fortsätta diskussionen i din blogg, det känns som rätt forum just nu.

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Lena (2013-05-22 13:33)
  Ja tyvärr är vi ju i den sitsen att de politiker vi i dag har visar varken intresse av eller respekt för sina väljare. Eller den verksamhet man har huvudansvar för.

  Jag har full förståelse att det är en belastning vad tid anbelangar för våra fritidspolitiker. Men visst betalar kommunen ut förlorad arbetsinkomst ifall man vill avsätta någon timme då och då ute i ”sin” verksamhet?

 6. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Lilian Holloway (2013-05-22 17:06)
  Hej Lilian. Din beskrivning hur det fungerar inom politiken i dag tror jag är ganska träffsäker. Ser det inte likadant ut i Åsele, Dorotea och Vilhelmina? Och förmodligen på fler ställen.

  Vi har inte råd med den typen av politik!!! Jag bävar för den dagen man i något protokoll får läsa att beslut är taget att skolorna i Ammarnäs och Blattnicksele ska läggas ner.

  Man behöver inte vara högt studerad för att inse att det är lätt att bli ”insnöad”. Har man inte kompetens så försöker man väl skaffa den. Och den skaffar man sig inte genom att isolera sig i kommunhuset eller resa runt bland likasinnade. Kompetens kan man skaffa sig genom att gå ut i verkligheten, bland annat till sina egna verksamheter.

  Som jag förstått det så brister det väldigt mycket om insikt hos de beslutande i olika frågor och dessutom har jag en känsla av att underlag i form av bra konsekvensanalyser ofta saknas. Dessutom är jag inte säker på att alla fakta ”ligger på bordet” innan beslut ska tas.

  Sitter man då som politiker i KF t.ex. och ett tungt beslut ska tas hur röstar man utifrån att man själv inte vet tillräckligt mycket. Blir det inte så att man tittar sig omkring och röstar som sina partivänner(ledning)?

 7. Nicke

  Risken är väl att både ett o annat ännu sämre beslut slinker igenom nu när varken Rune, Kjell eller Karin är med längre!
  De är/var tänkande politiker.

 8. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Nicke (2013-05-23 06:42)
  Hej Nicke. Känner precis som du. Och där fanns så mycket kunskap också. Men att Kjell inte längre är med är helt nytt för mig. Någon som vet anledning till det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.