Ett löjets skimmer över (S)

Efter att ha samarbetat för att kraftigt försämra vården i HELA länet så har nu våra kommunala (S)-politiker gemensamt med Peter Olofsson (S) Landstinget, inför valet undertecknat ett kontrakt att om vi röstar på dem så att de fortsättningsvis får sitta på maktens piedestal så lovar de enligt nedanstående.

Kommentarer känns väldigt överflödiga men mitt personliga konstaterande är väl bara att detta spär på det stora politikerförakt som redan finns just mot denna grupp och den inkompetens de visat upp vad gäller sjukvård! Som jag förstått det så i går fick man stänga ner stora delar av verksamheten på BVG i Dorotea för att man saknar sjuksköterskor. De man hade har skaffat andra jobb! Min undran är varför de inte ville jobba kvar? I fall att det handlar om deras arbetsförhållanden så kan man ju misstänka att samma sak kommer att hända på fler orter. Det känns jätteviktigt att det kommer ut relevant information varför de slutade och vad effekten konkret blivit på BVG.

Hur som helst så i dag går denna samarbetsvilliga grupp ut med valfloskler som inte säger något egentligen! Vadå behålla samtliga vårdplatser? Utifrån vadå??? Varför har man inte gjort så tidigare?

Och denna samverkan om personal och verksamheter! Vem har ansvar för att det finns sjuksköterskor? Vem har ansvar för att det finns uskor? Som jag ser det så har nu ingen ansvar eftersom man har ett gemensamt ansvar. Man kan skylla på den andra parten när verksamheten inte fungerar!!! Och personal finns!!! Men många finns hellre i bland annat Norge än i Sverige. Varför då?

Snälla du som läser detta och fortfarande tänker lägga din röst på (S) eller (Mp) i kommun- och Landstingsvalet – tänk efter flera gånger. Jag har gjort det tidigare men kommer nu absolut inte att göra det efter vad de uppvisat under denna valperiod. Det finns absolut ingen garanti för att något blir bättre med ett annat styre men jag tror det absolut viktigaste är att vi väljare genom att rösta bort det nuvarande ”klustret” MARKERAR för ALLA våra politiker att i alla fall lite grann lyssna på folket under innevarande mandatperiod. Och inte bara tro att väljarna är något som finns någon månad före och fram till valet och efter att man blivit vald kan man köra sitt eget race.

– ”Vi vill med det här framför allt skicka en signal om att Socialdemokraterna prioriterar välfärd. Västerbotten behöver inte skattesänkningar och nedskärningar utan investeringar i välfärd och jobb, säger Lilly Bäcklund, ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.

Kontraktet innehåller fem punkter som berörda kommuner och landstinget binder sig till om Socialdemokraterna vinner valen i respektive kommun och landsting. Fem vallöften alltså:

– Landstinget ska behålla samtliga vårdplatser i sjukstugorna, samt fortsätta utvecklingen av Glesbygdsmedicin.

– Kommunerna ska bidra till att finna samverkan om personal och verksamheter tillsammans med landstinget.

– utveckling av Glesbygdsmedicin med FoU fortsätter (VK hade inte med den så jag fyllde i)

– De ska gemensamt ta ansvar för kompetensförsörjning och långsiktig personalrekrytering.

– Ovan nämnda ska inte medföra att kostnader skjuts över från landstinget till kommunerna.

– Det finns en oro ifall välfärden håller vad den lovar och om utvecklingen kommer alla till del. De neddragningar som vi gjorde i landstinget 2012 har fått fler att tvivla. Vi önskade inte att göra det, men vi ansåg det trots allt nödvändigt för att ta ansvar för ekonomin. Samtidigt känner vi av regeringens skattesänkningar i hela länet. Det behövs en annan riktning, alla ska kunna lita på att vården finns där när vi behöver den, säger Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande”. (Kopierat från VK och Åke Nilsson (S) Vilhelmina har gått ut med samma info i sin blogg).

Kontraktet har undertecknats av följande:

Lilly Bäcklund, kommunalråd (S) Lycksele, ordf. Socialdemokraterna i Västerbotten

Peter Olofsson, landstingsstyrelsens ordf. (S)

Karin Malmfjord, oppositionsråd (S) Storuman

Greger Lindquist, kommunalråd (S) Dorotea

Åke Nilsson, kommunalråd (S) Vilhelmina

Caisa Abrahamsson, kommunalråd (S) Sorsele

Peter Lindström, kommunalråd (S) Åsele

Mikael Lindfors, kommunalråd (S) Norsjö

Martin Noréhn, kommunalråd (S) Malå

3 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Visst kan Kommun och Landsting samarbeta! PÅ Tärnaby sjukstuga finns sedan många år Landstinget i form av mottagningspersonal, en vårdavdelning med kommunala korttidsplatser och 2 akutsjukvårdsplatser med kommunalsköterska, kommunalt anställda uskor och landstingsanställd sköterska för akutplatserna. Sedan gör ,man tjänsteköp mellan kommunen och landstinget! Landstinget köper usk tjänster av kommunen, och kommunen köper sjukskötersketjänst på kvällar, nätter och helger av Landstinget. Var och en har sina tydliga ansvarsområden. Ingenting som är svårt om man vill samarbeta!
  Och nej, aldrig i livet att jag röstar på Alliansen i Landstingsvalet, se bara hur de har grusat sönder Svensk välfärd med sina privata alternativ! Tänk efter hur det har påverkat Landstingets budget, och hur det skulle påverka om de också styrde Landstinget!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Marianne. Ja det är bara att gratulera er i Storuman/Tärnaby som har ett bra fungerande samarbete mellan kommunen och VLL. Kan det ha att göra med att ni har Alliansstyrt kommunstyre? Vad tror du?

   Som tur är så lever vi fortfarande i en demokrati. Hur det är inom (S) och landstinget är jag personligen dock mycket osäker på när det gäller demokratin. Men det är upp till var och en att rösta utifrån sin egen uppfattning.

   Personligen var det här ”kontraktet” som nu undertecknats av VLL och S-kommuner i glesbygden så fruktansvärt ”bedrövligt” samtidigt som det visar på hur desperata de nu börjar vara när de kanske förstår vad de ställt till med! Det är dags att bryta (S) monopol i Landstinget!

   Jag håller fullständigt med dig hur illa det är med alla (ja kanske inte alla) dessa privata företag inom välfärden. Men då pratar vi riksdagsval:) Har du någon aning om hur stora besparingar detta Projekt Balans har genererat VLL?

 2. Marianne R Johansson

  Nej, samarbetet mellan kommun och Landsting fanns före Allianskommunstyret i Storuman. Detta samarbete är ju faktiskt någonting som S vill verka för, men som bla i Dorotea verkar mötas bara med misstänksamhet. Det är inte ett problemfritt samarbete, och det blir fler konflikter när kommun och Landsting har olika partifärger, det kan vi också se.
  Privata vårdföretag berör oss inte bara i riksdagsvalet! De privata vårdcentraler som hittills startats i centrala Umeå, där folk är relativt unga och friska, kostar våran vård förstår du. De ska nämligen göra vinster på våra gemensamma skattemedel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.