Valfrågor till Edward Riedl (M)

Hej Edward.

Jag har några frågor till dig personligen som politiker (M). Du kommer inte att bli ensam som får liknande frågor inför valet. Det finns många frågor till alla partier. Jag hoppas att du tar detta seriöst för jag kommer att lägga upp alla sådana frågeställningar på min blogg så att vi blir några (några hundra iaf) som får svar på våra funderingar. Hoppas att det är ok:) Och har du personligen inget svar – vilket är mycket rimligt – så ta reda av dina partikamrater uppåt hur ni ser på dessa frågor. Jag accepterar inget politiskt svammel nu utan vill ha konkreta svar på frågorna!!!

Fråga 1:
Det märks ute i glesbygden att ni satsar mycket pengar och vill skapa goodwill gentemot utlandet genom att bedriva ”bistånd” i andra världsdelar. ”Sverige var 2012 den tredje största bilaterala humanitära givaren i världen efter USA och Storbritannien. Sedan 2005 har de svenska bidragen till det humanitära biståndet ökat från 3,3 till över 5 miljarder kronor under 2012”. Källa:http://www.regeringen.se/sb/d/17512/a/216602

a) hur mycket av detta ”bistånd” kommer fram och gör nytta där det är tänkt?
b) hur mycket av ert bistånd går åt till löner?
c) hur mycket försvinner i ”tomma intet”? Alltså i felaktiga fickor!

Fråga 2:
Jag tänker nu på glesbygden och mobiltäckning, vård, omsorg och skola, apoteken, vägarna, tågtrafiken, etc.

a) finns det inom (M) och Alliansen planer på att börja föra ”biståndspolitik” inrikes?
b) eller överlämnar ni ovanstående åt det privata konkurrensflummet som ni tror funkar inom alla sektorer och i alla regioner?
c) ska vi i glesbygden måsta söka hjälp från EU eller andra biståndsgivare (USA eller Storbritannien t.ex.) för att våga/kunna bo kvar? Med all den lokala sociala service som krävs och även kunna ge service till de som vill besöka oss: alla turister med många olika nationers registreringsskyltar, de som hämtar råvara här, alla våra utländska biltestare och den stora industri som byggts upp runt omkring dem och så vidare.

Hur ser du som moderat på det?

Fråga 3.

läs följande länk http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varfor-en-miljard-till-de-rikaste-kommunerna_7946778.svd

a) Anser DU det motiverat att vissa stagnerade, välmående områden i Stockholm får så mycket pengar av era skatteutjämningspengar att de till och med får utrymme att sänka kommunalskatten?

Fråga 4.

Ponera att DU personligen är en vanlig arbetare och något drastiskt har hänt! Du kanske har gått i väggen, förlorat någon väldigt nära anhörig, någon annan personlig tragedi har uppstått eller du kanske ”bara” har brutit benet och läkningen drar ut på tiden. Dina läkare – ja det är väl nya för varje gång – anser att du inte är arbetsför men någon administratör på Försäkringskassan anser (utan att ha träffat dig) att du är det och du beviljas inte ersättning från dem.

a) hur ser du på det?

Fråga 5.

Tänk dig själv att DU är 80 år och dement och dina anhöriga har efter några jobbiga år lyckats hitta en plats åt dig inom någon privat omsorg. Nu är vi i stad och inte i glesbygd! Kommunen har tyvärr fullt! Fast de är i och för sig ingen garant heller. Nu visar det sig att just detta privata företag inte är alltför seriösa – de vill bara gå med vinst – och deras anställda är i bästa fall behöriga. Men liksom inom kommunal verksamhet underbemannade! För nu handlar det om konkurrens. Inte om bästa vård – utan om lägsta kostnader! Du är brukaren som får ditt eget bajs smetat i ansiktet! Eller om du varit kvinna kanske du fått tandkräm smetat i underlivet i stället för mjukgörande salva! Sedan finns det tyvärr än värre skräckscenarion som lett till för tidig död.

a) hur känns det att ha medverkat till att skapa denna misär?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.