Åsa Romson angående vargforskning

”Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har hamnat på kollisionskurs med de svenska vargforskarna. I onsdagens partiledardebatt i riksdagen uttalade hon sig om den svenska vargpolitiken och antydde att regeringen tvingat ”vissa forskare” att skriva ”vinklade” rapporter”. (AB 2014-05-08)

”— Hon får ta tillbaka det där, eller lägga fram bevis.

Olof Liberg känner sig personligen utpekad. Han har, tillsammans med andra forskare inom Skandulv, arbetat fram rapporter på uppdrag av Naturvårdsverket. Rapporterna har bland annat utgjort underlag för en eventuell framtida licensjakt på varg.

— Det här är en oerhört allvarlig anklagelse mot en forskare. Det känns som ärekränkning, säger Liberg. (AB 2014-05-08)

Jag hoppas innerligt att media fördjupar sig i detta! Forskning är just …forskning. Ett forskningsresultat finansierat av en ”organisation” visar på en sak och ett annat forskningsresultat finansierat av en annan ”organisation” visar på ett annat resultat. Är forskningsresultaten objektiva? Många gånger TROR jag inte att de är det. Det finns alltid hållhakar på forskare av deras finansiärer utifrån uppdragsgivarens egna intressen.

Jag hoppas innerligt för forskningens skull att Åsa Romson har fel. Men samtidigt undrar man hur mycket ”kött hon har bena” för att offentligt gå ut med detta. Som en av de högsta inom Mp så måste hon bara kunna lägga fram fakta när hon gjort ett sådant uttalande!

Jag hoppas innerligt att media gör en djupdykning här vilket känns jätteviktigt. Forskning är självklart oerhört viktigt men jag misstänker att det finns en del beslut tagna vilka grundas på ”ofullständig” forskning. Inte minst inom mat far det ju hit och dit från tid till tid.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.