Sveriges A- och B lag?

Det är mycket tyckande och funderingar om sådant som rör politik i olika media nu inför kommande val. S anser att Alliansen med sina skattesänkningar i stället borde lägga pengar på välfärd medans Alliansen menar att tack vare skattesänkningarna så har man rejält höjt statens inkomster på skatter och därför kunnat tillföra välfärden mera pengar än tidigare!? Vad är rätt – vad är fel?

Privatisering eller inte!? 30 miljarder i vinster på barn och gamla för de tio största riskkapitalbolagen 2008-12 inom den svenska ”välfärden”! Min källa är länk

Så fruktansvärt hemskt orättvist och vansinnigt kanske man tycker vid första anblicken av detta. Ja det kanske det är. Men varför går inte kommunal verksamhet inom samma områden med vinst? Jag är absolut inte rätt person att riktigt analysera det men vissa saker ser jag som självklara.

1. privata företag får riktade statliga pengar till sin specifika verksamhet – kommuner får en påse med statliga pengar som politikerna utifrån tjänstemännens önskemål ska fördelas mellan deras verksamheter.

2. i de privata företagen sitter det (oftast) specifik kompetens i chefspositioner för just det område man jobbar inom. I kommunerna och även inom landsting sitter politiker – de flesta fritidspolitiker – som ska ta beslut om hur penningapåsen ska fördelas mellan OLIKA viktiga områden. Hur insatta är våra politiker och framför allt våra fritidspolitiker? De ska ta stora beslut om saker som de ofta har väldigt begränsad insikt i! Jag tror att i stället för att skapa sig insikt = besöka verksamheterna man ansvarar över, så lyssnar man på tjänstemännen! Och utifrån deras framföranden tar man beslut. Här uppkommer många frågor om demokrati och folkvald men det lämnar jag därhän till er att grubbla på. Å andra sidan kan man inte kräva att lokala fritidspolitiker kan ha god insikt i allt de ansvarar för. Men en fördel vore ju om man visade ett engagemang, att man är intresserad av att lite grann sätta sig in i verksamheterna man ansvarar över!!!

DÄRFÖR anser jag att ansvaret för välfärd – vård, skola och omsorg – skall lyftas ut från det kommunala ansvarsområdet. Kommuner och landsting blir ett B-lag i sammanhanget genom att de får inte samma förutsättningar och har ej heller samma kompetens som de flesta privata aktörer inom de olika områdena. Och landstingen visar väl tydligt att de inte klarar av det här med sjukvård!!! Och då menar jag sjukvård till alla och inte bara specialistsjukvård på NUS!!!

Min bild inför valet börjar klarna:

– vad gäller kommunvalet så är S för mig denna gång helt borta p.g.a. hur de ”lade” sig för S i Landstinget. SD finns väl inte i Sorsele!? (Skulle ändå inte röstat på dem). Och Fp finns inte heller. V, M, C och Kd kvar då! En röst på V innebär en röst på S! Hmm…

– vad gäller Landstinget blir min röst någonstans där varken S eller Mp har glädje av den:)

– kvarstår riksdagsvalet och det är det svåra! Finns fördelar och nackdelar på båda sidor. Ja det finns ju bara två sidor att rösta på i dag. Dock finns det småpartier som hjälper till att bära upp de två stora. Det kanske blir en strategisk röstning för att försöka hålla något mindre parti över 4% gränsen.

Jag skulle vilja rösta på ett parti som innerligt och inte bara verbalt jobbar för att hela Sverige ska leva och därmed ha glesbygden mycket i fokus. Men något sådant parti finns bara inte i dag! Vilket i sig kanske inte är så konstigt. Hur kommer man över 4% gränsen om man har glesbygden i fokus i sitt valprogram!?

2 kommentarer

 1. Johan Andersson

  Att den privatiserade vården kan lyfta vinster beror på ineffektivitet, resursslöseri och inkompetens i den offentliga för vore den offentliga vården optimal så skulle privata alternativ helt enkelt inte existera. MEN förglöm ej att de privata vårdalternativen får sina uppdrag via en s.k. upphandling där inkompetenta offentligt anställa inom kommuner och landsting sköter fiolerna. Det är en skitsak att i ett avtal stipulera kvalitet, resultat och andra produktionsmål men även att kvalitetsbrister föranleder viten. Så din konklusion om att även kommunal verksamhet borde kunna gå med vinst är helt korrekt.

  Jag har själv suttit i positionen som leverantör till statliga verk och det hände ofta att offentliga myndigheter köpte rent skräp bara för att ”göra av med anslagen för annars kanske de skulle minska till nästa budgetår”. Denna form av offentligt slöseri kan göra vem som helst spyfärdig. Sen hade vi det faktum att de som beslutade om att spendera miljonerna sannolikt inte skulle kunna driva en korvkiosk till vinst. Sen är oftast politiker helt olämpliga till att göra affärer för de begriper inte de mest basala faktorerna inom ekonomi för det är ju bara att höja skatten om pengar saknas.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Johan

   Roligt att någon hör av sig:) Jo jag tror att vi är ganska överens.

   Jag ser det här med att vara politiker som något helt annat i dag än inför förra valet. Tack vara alla dessa sociala media så får även Svensson lite insikt i politiken. Dels tack vare alla ”tyckare” men framför allt tack vare de politiker som frontar sig via sociala media. Det framkommer ganska mycket ”mellan raderna” i politikernas bloggar t.ex. Och det tycker jag är otroligt mycket värt. Tyvärr blir jag oftast besviken! Man hänvisar hit och dit och är man S så skyller man på Alliansen och vice versa.

   Hur kunniga är våra politiker? På riksnivå så handlar det väl mest om akademiker utan någon som helst arbetslivsuppfattning och på lokal nivå handlar det om vanliga arbetare/vanliga människor som har politiken som bisyssla och intresse.

   Vad kan man kräva av våra politiker? Ja av lokalpolitikerna tycker jag det är en självklarhet att man försöker sätta sig in i den verksamhet man ansvarar över. Men självklart skall man ha full respekt för att politikeransvaret är mer eller mindre ideellt och man kan ju inte av en fritidspolitiker kräva samma saker som av en professionell politiker.

   Det du tar upp om den offentliga upphandlingen är en ren katastrof! Varför finns överhuvudtaget detta!? Det hämmar ju de lokala politikernas möjligheter att göra ”bra” affärer. Och vad kostar inte detta vansinne! Det är absolut inget som våra lokala politiker ska beskyllas för. Det är i den verklighetsfrämmande politiska akademikervärlden detta teoretiskt funkar! Och det är väl dessutom krav från EU. Hur mycket är bra och dåligt med EU?

   Vad man minst kan kräva av en lokal fritidspolitiker är att personen agerar som folkvald. Något helt annorlunda hände när VLL i Landstingsfullmäktige skulle ta beslut om Projekt Balans. Tänk att så många folkvalda S-politiker inte stod upp för dem som valt dem!? Vet inte om du följer Tyck Till Vilhelmina. Där försöker äntligen en av dessa påhejare av Projekt Balans, Agneta Lindström-Berg, att försvara den misär som S och Mp ställt till med inom vården. Jag tycker personligen det är beklämmande att folkvalda politiker överhuvudtaget går ut och ska förklara nåt utan att verka ha förstått att det är de själva som ”ställt till det”. Hoppas innerligt att det inte är nivån på våra folkvalda i Sorsele:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.