PISA-utredningen

Så visar det sig att Sverige tappar ordentligt med mark gentemot övriga nationer vad gäller elevers lärande och resultat i skolan. Självklart blir det så i en internationell jämförelse!

PISA-rapporten tar, som jag förstått det, inte hänsyn till om eleverna överhuvudtaget behärskar det språk de blir undervisade i. Inte heller om de är analfabeter när de ”slängs” in i skolan och skall betygssättas. Sedan har vi de svensktalande eleverna som under lektionstid hellre vill vara sociala och umgås med kompisar via sociala media.

Våra politiker – både på nationell och lokal nivå – har skapat ett jätteproblem för lärandet i skolan!!!

Inget annat land i denna PISA-jämförelse tar emot så många flyktingar som Sverige gör. Som inte kan vårt språk. Och när de placeras ut i kommunerna ska de fortast möjligt in i skolan och självklart påverkar detta helhetsresultatet.

Observera att jag är väldigt ödmjuk inför Sveriges öppenhet för flyktingar. Fler EU-länder borde vara det! Men själva hanteringen sedan man tagit emot dem har jag åsikter om! Jag kommer absolut inte att rösta på SD om nu någon skulle tro det:)

Tillbaka till PISA-utredningen. Vår skolminister Jan Björklund (Fp) har ju försökt sätta in åtgärder för att ”förbättra” skolan. Till och med ny skollag och läroplan. Men vad förändrar det? Fler och fler av våra svenska elever sitter med sina kommunikationsverktyg och är sociala med kompisar och andra under lektionstid. Och våra ”nysvenskar” förstår trots lagändringen inte vad läraren/pedagogen säger!

En naturlig reaktion hos den oinvigde är väl att som lärare är det väl bara att ta av eleven mobilen så är problemet löst. Jo det verkar realistiskt. Men verkligheten är annorlunda! Som lärare ”kränker” man elever om man gör något som eleven själv inte går med på. För att behålla jobbet så utsätter man sig ju inte för sådant!

Jo det finns stora problem i den nuvarande svenska skolan vilket Göran Persson (S) lade grunden till 1991. Han införde kommunaliseringen, privatiseringen samt att elever har bara rättigheter och lärare bara skyldigheter!

Utifrån ovanstående personliga resonemang drar jag inte allt för negativa växlar på denna PISA-utredning. Vi har många väldigt duktiga barn och ungdomar i skolan! Men ännu fler skulle kunna vara där om bara våra politiker gav oss ”verktygen”. Och nu syftar jag inte bara på mera i lön. Det förändrar inte klassrumssituationen! Men högre lön skulle kanske locka fler att bli lärare vilket verkar vara/bli en bristvara! Och självklart ska dagens lärare ha betydligt mera i lön för det ”omöjliga” jobb de faktiskt utför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.