”S-kontraktet” bedrövligare än vad jag först insåg

Nu blir det lite tårta på tårta. Men jag kan bara inte låta bli:) Tack Åke Nilsson för att du lade ut avtalet. Tyvärr som en bild men nu har jag skrivit av den så att folk verkligen får en klarare bild av Peter Olofssons desperata försök att behålla jobbet.

 

Kontrakt för Sjukstugemodellen i Västerbottens län

Socialdemokraterna i Västerbotten upprättar härmed ett kontrakt avseende modellen med sjukstugor i Västerbottens län.

Förutsatt att vi efter valet 2014-09-14 får förtroendet att leda berörda kommuner, Västerbottens läns landsting samt Sveriges regering, förbinder vi oss under mandatperioden vid att:

 • landstinget behåller samtliga vårdplatser.
 • utveckling av Glesbygdsmedicin med FoU fortsätter.
 • kommunerna bidrar till att finna samverkan om personal och verksamheter tillsammans med landstinget.
 • gemensamt ansvar för kompetensförsörjning och långsiktig personalrekrytering.
 • detta inte medför att kostnader skjuts över från landstinget till kommunerna

 

Till att börja med så kan väl detta inte vara ett kontrakt! Det är på sin höjd en avsiktsförklaring! Juridiskt sett är det så luddigt att det säger väl egentligen ingenting. Förutom att nu är man desperat inom (S) i landstingshuset. För det måste vara därifrån det kommit utifrån hur man uttryckt sig och i vanlig ordning gäller det väl bara för övriga (S)-politiker ute på vischan att skriva under vad ”pappa” dikterar!

Mina funderingar:

– vad räknas som sjukstugor i dag när det mesta skall kallas för vårdplatser = kommunens ansvar?

– för att ”kontraktet” skall gälla så måste (S) leda berörda kommuner, VLL samt Sveriges regering. Risken är väl minimal att VLL nästa mandatperiod ska styras av (S) vilka även torde ha dragit med sig många kommunala (S)-politiker ner från tronen utifrån den kompetens som uppvisats med bland annat Projekt Balans och samverkan! Samma kompetens redovisas i detta ”rop på hjälpkontrakt” från Landstingshuset!

– landstinget behåller samtliga vårdplatser. Vilka då? Är inte vårdplatser kommunernas ansvar?

– kommunerna bidrar till att finna samverkan om personal och verksamheter tillsammans med landstinget. Ställ denna punkt mot den sista punkten i ”kontraktet”: detta inte medför att kostnader skjuts över från landstinget till kommunerna”. 

Jag fattar inte vad man vill uppnå med detta ”kontrakt”. Och jag fattar inte heller de (S)-politiker ute i kommunerna som skrivit under detta Peter Olofssons ”hjälp mig”. Alla som ställer sig bakom en sådan här banal skrivelse på denna höga nivå måste bara ha skjutit sig själv i foten!!!

Mitt förslag till Peter Olofsson är att under nästa mandatperiod befinna sig i Norge och där lära sig av norsk sjukvård, börja rekrytera läkare och sjuksköterskor tillbaka till Sverige. För visst är det så att om man inte har kompetens att driva en bra verksamhet så flyr arbetarna!? Och så står man där uppgiven och menar på att det finns inte personal! Jag förstår bara inte att det kan få hålla på så här!

 

6 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Först vill jag påpeka att mitt parti Vänstern, klev av samarbetet med S och Mp i Landstinget, när de här besparingsåtgärderna som retar inlandet så lades.
  Men jag kan faktiskt förstå det här kontraktet till en del. Om vi har ett rödgrönt styre i landet, kommunerna och Landstinget kan man förvänta sig att samarbetet går lättare, då här inte ska finnas samma intresse att splitta skattepengar på privat vård.
  För det är ju så att både Landsting och kommuner har fått en trängre budget, då stadsbidragen minskat, genom att de inte följt med löneökningar mm. Och dessutom ska pengarna också räcka till privata vårdcentraler, som främst startats i Umeå.
  Akutvårdsplatserna på sjukstugorna är Landstingets ansvar, och antagligen är det dessa man pratar om. Sjuksköterskor och undersköterskor är underbetalda i Sverige, och tjänar nästan dubbelt upp om man åker till Norge och jobbar, men det är inte bara Västerbottens läns landstings fel, jag tror inte att Alliansen är villiga att ändra på det!
  Jag tror överhuvudtaget inte att inlandet och fjällvärldens sjukvård är betjänta av att få Alliansens privatiseringspolitik i Landstingsledningen.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej igen Marianne. Jag högaktar (V) för att de inte ställde sig bakom Projekt Balans, m.m.

   Nu skriver du att du ”tror” något utifrån detta ”kontrakt”. Ja så luddigt är det skrivet! Jag undrar vad våra kommunpolitiker (S) ”tror” att de skrivit under!?

   Angående Landstingets pengar ska de räcka till så mycket mera än sjukvård. Inte minst en koloss till organisation! Självklart kan man frigöra pengar till sjukvård vilket är Landstingets första prio! Men då måste man börja våga röra i organisationen och titta på hur mycket pengar man kan spara in på sina andra verksamheter.

   Det allra bästa vore om man separerade kultur, utveckling (Region Västerbotten), infrastruktur och så vidare från Landstinget. Det är för mig en gåta att de som ska värna sjukvård även ska styra över Norrtåg!

   Och så behövs det kompetens i ledningen. Ingen liten stackare som sitter i Umeå och via ”kontrakt” söker hjälp av sina medpolitiker i glesbygden för att om möjligt få ha kvar jobbet nästa mandatperiod. Det tycker jag är beklämmande. Och det kommer han ju att få ha ifall vi lägger våra röster på Mp, V eller S till Landstinget. Jag kan tänka mig att höstens val till VLL mycket handlar om ett missnöjesval. Alltså många kanske lägger sina röster på Allianssidan för att få ett stopp på den skenande avveckling som påbörjats under innevarande mandatperiod. Men det är ju vad jag tror:)

  • Urban Larsson Dorotea

   Hej! Kunde inte låta bli att lägga mig i lite… Jag kommer ihåg det som så att (V) var med om att klubba igenom projekt balans eller obalans är ett rättare ord tycker jag. Sen när protesterna började eller kanske samtidigt så verkade det som att (V) och Maria Grip började inse vad dom varit med och beslutat om och det var då (V) hoppade av det samarbetet. Kommunerna och landstinget har inte fått mindre pengar under alliansregeringen. Finns att läsa om här http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordintaekter-till-vaelfaerden-7729 samt här http://www.skl.se/press/nyheter_2/lag-kunskap-om-att-valfarden-slar-rekord Sen så vad jag förstått så är den omtalade läkaren anställd av en privat vårdgivare i jämtland.

 2. Marianne R Johansson

  Ja, jag ”tror” nog också som du i höstens Landstingsval, och det oroar mig enormt! Det är ju bara att se vad som hänt under Allians regeringen för att förstå att Alliansen som leder Landstinget inte blir nån hit för oss! De söndertrasar vår välfärd!
  Med ett starkare Vänsterparti i Landstinget, ”tror” jag igen att vi får bättre sjukvård, även i inlandet och fjällen!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej igen:) Jag förstår vad du skriver och köper en del av det. Men läs Maria Kristofferssons blogg där hon faktiskt hänvisar till bra källor när det gäller privatiseringen. Men ändå kvarstår dina – och många av oss andras – olustkänslor för att vissa ”drakar” kan göra jättevinster på våra skattepengar och dessutom föra ut dem ur landet. Det saknas otroligt mycket kontroll vill jag mena. Både vad det gäller verksamhet – både inom den privata och den offentliga sektorn!

   Läs även Max Fredrikssons blogg om profitören. Du hittar dem båda under Vilhelmina.

   Jag tror absolut inte att man i Sorsele, Åsele och Dorotea är nöjda med samarbetet med VLL. Hur ser verksamheten ut i Dorotea just nu?

 3. Marianne R Johansson

  Jag har läst Maria Kristofferssons blogg, och jag har kommenterat den också, men det har hon ännu inte tagit in. Jag undrar om hennes ”fakta” inte ska ses utifrån hennes politiska agenda? Det är nämligen inte svårt att tolka ”fakta” olika utifrån sin egen agenda.
  Vad jag skulle vilja ha bra svar på, det är hur många startar privat vårdcentral i våra kommuner? Om folk vill ha privata vårdgivare, varför kan de då inte drivas privat? Alltså, utan att subventioneras av skattemedel?
  Jag har också skummat igenom ”profitörens” blogg, men jag ska läsa den mer ingående. Vad jag spontat såg där är ju att det handlar om en läkare som driver privat praktik i Jämtland, och känner sig orättvist påhoppad av debatten om vinster i välfärden. Det finns frågor att ställa….
  Har man inställningen att man kan ta pengar av en gemensam kassa som alla betalar till, för att ge vård till några få, så kan man alltid vinkla det till att det är okej! För mig är det svårt att se det som okej. Privat, men bara när det passar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.