Valrörelsen rullar på

Jobb och arbetslöshet bland annat är i fokus. Vad jag inte fattar är hur man ska få fler i arbete när befolkningen ökar och antalet arbetstillfällen förmodligen minskar. Jag har ingen statistik men det kanske någon annan har.

Offentliga sektorn slimmar sina organisationer och företag automatiserar och lägger delvis sin produktion i länder där det är billigare med arbetskraft och man kommer eventuellt närmare sin marknad.

Jag förstår alliansens tanke (rätt eller fel vet jag inte) men lägre skatt på anställda gör det självklart lite lättare att anställa. Och speciellt som man gjort att ungdomar ska inte vara så skattetyngda att anställa. Däremot fattar jag inte S och Vp tanke att återigen fördyra för företagare att ha unga arbetslösa anställda. Och samtidigt ska man på detta sätt lösa/lindra arbetslösheten!?

Att få ett samhälle att ekonomisk fungera bygger på att det finns varor och tjänster till försäljning till någon motpart. Det kan vara att man säljer råvaror, färdigproducerat eller tjänster till någon köpare. Gärna i utlandet så att inte pengar bara går runt internt. Till det ska läggas de som handlar i valutor, aktier med mera och skapar vinster. Det är vinsterna och de som arbetar som genererar skatteintäkter!

Jag förstår bara inte de politiker och andra personer som är emot vinster i företag och skattelättnader för företag att anställa ”svaga grupper” som i sin tur betalar skatt.

Dock är jag emot att vissa privata företag ”mjölkar ur” våra välfärds/skattepengar och gör jättevinster på bekostnad av eventuell bristfällig verksamhet vilka gärna placeras i något skatteparadis. Det måste åtgärdas på något sätt! Men där ligger ett stort ansvar på kontroll av verksamheten av uppköparen som då är den offentliga sektorn. Att den stora bristen ligger där är det helt tyst om!!! Och jag tror att jag vet svaret:) Brist på kompetens/engagemang samt att egna offentliga verksamheten fungerar inte ett dugg bättre generellt sett!

”Av de 50 starkaste skolkommunerna styrs 82 procent av alliansen. Av de 50 svagaste kommunerna styrs 72 procent av Socialdemokraterna. Det visar en granskning gjord av tidningen Dagens Samhälle”.

Hur ser det ut inom Landstingen? Ja inte verkar det bli fler arbetstillfällen inom Landstinget i Västerbotten och dessutom har man ju inte en ledning som ens fattat att marknaden/pengarna styr vart många vill arbeta. Man lever kvar i det förgångna när det var ”partiet” inklusive LO som satte riktlinjerna på arbetsmarknaden. Dessa tider är förbi!

Nu sitter man och ojar sig över att det inte finns personal till den minimerade verksamhet man slimmat sig till. Arbetskraften söker sig gärna utomlands – inte minst till Norge. Varför då? Och man hoppas på utländsk/invandrararbetskraft. Läkarna blir jättedyra eftersom de inte anställs utan ska köpas som stafettläkare av bemanningsföretag! Man vill satsa på utbildning men samma problem kvarstår väl? Jag fattar ingenting!!!

Jag tror att kompetens och insikt är alldeles för låg för våra politiker på lokal och regional nivå. Dessutom kan partitillhörighet försvåra för dem som kanske har kompetens och insikt!!!

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.