”Går som tåget”…

… har ju tidigare varit något positivt. Norrtåg har nu skapat något mycket negativt med det ordspråket!!!

Nu vill Landstinget (S+Mp) höja landstingsskatten. Ja även halva alliansen vill det. Fast inte lika mycket som jag förstod det. Undrar om det är för att någorlunda upprätthålla sjukvården i länet eller om det är för att finansiera fiaskot med Norrtåg? Eller behövs det mera pengar till Kulturväven eller Umeås nya badhus? Eller har det med Kulturhuvudstadsåret 2014 att göra? Eller behövs det mera personal i Region Västerbotten? Sådant kommer aldrig fram för Landstingets fingrar finns i så många ”syltburkar”. Vart går alla skattepengar som Landstinget får in? De har väl möjlighet att dribbla med sin redovisning hur mycket som helst eftersom de är så totalitära i länet/länen.

Tänk vilka fantastiska uppslag VK fått för att göra journalistiska djupdykningar i Landstingets verksamhet. Men oftast står det bara ett konstaterande i tidningen! VK har inte förmått att ta fram reella siffror vad Norrtågsfiaskot kostat oss skattebetalare hitintills! Ej heller har man redovisat Landstingets ekonomiska vinster med de kommunala ”samarbeten” man initierat. Det måste väl finnas siffror på vad man sparat på ”samarbetena” i t.ex. Malå, Sorsele, Åsele och Dorotea! Likaväl måste det finnas siffror på hur mycket respektive kommun sparat på det påtvingade samarbetet! Skulle vara mycket intressant att veta hur stora dessa besparingar är hos respektive! KAN VK REDOVISA DET FÖR OSS VÄLJARE OCH SKATTEBETALARE! DET ÄR JÄTTEVIKTIGT!!!

En annan sak som vore väldigt intressant att veta är hur stor del av vår landstingsskatt som går till sjukvård respektive kultur, infrastruktur, regional utveckling och annat som ligger på Landstingets ”bord”! Också JÄTTEVIKTIGT VK!

6 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Nu är du insinuant. ”Dribbla”. Trist språkbruk som mest faller tillbaks på dig själv. Varför skulle landstinget gå in med pengar i väven? Ett projekt som balticgruppen gör tillsammans med umeå kommun? Eller ett badhus för den delen. Det måste ju finnas någon hejd på konspirationsteorierna.

    Varför menar du att det är relevant att skriva ”behövs det mer personal i Region Västerbotten”. Vaddå behövs det? Jag får intrycket att du menar att organisationen bara anställer folk. Det är inte ett dugg sant. De som jobbar i RV gör det för att utveckla länet och göra det i konkreta insatser som uppdragsgivarna efterfrågar exempelvis för att bygga vidare på AC net, utveckla länsbiblioteket, lättläst för de som behöver det genom infomix, jobba med länets arbete för framtida satsningar på transporter, eller på annat sätt göra Västerbotten till en bättre och mer attraktiv plats att leva på.

    Vad är det som säger att Norrtåg blir ett fiasko i slutänden? Vi har sett liknande problem på flera håll i landet under åren. Det har inget med Norrtåg att göra. När nya tåg tas in tycks det tätt ofta bli inkörningsproblem oavsett märke. De är datorer nu för tiden med elektronik. Vi har avreglerat järnvägen och har inte samma struktur med folk runt om i järnvägsbyggnaderna som kan gå ut och sopa snö utan idag är stationsbyggnaderna uthyrda till frasses.

    Allt det där kan du ju lasta landstinget för men jag tror nog att du är både hederligare och klokare än så.

    Uppdelningen du gör mellan sjukvård respektive kultur är ju rätt intressant. Du tillfrisknar bättre och snabbare om kulturen är med än utan. Tvärtom är det så att kulturutbud är en viktig faktor för att människor ska flytta till respektive bo kvar på en ort. Vi måste nog hitta ett sätt att både ha trygg sjukvård och kultur i norra Sverige. Annars kan vi rusta ner vår del av landet.

    Sammantaget tycker jag du har en lite märklig ton i ditt blogginlägg som jag faktiskt blir förvånad över. När vi pratade sist kändes du inte så här landstingsfientlig.

    Ha det gott

    Thomas

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej Thomas. Skoj att du engagerar dig i mina funderingar:)

      Det stora och icke överskådliga kan te sig både skrämmande och främmande. Landstinget är en sådan koloss. Mycket av Landstingets åtagande ligger väl i dag under Region Västerbotten? Jag har tidigare skrivit att RV i sig är jag positiv till. Problemet jag har är att Landstinget och dess politiker styr över så mycket. Finns kompetens bland dem att ta beslut i så många riktningar som det handlar om?

      Information är A och O! Det är väl det jag efterfrågar? Ja min ton kanske upplevs lite si och så men det bottnar väl i okunskap = brist på information/insikt! Jag är helt övertygad om att vi är rätt många i den situationen. Om ett knappt år går vi till Landstingsval. Vilka skall man rösta på? De politiker man tror på vad gäller sjukvård, de politiker man tror kan det här med tåg, de politiker som värnar en bred kultur, de politiker som ser möjligheter med en regional utveckling och så vidare.

      Kulturväven räknas till kultur? Kan tänka mig att badhuset också kan räknas dit med lite god vilja:) Så det är i min värld inga konstiga funderingar.

      Lite fundersam blir jag dock över din positiva syn på Norrtågs verksamhet. Men det är klart att det hör ju till ditt jobb. Vi andra ser oerhörda kostnader med Norrtågs ”försöksverksamhet” (ursäkta uttrycket:) Du kanske kan svara på hur det finansieras! Vart kommer pengarna ifrån? Vad går staten in med contra vad går landstingen in med? Kan tänka mig att biljettintäkterna inte blivit vad man budgeterat med.

      Det finns många frågor och funderingar runt landstingets verksamheter ute bland oss gräsrötter/väljare. Det behövs INFORMATION!!! Och inte hänvisning till de olika hemsidorna utan en betydlig djupare redogörelse. Kanske något för dig att ta tag i:)

      • Thomas Hartman

        Att Norrtåg har problem har många orsaker och är inte unikt för Norrtåg.

        Alla tåg idag är datorer med elektronik. Inga tåg görs i särskilda vintermodeller för arktiskt bruk utan anpassningar görs alltid beroende på var tågen ska gå.

        Är det exempelvis så att tågen rör sig många mil mellan pudersnö och iskyla så får det sin påfrestning på komponenterna. Detta ställer speciella krav.

        Ett annat problem gäller service och underhåll av snö i koppel, växlar och spår där vi tidigare hade ett bolag som befolkade stationshusen runt om i landet. Idag är dessa hus ofta uthyrda till andra hyresgäster och SJs personal finns inte längre kvar och kan rycka ut.

        Ett bekymmer kan också självfallet vara att det idag finns så många huvudmän som inte samordnar sig utan samsas om trafiken på banan.

        Ytterligare ett problem som jag tror många retar sig på är bristande information om avgångar och inställd trafik som kommer alldeles för sent och vissa gånger inte alls.

        Här behövs säkerligen skärpning.

        Min slutsats är att det rätt ofta är denna typ av inlärningsproblem oavsett val av leverantör. Detta är väldigt synd eftersom det underminerar tilltron hos alla dom likt jag själv som i grunden gillar att åka tåg och normalt gärna gör det.

        Vänligen

        Thomas

  2. Vinternära

    Roligt att Ltu är på gång och satsar ordentligt i Sorsele, konstigt och synd att ett sådant framsynt projekt ges sådant smått utrymme i b.la. VKmedia?
    Även Umeåborna borde få ta del av övriga länets positiva vibbar. Ty knark, mord, Holmlund, nedläggningar, bolånebubblor, neddragningar, etc, kan trots allt ta knäcken på de flesta.
    Här vet vi konkret: Duger man till, så finns här jobb, enkelt och bekymmersfritt.
    Bostäder, ibland med enorma tomter, på ”Vild river” strander & oträngselaktiga från ca300-400k i dagsläget!
    Helt enkelt fantastiskt om man bara tar till en enkel och förståndig jämförelse.
    Har sett att det nu byggs och satsas inför framtiden i alla kommunens hörn samtidigt som det sker en nu konstant krympning i befintliga lämpliga bostadstillgångar, är ändock ännu till ett fynd av en ynnest av o-uppblåsta priser.
    Vad vi egentligen har det trevligt här i framtidslanden, mainstream media till trots!
    Här är länken till det trevliga Norrbottniska initiativet: http://www.ltu.se/edu/program/TCIEA/Nyheter-och-aktuellt/Trippel-win-for-studentprojekt-1.110830

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.